Vai FIFA samaksās par cilvēktiesību pārkāpumiem Katarā?

Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ir viena no koalīcijām, kas mudina FIFA piešķirt 440 miljonu ASV dolāru (aptuveni 415 miljonus eiro) kompensāciju viesstrādniekiem, kuri piedzīvojuši cilvēktiesību pārkāpumus, gatavojoties gaidāmajam Pasaules kausa (PK) finālturnīram, kurš norisinās Katarā.

"Amnesty International" aicinājusi FIFA valdei rīkoties nekavējoties, lai novērstu turpmāku viesstrādnieku ļaunprātīgu izmantošanu dažādos projektos un pakalpojumos.

Viesstrādnieki Katarā būvē stadionus, viesnīcas, dzelzceļus, starptautisko lidostu un citus infrastruktūras objektus, taču daudzi darbinieki vairākus mēnešus nav saņēmuši atalgojumu. Cilvēktiesību organizācijas norāda, ka vadošajām iestādēm jānodrošina cietušajiem viesstrādniekiem un viņu ģimenēm atbilstoša atlīdzība par gūtajām traumām; lai šo ieceri īstenotu, ir plānots izveidot speciālu fondu.

"Amnesty International" ir starp desmit organizācijām, kuras lūgušas FIFA prezidentam Džanni Infantīno izveidot šo palīdzības fondu.

"Katara, FIFA, Augstākā komiteja un citi dalībnieki, tostarp uzņēmumi, kas nodarbināja viesstrādniekus, ir atbildīgi par finansiālo kompensāciju," "Inside the Games" citētas cilvēktiesību organizācijas, kas šajā mēnesī nosūtīja vēstuli Infantīno.

Pasaules vadošajai futbola organizācijai nāksies atvēlēt vismaz 440 miljonus ASV dolāru, lai segtu visu viesstrādniekiem nodarīto ļaunumu. Tiek gaidīts, ka FIFA no PK rīkošanas iekasēs vismaz 6 miljardus ASV dolāru (aptuveni 5,67 miljardi eiro). Šo summu arī turpmāk būtu nepieciešams ieguldīt dažādās viesstrādnieku programmās, lai novērstu necilvēcīgu rīcību nākotnē.

Foto: AFP/SCANPIX

FIFA atzina, ka ir panākts progress darbinieku aizsardzības stiprināšanā, izmantojot reformas, ko ieviesusi Kataras valdība. Dokumentā teikts, ka juridiskajām reformām ir potenciāls uzlabot darba ņēmēju tiesības visā valstī, ja tās tiks pilnībā īstenotas.

"Human Rights Watch" un citas organizācijas norāda, ka reformas ir notikušas daudz par vēlu, tāpēc ir nepieciešams izveidot kompensāciju fondus. Viesstrādnieki jau kopš būvniecības sākuma smagi cietuši un strādājuši necilvēcīgos darba apstākļos. Tiek uzskatīts, ka vairāk nekā 95% Kataras celtniecībā strādājošo ir no Austrumāfrikas, Dienvidāzijas un Dienvidaustrumāzijas.

Pērn februāri laikraksts "The Guardian" vēstīja, ka kopš 2010. gada Katarā ir miruši vairāk nekā 6500 viesstrādnieku no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas. Saskaņā ar ziņojumu vidēji nedēļā miruši 12 cilvēki. Šis skaits varētu būt lielāks, jo nav uzskaitīti Filipīnu un Kenijas strādnieki. Lielākā daļa šo nāves gadījumu ir bijusi tieši saistīta ar stadiona celtniecību.

FIFA paziņojusi, kas pašlaik izvērtē fonda izveidi, kas maksātu atlīdzības viesstrādniekiem un viņu ģimenēm. Katarā ir mazāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju, bet būvniecības darbos noalgoti vairāk nekā divi miljoni viesstrādnieku.

FIFA ziņo, ka darbiniekiem 2020. gadā izmaksāta 22,6 miljonu ASV dolāru kompensācija (20 miljoni eiro), bet 2021. gada decembrī tika izmaksāti vēl 5,7 miljonu ASV dolāru (5,3 miljoni eiro) palīdzības pakete.

Starptautiskā Profesionālo futbolistu federācija (FIFPRO) pagājušajā mēnesī aicināja izveidot viesstrādnieku centru, lai nodrošinātu progresu darbinieku tiesību jomā arī pēc Pasaules kausa beigām.

Pasaules kauss Katarā paredzēts no 21. novembra līdz 18. decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu