Pasaules bagātākais šahists – Hikaru Nakamura

Jānis Vingris
, TVNET | KLIK žurnālists, režisors
CopyDraugiem X Whatsapp
Hikaru Nakamura
Hikaru Nakamura Foto: Niki Riga

34 gadus vecais amerikānis Hikaru Nakamura pusi savas dzīves ir pavadījis augstākajās šaha aprindās, bet tieši nodarbošanās ar interneta šaha tiešraidēm ir padarījušas viņu par bagātāko šahistu pasaulē.

Vairāki avoti norāda, ka Hikaru Nakamuras bagātība ir ap 47 miljoniem eiro, vēsta portāls El Pais. Un tikai maza daļa no šīs bagātības nāk no naudas balvām šaha turnīros un čempionātos. Covid pandēmijas sākumā Japānā dzimušais Nakamura pievērsās online tiešraidēm, un šī izvēle ir padarījuši viņu par visu laiku bagātāko šahistu.

Pašlaik Nakamura Madridē piedalās kandidātu turnīrā, kurā 8 spēlētāji izspēlē iespēju iegūt ceļazīmi uz maču par pasaules čempiona titulu pret pašreizējo pasaules čempionu Magnusu Kārlsenu. Turnīra kopējais balvu fonds ir pusmiljons eiro, bet uzvarētājs sadalīs 2 miljonu naudas balvu ar Kārslenu mačā par pasaules čempiona titulu 2023. gada aprīlī.

“Es patiesībā zaudēju naudu, piedalīdamies šajā turnīrā,” El Pais atzīst Nakamura. Pēc spēlēm kandidātu turnīrā viņš dodas uz savu viesnīcas numuriņu un pieslēdzas kārtējai interneta tiešraidei Youtube, kur viņam ir 1,3 miljoni sekotāju, vai Twitch ar aptuveni tādu pašu sekotāju skaitu. Nakamura ir populārs arī Tviterī, Feisbukā un Instagramā.

Tie paši avoti, kas ir aprēķinājuši Nakamuras bagātību, lēš, ka pasaules čempina norvēģa Kārlsena bagātība nepārsniedz 8 miljonus.

Nakamura ir dzimis Japānā, divu gadu vecumā viņa ģimene emigrēja uz ASV, kur vecāki drīz pēc tam izšķīrās. Hikaru mātes jaunais dzīvesbiedrs – labākais Šrilankas šahists Sunils Vēramantrijs (Sunil Weeramantry) bija tas, kurš atklāja padēla šaha dotības. Jau sešu gadu vecumā Nakamura guva pirmos panākumus šaha turnīros, 15 gadu vecumā viņš pārspēja leģendārā Bobija Fišera rekordu un kļuva par jaunāko lielmeistaru ASV vēsturē. Lai jaunais šahists varētu vairāk laika veltīt šaha mācībai un dalībai turnīros, viņš deviņu gadu vecumā tika izņemts no skolas. Paralēli šaha dzīvei vecāki nodrošināja dēlam mājmācību. Nakamura ir arī pieckārtējs ASV šaha čempions.

Baumas par dēla ienākumiem Vēramantrijs uzskata par pārspīlētām. Viņš stāsta, ka Nakamuras bagātība ir lēšama ap 20 miljoniem.

Nakamura turpina raisīt pretrunīgus viedokļus šahistu pasaulē. Viņš ir pavadījis daudz laika internetā, spēlējot bullet jeb 1 minūtes šaha partijas. Tas ir šahs, kuru daudzi uzskata par izklaidi, nevis nopietnu spēli. Šī Nakamuras aizraušanās, iespējams, nobremzēja viņa attīstību klasiskā šaha pasaulē. Arī tagad kandidātu turnīra laikā Nakamura saviem Tvitera sekotājiem uzdod jautājumu: varbūt, lai sagatavotos pret Nepo (Janu Ņepomņjaščiju), man šonakt izspēlēt 250 bullet partijas internetā? Kāds ir jūsu viedoklis?

2011. gadā Nakamuras trenēšanā bija iesaistīts arī bijušais pasaules čempions Garijs Kasparovs, bet šī sadarbība ilga mazāk par vienu gadu. “Skaidrs, ka strādāt ar vienu no labākajiem šahistiem visā pasaules vēsturē bija lieliska pieredze. Bet mēs esam pilnīgi pretējas personības,” stāsta Nakamura. Ar to viņš, iespējams, runā par Kasparovam raksturīgo teju militāro disciplīnu.

Nakamura ir arī aktīvs pokera spēlmanis. “Daudzas īpašības, ko attīsta šahs, ir ļoti noderīgas arī pokera spēlē. Vienīgā atšķirība: ja tu nospēlē teju ideālu šaha partiju, ir neiespējami zaudēt. Pokera spēlē tas ir iespējams, jo spēles iznākumu nosaka arī veiksmes faktors.

Nakamura klasiskā šaha pasaulē ir viens no pēdējā ceturtdaļgadsimta lielākajām zvaigznēm. 2015. gadā pēc reitinga viņš bija pasaules otrais numurs. Šī gada jūlija reitingu tabulā Nakamura ieņem 11. vietu ar reitingu 2760. Ātrā šaha jeb rapid tabulā ar reitingu 2837 viņš atrodas otrajā vietā, piekāpjoties vien pasaules čempionam Kārlsenam, bet ātrspēles jeb blica tabulā ar 2850 reitinga punktiem viņš dala pirmo un otro vietu ar Levonu Aronjanu.

Šos elites šahistu reitingus Nakamura ir sasniedzis par spīti tam, ka lielāko savu enerģijas un laika daļu viņš patērē interneta tiešraidēm, nevis top līmeņa šaha turnīriem.

Vai Nakamura būtu varējis kļūt par pasaules čempionu, ja būtu veltījis visu savu laiku sacensībām? Ja tā, tad viens ir skaidrs – viņa ienākumi būtu bijuši daudz mazāki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu