Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Starp Eiropu un virslīgu

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Jānis Līgats

Futbolā pašreiz ir divas "frontes" – spēcīgākie Latvijas klubi spēlē gan "Optibet" virslīgā, gan Eiropas kausu izcīņā, bet paklupt negribas ne tur, ne tur. Titula īpašniekam RFS uz Eiropas skatuves ir neliela pauze, savukārt līderis "Valmiera FC" tikai tagad sāks spēles UEFA Konferences līgā, bet virslīgā pa to laiku arvien lielāka kļūst intriga cīņā par ceturto vietu, un tam ir vistiešākais sakars jau ar nākamās sezonas Eiropas kausiem.

No piecām 21. kārtas spēlēm notika četras – Jūrmalas "Spartaka" un FK "Liepāja" spēle pārcelta uz 14. augustu. Kamēr liepājnieki gatavojas tikties ar vienu no spēcīgākajiem Šveices klubiem Bernes "Young Boys" (pagājušajā sezonā 3. vieta, bet pirms tam četrus gadus pēc kārtas iegūts tituls), tikmēr vēl tuvāk viņiem turnīra tabulā pienāca FK "Auda".

Komanda, kas virslīgā atgriezās pēc 18 gadu pārtraukuma pavisam citā kvalitātē un līdz ar to ar pavisam citiem mērķiem (2004. gadā FK "Auda" virslīgā finišēja ar vienu iegūtu punktu…), atpaliek no Liepājas komandas vairs tikai par četriem punktiem. Jā, liepājniekiem ir par vienu aizvadītu spēli mazāk, taču tajā spēlē (ar "Spartaku") punktus vēl vajadzēs gūt, kamēr tuvākie sekotāji savus punktus jau paņēma – FK "Auda" ar 3:0 pārspēja FK "Tukums 2000/Telms" komandu, guva ceturto uzvaru pēc kārtas, un tagad ar īpašu interesi tiek gaidīts nākamais mačs ar RFS.

Komandu papildināja bijušais "Spartaka" uzbrucējs Ogunniji un mačā ar Tukuma komandu jau izcēlās ar diviem vārtiem (Jūrmalas komandā jau otro reizi šosezon nomainījies galvenais treneris…), no BFC "Daugavpils" pārnāca cits labs uzbrucējs Mukvele, tā ka dažu spēlētāju došanās uz "Riga FC" diezin vai padarīja komandu vājāku, turklāt tās jaunpienācējiem nav jāadaptējas virslīgā. FK "Liepāja" un FK "Auda" savstarpējā spēle paredzēta 7. augustā Liepājā, līdz tam tieši abu šo komandu situācija turnīra tabulā diezin vai krasi mainīsies, un tāpēc spēlei būs īpaša nozīme.

Pēc Eiropas kausu spēlēm vispirms jau psiholoģiskā ziņā nav viegli atgriezties vietējā čempionāta līmenī. To apliecināja RFS un "Riga FC" spēles, un ne tikai tāpēc, ka treneri deva iespēju dažiem futbolistiem atvilkt elpu vai izmantoja tos mazāku laiku nekā ierasts. RFS spēlētāji mačā ar FK "Metta" pat pirmie zaudēja vārtus, bet augstāks kopējais komandas līmenis un atsevišķu spēlētāju augstāka meistarība tomēr darīja savu – 3:1.

Vēl grūtāk gāja "Riga FC" mačā ar Salaspils "Super Nova" – tikai 70. minūtē izdevās gūt vienīgos vārtus, bet pirms tam iespējas izcelties bija arī virslīgas jaunpienācējiem. "Riga FC" atkal papildinājumi sastāvā, kas "uz papīra" izskatās visai cerīgi (īpaši viens no tiem), taču jau ir sezonas vidus, komandai jau jābūt saspēlētai jeb sabalansētai, tā ka redzēsim, kā būs īstenībā.

Redzēsim, cik ātri un kā iekļausies komandā argentīniešu uzbrucējs Marselo Toress (bijis vienā no slavenākajiem Argentīnas klubiem "Boca Juniors", bet, pirms ieradās Rīgā, spēlēja "Pafos" komandā Kiprā), brazīliešu uzbrucējs Lukass Ranželu (spēlēja Albānijā, Austrijas pēc ranga 2. līgā, Somijā – pašreizējā Jāņa Ikaunieka komandā "KuPS", Turcijā un Ukrainā) un centra aizsargs Gustavo Dulanto no Peru.

Dulanto pagājušajā sezonā bija Moldovas spēcīgākajā komandā Tiraspoles "Sheriff", kas kļuva iekļuva UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā, tur vienā spēlē un turklāt viesos uzvarēja Madrides "Real", bet turnīra tabulā atstāja aiz sevis Doneckas "Shakhtar".

Dulanto ir 27 gadi, un diezin vai futbolista brieduma gados viņš ieradies Latvijā mierīgākos apstākļos pabeigt karjeru (tie, kuri ar tādu domu pie mums bija ieradušies, pārliecinājās, ka Latvijas futbola virslīga nav "kūrorts" un tajā jāspēlē nopietni).

Salaspils komanda savukārt joprojām nav ne reizes uzvarējusi, un sestdien tai ir spēle ar FK "Tukums 2000/Telms" – ar komandu, no kuras šosezon izdevās paņemt punktu Tukumā un kurai tikai ar 0:1 zaudēts savā laukumā. Varbūt beidzot?

"Valmiera FC" ar 5:1 pārspēja BFC "Daugavpils". Divus vārtus guva Raimonds Krollis, un ar 14 vārtiem ir līderis starp vārtu guvējiem. Tas ir arī Raimonds karjeras rekords vienā virslīgas sezonā. Krollis bija labākais vārtu guvējs virslīgā starp Latvijas futbolistiem iepriekšējās divās sezonās (11 un 12 vārti), bet vairāk vārtu nekā viņš ir guvis tagad, iepriekš no pašmāju spēlētājiem ir guvis Ģirts Karlsons 2016. gadā – liepājnieks tosezon spēlēja FK "Ventspils" rindās un guva 17 vārtus.

Valmieras komandā līdz sezonas beigām iesaistījies viens no spilgtākajiem pagājušās sezonas atklājumiem, 18 gadus vecais Lūkass Vapne no FK "Metta". Interesants gājiens, un būs interesanti pavērot, kas no tā iznāks.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu