"Aplokšņu algu" maksātājs Jakubovskis: Bija vieglāk atzīt savu vainu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola bumba. Ilustratīvs foto
Futbola bumba. Ilustratīvs foto Foto: Latvijas Futbola federācija

Lietā par "aplokšņu algu" izmaksāšanu diviem futbolistiem bija vieglāk atzīt savu vainu, lai tiesas process neaizņemtu vairākus gadus, sarunā ar aģentūru LETA pauda kādreizējais futbola kluba "FC Lokomotiv Daugavpils" valdes loceklis Aleksandrs Jakubovskis, kuram prokuratūra piemērojusi 5000 eiro naudas sodu.

"Lieta ilga pusotru gadu, kura laikā tika veiktas dažādas pārbaudes, kratīšanas un tika pārbaudīta visa kluba grāmatvedība. Tajā laikā arī pārstāja eksistēt divi klubi. Izmeklēšanas laikā tika iegūts ļoti daudz materiālu, kurus es vēl neesmu saņēmis," izmeklēšanas procesu raksturoja Jakubovskis.

Viņš stāstīja, ka apmēram 50 futbolistu, kā arī citas iesaistītas personas par kluba darbību no 2016. līdz 2021.gadam sniedza liecības un paskaidrojumus.

"Visā procesā atradās divi cilvēki, kuri mutiski liecināja, domājams, ka bez citiem pierādījumiem, ka ir saņēmuši naudu "aploksnē" un izteica pretenzijas klubam," apgalvoja Jakubovskis.

Viņš arī norādīja, ka diviem spēlētājiem, kuru vārdus nenosauca, attiecīgo naudas summu nav izmaksājis kā "aplokšņu algu", taču lieta jau tika iesniegta prokuratūrai un tika plānots to virzīt tālāk tiesā.

"Skaidrs, ka tiesas process noritētu gadiem ilgi, un tiktu apjautāti ļoti daudzi liecinieki. Ir futbolisti, kuri bija pilnībā apmierināti ar manu darbu, kuri arī par to parakstījās un liecināja par to," stāstīja Jakubovskis.

Taču esot bijušu arī tādi, kuri bija neapmierināti, taču iet un tiesāties Jakubovskim neesot bijis vēlēšanās. "Nolēmām, ka, ja es atzīstu, ka šiem diviem futbolistiem ir taisnība, ietaupīsim gan laiku, gan spēku," atzina kluba pārstāvis.

Viņš izcēla, ka uz kontu šiem futbolistiem tika pārskaitīta 2600 eiro, taču spēlētāji savās liecībās pauduši, ka saņēmuši vēl apmēram 7000 eiro.

"Ja jau tagad viss process aizņēma pusotru gadu, tad atliek iedomāties, cik ilgi būtu tiesas darbi. Man vieglāk bija atzīt, ka futbolistu teiktajam bija taisnība, saņemt naudas sodu un diskvalifikāciju," teica Jakubovskis.

Viņš arī apgalvoja, ka bija visas iespējas tiesāties, varēja vēl veikt dziļāku izmeklēšanu un noskaidrot kad un kurā gadā kas bija noticis, taču racionālāks lēmums bija atzīt pārkāpumus.

Papildus 5000 eiro naudas sodam Jakubovskim tika piespriests uz vienu gadu arī aizliegums ieņemt valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja amatu uzņēmumos, kas saistīti ar sporta nodarbībām un sporta pasākumu organizēšanu. Viņš atzina, ka pašlaik vairs neplāno strādāt sporta jomā.

"Pašlaik neplānoju atgriezties futbolā vai sportā pēc diskvalifikācijas, lai gan tā ir mana sirdslieta un gribētos palīdzēt. Bija piedāvājumi būt gan kāda kluba direktoram, gan iesaistīties valdē, taču pēc rūgtās pieredzes vairs nav vēlēšanās. Labāk ieguldīt savu darbu kādā citā sfērā," piebilda Jakubovskis.

Prokuratūra piemērojusi 5000 eiro naudas sodu toreizējam futbola kluba "FC Lokomotiv Daugavpils" valdes loceklim Jakubovskim lietā par "aplokšņu algu" izmaksu futbola klubā.

Prokuratūra aģentūru LETA informēja, ka Dienvidlatgales prokuratūrā pabeigts kriminālprocess pret personu, kura izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu ievērojamā apmērā.

Jakubovskis, būdams futbola kluba "FC Lokomotiv Daugavpils" valdes loceklis un faktiski vadot šīs biedrības saimniecisko darbību, diviem futbola spēlētājiem izmaksāja grāmatvedībā neuzskaitīto naudu kopējā summā 9170 eiro par to, ka viņi veica savus darba pienākumus, spēlējot futbolu konkrētā futbola kluba komandā, noskaidroja LETA.

Ņemot vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un to, ka apsūdzētais izdarīja mazāk smagu noziegumu tautsaimniecībā, savu vainu atzina pilnībā, izdarīto nožēloja, kā arī apsūdzētā personību - iepriekš bijis tiesāts, bet sodāmība dzēsta prokuratūra piemēroja 5000 eiro sodu un tiesību atņemšana ieņemt valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja amatu uzņēmumos, kas saistīti ar sporta nodarbībām un sporta pasākumu organizēšanu, uz vienu gadu.

Lietu izmeklēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija, kas 2022. gada jūlijā Dienvidlatgales prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu izmaksu 9170 eiro apmērā.

2021. gada 13. maijā VID veica kratīšanu pie Jakubovska, kurš tobrīd bija futbola virslīgas debitantes Daugavpils "Noah Jurmala" (iepriekš - Daugavpils "Lokomotiv") pilnvarotā persona. VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA toreiz apstiprināja, ka VID darbinieki veikuši procesuālās darbības futbola klubā "Noah Jurmala", taču sīkākus komentārus par lietas apstākļiem nesniedza.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu