Pārsteidzošo pludmales volejbolistu treneris: Nebija neviena brīža, kad kaut kas neizdevās

CopyDraugiem X Whatsapp

Uz pasaules U-19 čempionātu pludmales volejbolā iepriekšējā nedēļā Turcijā bijām gatavi, ka duetam Olivers Bulgačs/Dāvis Teteris būs tikai viena spēle, pēc turnīra sarunā ar LETA teica Latvijas izlases treneris Turcijā Atvars Vilde.

Latvijas jaunie pludmales volejbolisti pagājušajā nedēļā guva unikālu panākumu. Pasaules U-19 čempionāta finālu sasniedza abi puišu pāri.

Finālā ar 15.numuru izliktie Kristians Fokerots/Gustavs Auziņš ar 2-0 (21:16, 21:17) uzvarēja Bulgaču un Teteri, kuri vispirms pārvarēja trīs kvalifikācijas kārtas un pamatturnīrā bija izsēti ar pēdējo 32.numuru.

"Šis ir turnīrs, kurā gribas uzslavēt gan puišus, gan sevi, jo tiešām nebija neviena tāda brīža, kad kaut kas neizdevās. Protams, bija epizodes, kad bija elementāra nesaprašanās, bet manis izvirzītais uzdevums spēlētājiem un komunikācija analīzē bija supersadarbība. Mēs jutām viens otru, jutām spēli un daudz klausījām viens otru," par vienu no panākuma atslēgām stāsta Vilde.

Pirms turnīra treneris cerēja uz nosacīti pirmā pāra Fokerots/Auziņš iekļūšanu medaļniekos, jo viņi bija šā gada Eiropas U-18 čempioni un minimālais uzdevums bija ceturtdaļfināls ar cerību uz medaļām.

"Savukārt ar Teteri un Bulgaču braucām uz vienu spēli, jo nevarēja saprast, kāda būs izloze. Visu laiku bijām uz pamatturnīra un kvalifikācijas turnīra robežas. Visos pasaules čempionātos kvalifikācija pārsvarā ir spēcīgāka par pamatturnīru, jo kvalifikācijā ir tās Eiropas komandas, kuras nav tikušas pamatturnīrā pēc reitinga. Un tikai četras komandas iekļūst pamatturnīrā, tā kā kvalifikācijā ir liela laimes spēle ar to, kā salozējas pretinieki," skaidro Vilde, piebilstot, ka gadījumā, ja tomēr izdotos izkļūt no grupas, mērķis abiem arī bija ceturtdaļfināls," treneris stāsta par otrā pāra grūtībām laba rezultāta sasniegšanā.

Piedevām kvalifikācijas otrajā spēlē pretī nāca vieni no spēcīgākiem iespējamajiem pretiniekiem - nīderlandieši Kvintens Grūnevolds un Mēss Sengerss, kuri spēlēja ļoti labi.

"Bijām viņus redzējuši šā gada Eiropas U-22 čempionātā Nīderlandes pilsētā Flisingenā. Viņi ar citiem pāriniekiem visu sezonu bija spēlējuši "Beach Pro Tour" posmos, un pieredze viņiem bija liela. Tā spēle simtprocentīgi bija izšķirošā, lai visā turnīrā varētu parādīt labu sniegumu," saka Vilde.

Viņš stāsta, ka Bulgačam ar Teteri visas spēles bija grūtas un "izdevās atspēlēties no nereālām situācijām".

Pēc nīderlandiešiem kvalifikācijā grupa bija salīdzinoši viegla, taču tam nevajadzēja iemidzināt.

"Mums varbūt bija paveicies, bet bija jāpierāda, ka mums ir paveicies. Un tāpēc pirmā spēle ar turkiem Sacitu Kurtu un Batuhanu Kuru bija sarežģīta. Tā noritēja uz pirmā laukuma, un turki ar skatītāju atbalstu mācās mums virsū. Izturējām, uzvarējām un, tiekot no grupas ārā kā pirmie, pirmo spēli "play-off" turnīrā aizvadījām ar labu duetu - čehu pāri Kristofs Oliva/Davids Vestfāls, taču veiksme stāvēja klāt, puiši paši nenobijās un uzvarēja trillerī," par iekļūšanu ceturtdaļfinālā stāsta Vilde.

Arī pret Polijas duetu Aleksanders Čahorovskis/Filips Lejava treneris ar audzēkņiem gatavojās rūpīgi, un "pret poļiem puiši rādīja brīnumus, spējām atspēlēties no mīnusiem un parādīt raksturu, spēlējot līdz galam".

Vilde stāsta, ka "nereālākais solis pretī finālam likās pasaules eksčempioni francūži Arturs Kanē un Teo Rotārs, taču iepriekšējās spēles rādīja, ka varam cīnīties ar jebkuru komandu. Laikam veiksme bija mūsu sabiedrotā, izrādījām pretestību, kādu francūži negaidīja, un spējām likt viņiem kļūdīties."

Tomēr liekās trīs spēles kvalifikācijā neļāva Bulgačam ar Teteri izrādīt sīvāku pretestību tautiešiem finālā.

"Nesanāca tāds fināls, kā gribējās. Spēles kvalitātes dēļ. Fokerots ar Auziņu supersniegumu rādīja visa turnīra gaitā. Tas bija tāds sniegums, kādu es no viņiem gaidīju. Manas cerības pārspēja Teteris ar Bulgaču, taču tās trīs ekstra spēles pirmajā dienā… Savelkot visus galus kopā, tas laikam bija galvenais iemesls, kāpēc fināls nesanāca spraigāks. Emocijas bija atstātas iepriekšējās spēlēs, trīssetniekos," skaidro treneris.

Savukārt čempioniem Fokerotam ar Auziņu izaicinājums bija grupas spēle ar bijušajiem čempioniem francūžiem Kanē un Rotāru. Vilde saka, ka pretinieku stils bija zināms, un latviešiem bija liela motivācija no Eiropas U-18 čempionāta. Uzvara šajā mačā radīja pārliecību, ka var uzvarēt pilnīgi jebkuru pretinieku.

Treneris atzīmē arī spēli ar austriešiem Timo Hammarbergu un Timu Bergeru, kuriem pagājušajā gadā Eiropas U-18 čempionātā trešajā setā tika zaudēts no 8:1. Viņš pirms spēles latviešiem pateica, ka tas zaudējums jāaizmirst un jāpierāda, ka iepriekšējais zaudējums bija nejaušība.

Pusfinālā itāļi Andrea Armellīni/Rauls Ačerbi jau tika uzvarēti ar lielu pārliecību par sevi un vēlmi tikties finālā ar otru Latvijas duetu, kurš spēli bija aizvadījis iepriekš.

"Laikam grūtākais turnīrs manā karjerā," par Turcijā piedzīvoto saka Vilde. "Bija gan laba organizācija, gan korti piecu minūšu brauciena attālumā no viesnīcas, gan spēles, kuras visu laiku likās viena pēc otras, un mūsu pretinieki spēlēja paralēli. Maz iznāca gulēt, un bija karstums virs 30 grādiem pēc Celsija skalas," viņš uzskaita, sakot paldies visai komandai un atbalstītājiem, kuri bija atbraukuši līdzi un palīdzēja ar video kameru uzstādīšanu, noņemšanu un atnešanu līdz laukumiem un līdz viesnīcai.

Jau ziņots, ka Fokerots/Auziņš B grupā ar 2-0 (21:5, 21:7) sagrāva puertorikāņus Franko Ignasio Rorku de la Torri un Danielu Timotiju Henvudu Rodrigesu, kuri izsēti ar 18.numuru, ar 2-0 (21:18, 21:19) uzvarēja Beļģijas pāri Jelle de Herts/Kians Verkauterens (31.) un ar 2-1 (20:22, 21:15, 22:20) pieveica ar otro numuru izsētos francūžus Arturu Kanē un Teo Rotāru.

"Play-off" otrās kārtas spēlē ar 2-0 (22:20, 21:15) tika apspēlēti čīlieši Martins Ečeberijs un Maksimiliano Kordovs (14.), bet ceturtdaļfinālā ar 2-1 (18:21, 21:19, 15:10) tika pieveikti austrieši Timo Hammarbergs un Tims Bergers (6.). Pusfinālā Latvijas pāris ar 2-1 (21:17, 20:22, 15:11) izcīnīja panākumu pār Itālijas pāri Andrea Armellīni/Rauls Ačerbi (9.).

Savukārt Bulgačs/Teteris pēc trim uzvarām kvalifikācijā A grupas cīņās pieveica ar pirmo numuru izsētos turkus Sacitu Kurtu un Batuhanu Kuru ar 2-0 (22:20, 21:12), ar 2-0 (21:15, 21:13) guva panākumu pār Kazahstānas pāri Klims Rjuhovs/Ivalio Todorovs (16.) un ar 2-0 (21:14, 21:7) sagrāva Mozambikas duetu Denilsons Sitoe/Rafaels Munguambe Žuniors (17.), grupā ieņemot pirmo vietu un nodrošinot dalību uzreiz "play-off" turnīra otrajā kārtā.

Izslēgšanas turnīra otrajā kārtā latvieši ar 2-1 (21:19, 19:21, 17:15) uzvarēja čehu pāri Kristofs Oliva/Davids Vestfāls (29.), ceturtdaļfinālā ar 2-0 (21:19, 21:14) pieveica Polijas duetu Aleksanders Čahorovskis/Filips Lejava (7.) un pusfinālā 2-1 (21:12, 14:21, 15:7) uzvarēja Kanē/Rotāru.

Sieviešu sacensībās duets Deniela Konstantinova/Līva Ēbere cieta zaudējumu "play-off" cīņu pirmajā kārtā, bet Denēva Šauberga-Lēpe/Kitija Martini-Ādamsone kvalifikācijas turnīrā zaudēja pirmajā kārtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu