Video Federera pēdējā serve

Rodžers Federers Foto: EPA/Scanpix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Pagājušajā piektdienā Rodžers Federers kopā ar citu tenisa leģendu Rafaelu Nadalu piedzīvoja sakāvi Leivera kausa izcīņas dubultspēlē. Tā bija Federera pēdējā izrāde tenisa kortā. Lai gan tika piedzīvots zaudējums, pēc spēles skatītāji šveicietim aplaudēja piecas minūtes. Sanākušās publikas emocijas apliecina, ka sporta skatuvi atstāj leģenda.

"Esmu laimīgs, nevis bēdīgs," pēc zaudējuma amerikāņiem Džekam Sokam un Fransisam Tjafo apliecināja Federers. "Kad pēdējo reizi pirms mača sasēju savus apavus, es to izbaudīju. Viss notika pēdējo reizi."

Pēc 24 pavadītajiem gadiem tenisā Federera statistika ir šāda: vairāk nekā 1500 spēļu, 103 vienspēļu tituli un 20 "Grand Slam" vienspēļu tituli, kas ir trešais labākais rādītājs vīriešu konkurencē. Vairāk titulu ir tikai serbam Novakam Džokovičam – 21 un spānim Nadalam - 22. ATP ranga virsotnē Federers pabijis 310 nedēļas, tai skaitā 237 pēc kārtas, kas ir nepārspēts rekords.

Kopš 2017. gada Londonā risinājušās sacensības starp komandām no Eiropas un pārējās pasaules, iepriekš turnīrs lielākajai daļai sporta sabiedrības nebija plaši pazīstams, bet Federera paziņojums, ka šis būs viņa pēdējais uznāciens tenisa kortā, piesaistīja papildu uzmanību. Tagad Leivera kauss ir kļuvis par vienu no šī gada nozīmīgākajiem tenisa turnīriem.

Rodžers Federers
Rodžers Federers Foto: AP/Scanpix

Protams, galvenā uzmanība tika veltīta Bāzelē dzimušajam tenisistam, bet ir vērts izcelt faktu, ka iepriekš tenisa sabiedrībai vairākus gadus nebija redzējusi tik daudz zvaigžņu šajās tenisa dzīrēs. Iespējams, kādu no faniem, vērojot laukumā citas šā turnīra spilgtās personības, kā Nadalu, Džokoviču un Endiju Mareju, pārņēma nostalģiskas sajūtas, jo vīriešu tenisa zelta ērai pienācis gals. Iepriekš minētajām tenisa leģendām labākie spēka gadi ir aiz muguras, un visus šos kungus pēdējos gados arvien biežāk nomocījuši savainojumi.

"Lieliskais trijnieks un viens klauns," ar šādu teikumu savā "Instagram" profilā dalījās Marejs, kurš labi apzinās, ka četrotne vairs nekad nepiedalīsies kopīgā turnīrā.

Ja seko jautājums, kur ir Federera vieta visu laiku izcilāko tenisistu sarakstā, ja tiek ņemti vērā tikai "Grand Slam" tituli, tad atbilde ir skaidra, bet nenoliedzami Federers ir atstājis spilgtu ierakstu tenisa vēstures grāmatā. Lielā mērā pateicoties tam, kādu sniegumu viņš demonstrēja kortā, neviens cits šajā sporta veidā nav izpelnījies tādu globālu atpazīstamību kā Šveices sporta superzvaigzne. Karjeras laikā izcilais sportists nopelnīja vairāk nekā 130 miljonus ASV dolāru. Tieši reklāmu līgumi ļāvuši Federeram regulāri gozēties "Forbes" pelnošāko atlētu desmitniekā. Piemēram, pašreiz šveicietis atrodas septītajā vietā, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs starp tenisistiem.

Viņš kļuva par pirmo spēlētāju, kurš pārspēja iepriekšējo "Grand Slam" titulu rekordu vienspēlēs vīriešiem, kas piederēja Pītam Samprasam (14), un pēc tam kļuva par pirmo, kurš sasniedzis 20 "Grand Slam" titulus.

Pēdējie gadi sporta leģendai nebija viegli, jo daudz nācās saskarties ar dažāda veida ceļgala traumām. Pērn notikušajā Vimbldonas turnīrā, kur ceturtdaļfinālā trīs setos Rodžers piekāpās Hubertam Hurkačam. Pēc sacensībām tenisists veica operāciju, lai pats būtu noteicējs par savas karjeras beigām, nevis to izbeigt piespiestu traumas.

Rodžers Federers (no kreisās) un Rafaels Nadals
Rodžers Federers (no kreisās) un Rafaels Nadals Foto: AFP/SCANPIX

Aprīlī Federers paziņoja, ka septembrī atgriezīsies kortā un spēlēs Leivera kausā, tobrīd liekot noprast, ka tās varētu būt vienas no pēdējām sacensībām viņa karjerā.

Sākotnēji bija plānots, ka oktobrī viņš piedalīsies mājas turnīrā Bāzelē.

Sarunā ar medijiem tenisa zvaigzne teicis, ka pašlaik viņam nav konkrētu plānu, bet viņš vēlētos palikt tenisa vidē, visticamāk, kā jauniešu treneris Šveicē. Pirms jauno talantu izaudzināšanas dzimtenē Federers ir nolēmis, ka turpmākos mēnešus viņš vēlas pavadīt vairāk laika ar sievu un dēliem.

"Man ir četri brīnišķīgi bērni, un viņiem ir vajadzīga mana palīdzība. Man ir jāpavada vairāk laika ar sievu. Viņa vienmēr man ir bijusi blakus. Vispirms gribu saprast, ko viņi vēlas darīt," sarunā ar BBC izteicās Federers. "Es mīlu šo spēli un vēlos turpināt iesaistīties. Nevēlos kļūt par spoku vai svešinieku."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu