Mārtiņš Gulbis: Gribu kaut ko sasniegt, vienalga ar kādiem resursiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Gulbis
Mārtiņš Gulbis Foto: Edijs Pālens/LETA

Sieviešu basketbola klubam "TTT Rīga" 2022./2023. gada sezonas spēles kalpos kā sagatavošanās posms pašai sezonai, trešdien notikušajā preses konferencē uzsvēra vienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

"TTT Rīga" 16. oktobrī sāks ceturto sezonu Baltijas Sieviešu basketbola līgas (BSBL) čempionātā, izbraukumā sacenšoties ar Viļņas "Kibirkštis" basketbolistēm. Tikai septembrī "TTT Rīga" pārtapa par biedrību, kas ļāva iegūt budžeta garantijas gaidāmajai sezonai.

Gulbis stāstīja, ka komanda gatavošanos sezonai sākusi tikai 20. septembrī, tāpēc līdz jaunajam gadam, kad varētu būt pirmie papildinājumi, nevajadzētu lolot lielas cerības uz augstvērtīgiem rezultātiem.

"Nekad manā karjerā nav bijis tā, ka ir tikai viena pārbaudes spēle. Sezonas pirmie seši, septiņi mači būs kā pati sagatavošanās sezonai. Būs grūti un vajadzēs lielu pacietību man, manai ģimenei un kluba vadībai. Tomēr gribu kaut ko sasniegt, vienalga ar kādiem resursiem," uzsvēra Gulbis.

Lielai daļai no "TTT Rīga" spēlētājām šī būs pirmā pieredze BSBL līmenī. No iepriekšējās sezonas sastāvā palikusi tikai pieredzējusī Gunta Baško, ar kuru pēc spēlētājas lūguma vienošanās parakstīta tikai uz pusi sezonas.

"Man jāsaprot, kāda līmeņa spēlētājas šobrīd ir un ko no viņām varu prasīt. Visam ir vajadzīgs laiks, jo ļoti grūti prognozēt, kā izskatīsies spēlētājas, kuram tā būs pirmā pieredze šādā līmenī. Taču redzu viņās vēlmi atdot no sevis visu un cīnīties," uzsvēra Gulbis.

Pēc ģimenes pieauguma laukumā atgriezīsies Kate Vilka (iepriekš - Krēsliņa), kura pirmo spēli varētu aizvadīt novembra sākumā. Tāpat komandā būs iepriekš ārzemēs spēlējušās Marta Miščenko un Katrīna Trankale.

"Dažām no viņām ir pieredze, spēlējot ārzemēs. Dažām no viņām, nākot laukumā šādā līmenī, būs pilnīgs kosmoss," par kopējo sastāvu teica Gulbis.

Tāpat jaunajā sezonā "TTT Rīga" rindās būs 21 gadu vecā lietuviete Dominika Pauļulīte, kura pagājušajā sezonā pārstāvēja Klaipēdas "Neptūnas". Viņas piesaistīšanā palīdzēja lietuviete Daugile Šarauskaite, kura pie Gulbja spēlēja iepriekšējā sezonā un uzrunāja treneri, vai viņš vēlētos iespēlēt Pauļulīti savā sastāvā.

Plānots, ka šajā sezonā ar Gulbi kopā strādās viņa asistents Andris Steļmahs, fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens un fizioterapeite Sintija Priede.

"Arī mums ir krietni mazāks atalgojums un strādāsim ar cerību, ka viss būs labāk. Viņi pelnījuši uzslavas, kā "TTT Rīga" iepriekšējā sezonā spēlēja Eirolīgā un progresēja. Šie cilvēki ir svarīgi man, klubam un visam Latvijas basketbolam. Ja viņu šeit nebūtu, tad nebūtu arī manis," atklāja Gulbis.

Tikmēr 26 gadus vecā aizsardze Vilka atzina, ka viņai ir prieks atgriezties basketbola zālē.

"Paldies "TTT Rīga" komandai, kas dod iespēju atgriezties profesionālajā sportā. Sports ir ne tikai mūsu darbs, bet arī visai sabiedrības veselībai svarīgs process," teica Vilka.

Vilka arī pauda, ka labprāt atgrieztos arī Latvijas valstsvienībā. "Esmu vēl jauna un pakāpeniski varu iet uz savu mērķi, tajā pat laikā ieklausoties savā ķermenī. Gribu arī spēlēt Eirolīgā, ja būšu sevi apliecinājusi laukumā un komanda mani aicinās. Basketbolam sekoju līdzi arī tad, kad nespēlēju," atklāja Vilka.

"TTT Rīga" ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs stāstīja, ka šajā vasarā bijuši brīži, kad šķitis, ka klubs vairs neeksistēs. Kluba ģenerālmenedžeris pauda pateicību par komandas saglabāšanu SIA "Rīgas satiksme" un Rīgas pašvaldībai, kas ir biedrības dibinātāji.

"Esam pārbūves procesā, kurā spersim soli atpakaļ, taču tajā pat laikā jaunajām spēlētājām līdz jaunajam gadam dosim iespēju iegūt pieredzi un apbružāties basketbolā. Mērķi ir nemainīgi - izcīnīt Latvijas čempiontitulu un cīnīties par godalgotām vietām Baltijas līgā. Visi esam uz vienas lapas un mums ir viens mērķis. Mēģināsim ieskrieties un pēc jaunā gada skatīsimies, kā varam papildināt savu sastāvu," stāstīja Štālbergs.

Ar Vilku, Trankali, Miščenko un Pauļulīti, kurām sezonas sākumā būs jāveido komandas kodols, līgumi ir līdz sezonas beigām.

"Jaunajām spēlētājām ir amatieru statuss, taču nodrošināsim viņām visas nepieciešamās pamatvajadzības basketbolam. Sezonas vidū raudzīsimies, kāda situācija ir piesaistīt tās pašmāju spēlētājas, kuras pagaidām ir citās komandās. Prioritāte būs tās latviešu spēlētājas, kas jau iepriekš spēlējušas "TTT Rīga" rindās," atklāja Štālbergs.

Komandas redzeslokā bija arī divas Ukrainas basketbolistes, kas pārstāvējušas jaunatnes izlases. Ar vienu no viņām - Darju Birjuku - komanda vēlējusies noslēgt līgumu, taču viņa ar ģimeni pārcēlās uz ASV.

"Vecākā diemžēl neatbilda tiem standartiem, ko vajadzētu prasīt no leģionārēm. Redzējām, ka pašu spēlētājas nav mata tiesu sliktākas. Darja mums noderētu, taču viņai bija piedāvājums braukt uz ASV, kur viņai speciālā programmā nodrošinās dzīvošanu un mācīšanos," teica Štālbergs.

Plānots, ka mājas spēles "TTT Rīga" aizvadīs sporta namā "Daugava". "Līdz jaunajam gadam gan viena spēle ir zem jautājuma zīmes, jo šī zālē ir ļoti noslogota. Neizslēdzam iespēju, ka kādu maču aizvadīsim arī citur Rīgā. Līgumu esam noslēguši līdz jaunajam gadam un pagaidām vēl ir daudz nezināmā," atzina Štālbergs.

Klubs arī turpinās iepriekšējā sezonā uzsākto sadarbību ar Rīgas bērnu un jauniešu sporta skolu "Rīdzene".

"Uzturēt visu piramīdu ir finansiāli dārgi, tāpēc mums ir fārmklubs, no kura varam piesaistīt spēlētājas. Jau iepriekš dome mums uzdevuma jautājumus, kā notiek darbs ar jaunatni, jo viņiem ir svarīgi, lai jaunās meitenes tiktu iesaistītas komandā. Pagājušajā sezonā to izpildījām ar uzviju, jo Vanesa Jasa un Luīze Sila tika pie labiem līgumiem ārzemēs. Apmēram četras piektdaļas Latvijas izlases spēlētāju ir gājušas caur "TTT Rīga" sistēmu," uzsvēra Štālbergs.

Tikmēr biedrības "TTT Rīga" valdes priekšsēdētājs Juris Švanders aicināja uzņēmumus un organizācijas izmantot dažādās iespējamā sadarbības formas ar basketbola klubu.

"Esam izveidojuši arī akciju līdzjutējiem, kurā iespējams kļūt par kluba draugu, ziedojot 99 eiro, kas sniegs dažādas priekšrocības. Par pirmajiem biedriem jau kļuvuši kluba darbinieki," teica Švanders.

BSBL pirmā mājas spēle plānota kluba dzimšanas dienā 5. novembrī.

Pagājušajā sezonā "TTT Rīga" triumfēja ne tikai BSBL turnīrā, bet arī Latvijas Sieviešu basketbola līgā, Eirolīgā sasniedzot ceturtdaļfinālu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu