CSDD no dividendēm plāno valstij kompensēt Biķernieku sporta kompleksa īpašumu iegādei piešķirtos līdzekļus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Biķernieku trasē norisinās FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posms "Neste World RX of Latvia"
Biķernieku trasē norisinās FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posms "Neste World RX of Latvia" Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) no dividendēm divu gadu laikā plāno valstij kompensēt Biķernieku kompleksās sporta bāzes (BKSB) īpašumu iegādei no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlētos astoņus miljonus eiro, aģentūrai LETA norādīja CSDD pārstāvji.

CSDD skaidro, lai arī zemesgabalu iegādei Ministru kabinets (MK) ir paredzējusi līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem, direkcija atbilstoši valdības lēmumam divus gadus zemes iegādei novirzīs dividendes, ko ieskaitīs valsts budžetā, kompensējot no neparedzētajiem līdzekļiem veikto maksājumu, tostarp līdzekļus, ko CSDD ieguva pārdodot kapitāldaļas Tehniskās apskates pakalpojuma sniegšanas uzņēmumos.

BKSB attīstības projekts paredz trases infrastruktūras uzlabošanas darbus - visas trases drošības modernizēšanu un pilnveidošanu, ērtību uzlabošanu sacensību apmeklētājiem, kartinga trases izveidi, kā arī sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Latvijas Riteņbraukšanas federāciju ir paredzēts izveidot velotreku.

CSDD norāda, ka jautājums par BKSB attīstību valdībā tika skatīts 2019.gada decembrī, kad tika apstiprināts konceptuālais ziņojums "Par Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta realizēšanas modeli". Privātie zemes īpašnieki ilgstoši nepiekrita BKSB attīstības projektiem, līdz ar to tika pieņemts valdības lēmums par piespiedu atsavināšanas procesa sākšanu.

Šajā laika periodā atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likumam un MK rīkojumam tika izveidota Satiksmes ministrijas (SM) komisija, kas publiskā iepirkuma konkursa kārtībā izvēlējās sertificētu nekustamā īpašuma vērtētāju, kura uzdevums bija noteikt tirgus cenu nekustamajam īpašumam. Vērtējumu apstiprināja Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijā.

Vērtējums tika apstiprināts 2022.gada pavasarī, bet 30.augustā valdība nolēma atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, BKSB turpmākai attīstībai.

Vienīgā vienošanās, kas ir panākta starp SM komisiju un privātajiem zemes īpašniekiem, ir panākta šogad pavasarī par astoņiem miljoniem eiro. CSDD vairākkārtīgi ir mēģinājusi vienoties par labprātīgu zemes atpirkšanu no privātajiem īpašniekiem, bet pieprasītā cena bija būtiski lielāka par astoņiem miljoniem eiro, norāda CSDD pārstāvji.

Gatavojot konceptuālo ziņojumu valdībai, 2019.gadā provizoriskais vērtējums ar informatīvu raksturu nekustamajam īpašumam tika noteikts 3,5 miljonu eiro apmērā, bet tajā netika iekļauti privāto zemes īpašnieku potenciālie zaudējumi.

Līdzās ar konceptuālo ziņojumu valdībā 2019.gadā tika iesniegts un apstiprināts arī BKSB attīstības plāns, balstoties uz kuru 2020.gadā tika izstrādāts attīstības projekts "Biķernieku kompleksās sporta bāzes būvju, inženiertīklu un teritorijas labiekārtojuma atjaunošana un papildināšana. Kartinga trase", kas atspoguļo konceptuālajā ziņojumā minētās attīstības ieceres detalizētu aprakstu, plānus un projektus.

Tā kā daļa sacīkšu trases, kartinga laukums, spīdveja stadions un citi nozīmīgi infrastruktūras objekti atrodas uz privātiem īpašniekiem piederošas zemes, kuri līdz šim neapstiprināja nevienu no attīstības projektiem, nebija iespējams veikt plānotos darbus, kā arī veikt attiecīgo infrastruktūras objektu uzturēšanu. Lai virzītu tālāk un izstrādātu attīstības projektus BKSB, kas ir finansiāli apjomīgi un darbietilpīgi, CSDD bija jābūt skaidrībai, ka zeme būs valsts īpašumā un projektu īstenošana netiks apdraudēta, skaidroja CSDD.

Tāpat direkcijā norāda, ka Biķernieku trase 55 pastāvēšanas gados no moto trases, kādu to pirmo reizi atklāja 1966.gadā, kļuvusi par multifunkcionālu sporta kompleksu, kurā notiek ne tikai starptautiskas auto un moto sacensības, bet arī dažāda veida iedzīvotāju sportiskās aktivitātes - skriešana, nūjošana, slēpošana, braukšana ar velosipēdu.

Jau ziņots, ka MK šogad 30.augustā nolēma Satiksmes ministrijai piešķirt 8,192 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, BKSB attīstības projekta īstenošanai.

Nekustamais īpašums sastāv no divām zemes vienībām - 3,2253 hektāru platībā un 14,5012 hektāru platībā. Uz abām zemes vienībām atrodas CSDD piederošas ēkas.

Kopējo tirgus vērtību veido Igora Skoka īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā un Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošās vienas piektdaļas zemes vienību domājamās daļas tirgus vērtība 1 624 708 eiro apmērā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu