Valtera Basketbola skola, LOK un LSPA sāk sarunas par jaunu veselības testu sistēmu sportistiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Valtera Basketbola skola, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) un Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sākusi sarunas par jaunu veselības un fizisko īpašību testu sistēmu sportistiem, informē LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne.

Valtera basketbola skolas vadītājs Valdis Valters un LOK prezidents Žoržs Tikmers 14.oktobrī apmeklējuši LSPA Veselības aprūpes sportā izpētes centru (VASIC), kurā apskatīja pieejamo aparatūru, kā arī pārrunāja sadarbības iespējas jauno sportistu testēšanā, lai noteiktu jauniešu organisma darbspējas un veiktu funkcionālo diagnostiku.

LSPA rektors Juris Grants, attīstības un zinātnes prorektors Jānis Žīdens, Veselības aprūpes nodaļas profesors, medicīnas doktors Viesturs Lāriņš un VASIC vadītāja Anna Zuša ar centra pētniekiem uzklausījuši Valtera un Tikmera redzējumu par jauno sportistu medicīniski bioloģiskā nodrošinājuma vajadzībām, kuras daļēji varētu veikt LSPA pētnieku komanda.

Lāriņš norādīja, ka akadēmijā varētu noteikt jauno sportistu roku un kāju muskuļu spēka, antropometriskos rādītājus, kā arī testēt psihofizioloģiskās un kognitīvās spējas un veikt elpošanas sistēmas funkcionālā stāvokļa analīzi, kā arī strādāt pie citām sporta zinātnes un veselības aprūpes testēšanas iespējām.

Šā gada jūnijā LSPA pārstāvji tikās arī ar Latvijas Biatlona un Slēpošanas federāciju vadītājiem, kuri LSPA pētniekus mudināja testēt pēc iespējas lielāku skaitu sportistu noteiktos sporta veidos, kā arī piedāvāja pētīt viņu fizisko sagatavotību, tehniku, ķermeņa uzbūves rādītājus, kustību mehāniskās īpašības un citus parametrus, kas īpaši nepieciešami augstu sasniegumu sportā.

Federāciju pārstāvji uzsvēruši, ka akadēmijā veidotos sportistu vidējo rādītāju datu bāze, kas nākotnē palīdzētu kvalitatīvāk novērtēt sportistu piemērotību un potenciālās iespējas sportā un dažādos sporta veidos.

LSPA vadība un zinātnes daļa turpinās attīstīt jaunas sadarbības formas ar sporta organizācijām veselības un sporta zinātnes jomā, lai ar savām rekomendācijām palīdzētu sporta praktiķiem treniņu plānošanā un sportisko rezultātu izaugsmē, informē Āķe-Vīksne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu