Itālijai Pasaules kausa izcīņā būtu jāaizstāj Irāna?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Dominikas pastāvīgās pārstāvniecības Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) vēstnieks Paolo Zampolli atklātā vēstulē aicinājis Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidentu Džanni Infantīno Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrā Katarā Irānu aizstāt ar Itāliju.

Itālijas valstsvienība, kas triumfēja 2020. gada Eiropas čempionātā, Pasaules kausa izcīņai nekvalificējās. Savukārt Irāna vietu finālturnīrā Katarā nodrošināja. 

Irāna ir ierauta politiskā satricinājumā, jo valstī jau ilgāku laiku notiek plaši protesti par sieviešu tiesībām. Irānas varasiestādes izmanto nāvējošus ieročus, lai mēģinātu apspiest protestus. 

Norvēģijā bāzētā Irānas cilvēktiesību nevalstiskā organizācija lēš, ka protestos nogalināti vismaz 215 cilvēki, tostarp 27 bērni.

Tāpat Irāna piegādājusi Krievijai dronus, ar kuriem karā Ukrainā tiek nodarīti milzu postījumi Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai un tiek nogalināti cilvēki. 

"Pasaule vēlreiz pieprasa no jums tūlītēju rīcību, lai Irānu diskvalificētu no Pasaules kausa. Jūs kopīgi ar premjerministru Borisu Džonsonu iestājāties pret Superlīgas izvedi. FIFA pasauli nevajadzētu aizēnot ar negatīvām politiskām ziņām miljardiem fanu visā pasaulē. Tas acīmredzami var ietekmēt jūsu un šeiha Tamima bin Hamada Al Thani uzvarošo darbu, ko esat paveikuši," norāda Zampolli. 

Viņš arī atzīmēja, ka situācijai Irānā rūpīgi līdzi seko arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš nosoda Irānas varasiestāžu rīcību. Viņš aicinājis drošības spēkus pārtraukt izmantot "nevajadzīgu vai nesamērīgu spēka lietošanu".

"Es personīgi un visa pasaule sapņo, ka Itālija pēc Irānas diskvalifikācijas spēlētu pret Angliju. Ja es pareizi saprotu, tad Itālija FIFA rangā ir pirmajā vietā starp tām dalībniecēm, kas nav kvalificējušās Pasaules kausam," pauda Zampolli.

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve apcietinājumā policijas iecirknī 16. septembrī.

Reliģiskā policija Amini aizturēja "neislāmiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas.

"Ar visu cieņu es jums atgādinu, ka jums ir vara, lai būtiski un pozitīvi ietekmētu to, kas ir jūsu spēkos. Tāpēc esmu pārliecināts, ka jūs pieņemsit labāko lēmumu faniem visā pasaulē," vēstulē raksta Zampolli.

Irānai Pasaules kausa izcīņas grupas turnīrā paredzētas spēles pret Angliju, Velsu un ASV. 

Pirmais mačs Pasaules kausā paredzēts 20. novembrī, kur savā starpā sacentīsies mājiniece Katara pret Ekvadoru. Spēle paredzēta plkst. 18:00.

2022. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīra apakšgrupas

A grupa: Katara, Nīderlande, Senegāla, Ekvadora;

B grupa: Anglija, ASV, Irāna, Velsa;

C grupa: Argentīna, Meksika, Polija, Saūda Arābija;

D grupa: Francija, Dānija, Tunisija, Austrālija;

E grupa: Spānija, Vācija, Japāna, Kostarika;

F grupa: Beļģija, Horvātija, Maroka, Kanāda;

G grupa: Brazīlija, Šveice, Serbija, Kamerūna;

H grupa: Portugāle, Urugvaja, Dienvidkoreja, Gana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu