Video ⟩ 10 mēnešus Krievijā cietumā pavadījusī Grainere atgriezusies ASV

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
ASV basketboliste Britnija Grainere atgriežas dzimtenē
ASV basketboliste Britnija Grainere atgriežas dzimtenē Foto: AFP/Scanpix

ASV basketbola zvaigzne Britnija Grainere, kura 10 mēnešus pavadīja ieslodzījumā Krievijā, piektdien atgriezās dzimtenē, vēsta ārzemju mediji.

32 gadus vecā un 2,06 metrus slaidā sportiste dzimtenē atgriezās Teksasas štata pilsētā Sanantonio, kas ir aptuveni 320 kilometru attālumā no viņas mājvietas Hjūstonā.

Sportiste pēc atgriešanās dzimtenē, visticamāk, uzreiz dosies uz medicīniskās aprūpes centru, paziņojis ASV nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kirbijs.

Hjūstonas mērs Silvestrs Tērners parūpējies par Graineres svinīgu sagaidīšanu pilsētā.

Grainere varētu arī piedalīties ASV Aizsardzības departamenta programmā, kas pazīstama kā PISA (Pēc izolācijas atbalsta aktivitātes), lai palīdzētu viņai aklimatizēties normālā dzīvē.

Grainere dzimtenē atgriezās neilgi pirms plkst. 13.00 pēc Latvijas laika (pirms plkst. 5.00 no rīta pēc vietējā laika).

TVNET jau vēstīja, ka ASV un Krievijas iestādes vienojās par ieslodzīto apmaiņu - Graineri pret ieroču tirgoni Viktoru Butu.

Apmaiņa notika Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētas Abū Dabī lidostā.

Grainere šogad 17. februārī Maskavas lidostā tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā.

ASV basketbola zvaigznei piesprieda deviņu gadu cietumsodu un viena miljona rubļu (apmēram 16 300 eiro) naudas sodu. Oktobra nogalē Krievijas tiesa noraidīja basketbolistes apelāciju.

Tomēr pēc ASV un Krievijas valdību vienošanās, Grainere ceturtdien, 8. decembrī, tika atbrīvota apmaiņā pret "nāves tirgotāju" Butu, kurš 12 gadus pavadīja ieslodzījumā Amerikā. 

Daudzu ekspertu vērtējumā Grainere ir pēdējo gadu pasaules labākā basketboliste. ASV izlases rindās viņa kļuvusi par divkārtēju olimpisko čempioni un divkārtēju Pasaules kausa ieguvēju.

2014. gadā Grainere kopā ar Latvijas basketbolisti Aneti Jēkabsoni-Žogotu spēlēja Fīniksas "Mercury" komandā, kas tā gada sezonā triumfēja Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionātā.

Grainere ir astoņkārtēja WNBA Visu zvaigžņu spēles dalībniece, divu sezonu rezultatīvākā spēlētāja, astoņas reizes kļuvusi par sezonas labāko metienu bloķētāju.

WNBA sezona risinās vasarā, tāpēc pasaulē vadošās basketbolistes nereti rudenī un ziemā dodas peļņā uz Eiropu, kur atalgojums mēdz būt lielāks. Grainere kopš 2014. gada WNBA starpsezonā pārstāvēja Krievijas klubu Jekaterinburgas UGMK.

Grainere palīdzēja UGMK komandai trīsreiz izcīnīt Krievijas čempionu titulu un četras reizes triumfēt Eiropas spēcīgākajā sieviešu basketbola klubu turnīrā FIBA Eirolīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu