Lielais fināls: Francija aizstāvēs vai Argentīna izcīnīs?

CopyDraugiem X Whatsapp
Kilians Mbapē (no kreisās) un Lionels Mesi
Kilians Mbapē (no kreisās) un Lionels Mesi Foto: AFP/SCANPIX

Šodien Kataras pilsētā Lūseilā Francijas un Argentīnas duelī tiks noskaidrota 2022. gada Pasaules kausa futbolā ieguvēja. Mačs Lūseilas stadionā sāksies plkst. 17 pēc Latvijas laika.

Abas izlases ir divkārtējas pasaules čempiones un šī mača uzvarētāj izcīnīs savu trešo trofeju vēsturē. Francijai ir iespēja kļūt par trešo izlasi, kas spējusi uzvarēt divos finālturnīros pēc kārtas; iepriekš to iespēja Itālija 1934. un 1938. gadā un Brazīlija 1958. un 1962. gadā.

Argentīnai šis ir sestais fināls vēsturē un pirmais kopš 2014. gadā, bet Francija titulmačā spēlēs ceturto reizi.

Argentīnas futbola zvaigznei Lionelam Mesi šī, visticamāk, ir pēdējā iespēja iegūt Pasaules kausu un iegūt ievērojamu priekšrocību diskusijā par to, kurš ir mūslaiku pasaules labākais futbolists - viņš vai portugālis Krištianu Ronaldu. Savukārt Francijas zvaigznei Kilianam Mbapē ir iespēja kļūt par vēsturē pirmo futbolistu, kurš 23 gadu vecumā paguvis uzvarēt jau divos finālturnīros.

Starp Mesi un Mbapē notiek arī galvenā sacensības par "Zelta buci" jeb balvu, ko pasniedz turnīra labākajiem vārtu guvējiem. Viņiem abiem ir pa pieciem precīziem sitieniem, bet ar četriem gūtiem vārtiem seko viņu tautieši Hulians Alvaress un Olivjē Žirū.

Abas izlases Pasaules kausa finālturnīrā tiksies ceturto reizi. 1938. gadā apakšgrupā ar 1:0 pārāka bija Argentīna, kas uzvarēja arī 1978. gada grupu cīņās - 2:1. Pirms četriem gadiem valstsvienības tikās astotdaļfinālā, kurā ar 4:3 pārāki bija francūži, divus vārtus gūstot Mbapē.

Argentīna finālturnīru sāka ar 36 nezaudēto spēļu sēriju, bet pirmajā mačā ar 1:2 sensacionāli zaudēja Saūda Arābijai. Pēc tam izcīnītās uzvaras ar 2:0 pār Meksiku un Poliju ļāva ne tikai izkļūt no apakšgrupas, bet arī uzvarēt tajā. Astotdaļfinālā Mesi ar kolēģiem apturēja Austrāliju - 2:1, ceturtdaļfinālā pret Nīderlandi pēc 2:2 120 minūtēs pēcspēles sitienos argentīnieši bija pārāki ar 4:3, bet pusfinālā gana pārliecinoši ar 3:0 tika pārspēta Horvātija.

Francijas futbolisti Pasaules kausa titula aizstāvēšanu sāka ar uzvaru 4:1 pār Austrāliju, pēc tam ar 2:1 tika uzvarēta Dānija, bet trešajā mačā ar 0:1 nācās atzīt Tunisijas pārākumu. Tas gan netraucēja "Les Bleus" iegūt pirmo vietu D apakšgrupā, pēc tam astotdaļfinālā ar 3:1 uzvarot Poliju, ceturtdaļfinālā ar 2:1 pārspējot Angliju un pusfinālā - ar 2:0 Maroku.

Pasaules kausa futbolā finālu pārraudzīs Polijas tiesneša Šimona Marciņaka brigāde ar asistentiem Pavelu Sokolnicki un Tomašu Listkeviču.

41 gadu vecais polis šajā finālturnīrā jau tiesājis divus mačus ar šo izlašu dalību. Marciņaks strādāja spēlē, kurā Argentīna astotdaļfinālā uzvarēja Austrāliju, bet Francija apakšgrupā pārspēja Dāniju.

Zīmīgi, ka UEFA Čempionu līgā Marciņaks debitēja 2012./2013. gada sezonas kvalifikācijas kārtā ar Latvijas komandas "Ventspils" dalību. Tolaik Ventspilī notikušais mačs ar Norvēģijas klubu "Molde" noslēdzās neizšķirti 1:1.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpināja cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara bija pirmā arābu valsts, kurā notika Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim bija norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis bija arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis bija pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās, kas aizritēs ASV, Kanādā un Meksikā, startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu