Video ⟩ Ukrainas futbola zvaigzne Mudriks - nākotnes "Ballon d'Or" ieguvējs?

Mihailo Mudriks Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Futbola smagsvars Londonas "Chelsea" šķīrās no aptuveni 100 miljoniem eiro, lai savā sastāvā no Doneckas "Šahtar" iegūtu jauno Ukrainas futbola zvaigzni – Mihailo Mudriku. Daudzi kājbumbas fani šā perspektīvā futbolista vārdu šonedēļ dzirdēja pirmo reizi. Krasnogradā dzimušajam jaunietim netrūkst ambīciju. Mudriks ir izteicies, ka viņš tuvā nākotnē vēlas kāpt uz skatuves un saņemt "Ballon d'Or" jeb Zelta bumbas balvu.

Savulaik 22 gadus vecais futbolists neticēja, ka viņš var tikt atzīts par "Šahtar" gada labāko futbolistu, bet pēdējās divās sezonās tieši viņš ir izpelnījies šo godu. "Neviens negaidīja, ka es iegūšu "Šahtar" gada labākā spēlētāja balvu 2021. gadā, un neviens negaida, ka saņemšu arī Zelta bumbu, bet kādreiz tas var notikt. Tas ir viens no maniem personīgajiem mērķiem," "Šahtar" kluba vietnē izteicās Mudriks.

"Personīgi uzskatu, ka Mudrikam ir visas iespējas uzvarēt "Ballon d'Or nākotnē," teica kādreizējais "Šahtar" komandas vienības speciālists Roberto de Zerbi.

Mihailo šosezon izcēlies ar spilgtu sniegumu Ukrainas premjerlīgā, 12 aizvadītajos mačos septiņi vārtu guvumi un tikpat rezultatīvu piespēļu. Savukārt UEFA Čempionu līgas grupu turnīra sešās spēlēs – trīs vārtu guvumi un divas rezultatīvas piespēles. Viņš arī bija visvairāk minūšu aizvadījušais spēlētājs Nāciju līgā, sākot četras no sešām spēlēm. Ukrainas valstsvienībā Mudrika kontā ir astoņas spēles. 

Pagājušajā sezonā Krievijas iebrukuma rezultātā "Šahtar" klubu pameta vairāki ārzemju spēlētāji un kluba nākotne kļuva neskaidra, bet šosezon Mudriks uz futbola zāliena demonstrējis līdera cienīgu sniegumu. Līdz šai sezonai starp futbola skautiem Mudriks nebija plaši pazīstams ārpus dzimtenes. Iepriekšējā sezonā futbolists debitēja UEFA Čempionu līgā un vietējā čempionātā izcēlās ar diviem vārtu guvumiem, diemžēl sezona netika pabeigta karadarbības dēļ.

Mihailo Mudriks
Mihailo Mudriks Foto: EPA/Scanpix

"Šahtar" kluba īpašnieks un prezidents Rihants Ahmetovs ļoti atzinīgi izteicies par savas komandas bijušo zvaigzni: "Esmu pārliecināts, ka Mihailo ar savu ātrumu, tehniku un skaisto spēli iegūs visas pasaules futbola cienītāju cieņu, simpātijas un mīlestību."

Īpašnieks kopš Krievijas iebrukuma ne reizi nav pārkāpis savas valsts robežas un teica, ka pēc futbolista pārejas viņš 22,5 miljonu eiro apmērā veiks ziedojumu Ukrainas karavīriem. "Veicu ziedojumu, lai palīdzētu mūsu karavīriem, aizstāvjiem un viņu ģimenēm," sacīja Ahmetovs. Viņš ir pārliecināts, ka ukraiņi uzvarēs okupantus. Viens no notikumiem, ko viņš gaida visvairāk, ir Mihailo dalība "Chelsea" draudzības spēlē "Donbass Arena" stadionā.

Kluba izpilddirektors Sergejs Palkins sarunā ar prestižo Ziemeļamerikas mediju "The Athletic" norādīja, ka futbolistu savās rindās vēlējās redzēt arī otrs Londonas klubs – "Arsenal", bet viņam nepatika "lielgabalnieku" vadības pieeja - vispirms sazinoties ar spēlētāju, nevis vadību. "Kad satikos ar "Arsenal" vadību, viņi minēja, ka jau ir runājuši ar spēlētāju iepriekš, un es to jau zināju. Teicu, ka vispirms ar mums vajadzēja sazināties," stāstīja Palkins. "Šahtar" izpilddirektors atzina, ka "Chelsea" līgumā ir iekļauti arī dažādi finansiālie bonusi par uzvarēšanu Anglijas premjerlīgā un UEFA Čempionu līgā. Viņš atzina, ka Londonas kluba pārstāvji bieži brauca ciemos un pat nesen apciemoja komandu treniņnometnē Turcijā. Šī pāreja kļuva par finansiāli lielāko Ukrainas futbola vēsturē.

"Ukraina ieguva augstākā līmeņa reklāmu visā pasaulē, un mums tā ir pozitīva valsts popularizēšanai. Mudriks kļuva par Ukrainas vēstnesi visā pasaulē. Man ļoti patika, ka viņš devās uz premjerlīgu, jo tā ir labākā līga pasaulē, un arī Anglija ļoti atbalsta Ukrainu," sacīja Palkins.

"Chelsea" vadība Mudriku uzskata par prasmīgu spēlētāju ar lielu ātrumu un par vienu no bīstamākajiem uzbrūkošajiem spēlētājiem Eiropā spēlē viens pret vienu. "Viņš ir ļoti aizraujošs talants, kurš, mūsuprāt, būs lielisks papildinājums mūsu komandai gan tagad, gan turpmākajos gados," atzinīgus vārdus futbolista virzienā veltīja Londonas kluba īpašnieks Tods Boelijs.

Līgums ar Mudriku parakstīts uz astoņarpus gadiem jeb līdz 2031. gada vasarai. "Esmu ļoti priecīgs pievienoties "Chelsea". Šis ir liels klubs, kurš spēlē fantastiskā līgā. Tas ir izveidojis ļoti pievilcīgu projektu, un tieši tamdēļ arī devos uz Londonu. Nevaru vien sagaidīt, kad varēšu iepazīties ar komandas biedriem," kluba mājaslapā citēts kreisās malas uzbrucējs. Par debijas spēli "Chelsea" rindās varētu kļūt 21. janvārī paredzētais premjerlīgas mačs viesos pret "Liverpool", kas turnīra tabulā atrodas devītajā vietā.

Šosezon "Chelsea" klubam klājies grūti ar vārtu gūšanu, klubs ir guvis gandrīz tikpat vārtus (22), cik Mančestras "City" līderis Ērlings Brauns-Holanns (21). Skats kopvērtējuma tabulā arī nav iepriecinošs - "Chelsea" premjerlīgas kopvērtējumā ieņem desmito vietu, bet UEFA Čempionu līgā londonieši sasnieguši astotdaļfinālu. Vai ukrainis palīdzēs zilajās formās tērptajam Londonas klubam atgriezties 2021. gada augstumos?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu