Ukrainas kritiku SOK nodēvē par apmelošanu (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Olimpiskie riņķi
Olimpiskie riņķi Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas kritiku par iespējamo atļauju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) oficiālā paziņojumā nodēvējusi par apmelojošu informāciju, vēsta "Reuters".

SOK nesen paziņoja, ka aicina izvērtēt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē.

Uz šādu SOK paziņojumu asi reaģēja Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis, kā arī viņa biroja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"SOK vislielākajā mērā noliedz šo un arī citus apmelojošus paziņojumus. Tie nevar būt pamatā konstruktīvai diskusijai," teikts SOK paziņojumā.

SOK izpelnījusies nosodījumu arī Baltijas valstīs. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa uzsver, ka Krievijas un Baltkrievijas sportistu piedalīšanās Parīzes olimpiskajās spēlēs nav pieļaujama, jo tā būtu tieša ņirgāšanās par ukraiņiem.

Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena norādījusi, ka "ir jādara viss, ko varam, lai novērstu Krievijas sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs un citās sacensībās ārpus olimpiskajām spēlēm, arī ar neitrālu karogu."

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers intervijā Latvijas Televīzijā atklāja, ka pašreizējā situācijā Latvija nepiedalītos olimpiskajās spēlēs kopā ar agresorvalstīm.

Ukrainas atlēti sola boikotēt 2024. gada Parīzes olimpiskās spēles, ja SOK pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību Olimpiādē.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu