SOK: Miera radīšanai ir nepieciešams dialogs

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Olimpiskās spēles nevar apturēt karadarbību, taču var iedvesmot risināt problēmas, tuvojoties Krievijas uzsāktās karadarbības gadadienai, trešdien paziņoja Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Neilgi pēc kara sākuma SOK piemēroja sankcijas pret agresorvalstīm Krieviju un Baltkrieviju. Pret abām valstīm vērstās sankcijas iekļāva aizliegumu abās valstīs organizēt un aizvadīt starptautiskas sacensības, tāpēc sporta norisēs citviet nevar tikt izmantoti abu valstu simboli.

Trešdien SOK atkārtoja, ka šajā laika posmā sniegusi neapšaubāmu atbalstu Ukraina, kā arī norādīja, ka sankcijas šobrīd tiks saglabātas tādas pašas, kādas tās bijušas sākotnēji.

"Neredzot beigas pēc vienu gadu ilgām cīņām, SOK nosoda karadarbību Ukrainā, kas ir Olimpiskās hartas un Olimpiskā pamiera, kas tobrīd vēl bija spēkā, pārkāpums," teikts SOK paziņojumā.

Neskatoties uz šo paziņojumu, janvāra beigās SOK vēl aicināja meklēt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties sacensību apritē un arī startēt 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs.

"Miera radīšanai ir nepieciešams dialogs. Sacensības ar atlētiem, kuri respektē Olimpisko hartu, var būt katalizators sarunai, kas vienmēr ir pirmais solis, lai nokļūtu pie pamiera. Olimpiskās spēles nevar apturēt karus un konfliktus. Tā ir politika," norādīts SOK paziņojumā. "Olimpiskās spēles var rādīt piemēru pasaulei, kurā visi respektē noteikumus un viens otru."

SOK ieskaitā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri ne. Tāpat konsultāciju procesā SOK nonākusi pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Ja SOK jebkādā veidā pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Ukrainas atlēti sola boikotēt četrgades vasaras sporta veidu lielāko forumu.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu