Irbe par Šilova raksturu: Tādam tam ir jābūt, lai izdotos veiksmīga karjera NHL

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja vārtsargs Artūrs Šilovs
Latvijas hokeja vārtsargs Artūrs Šilovs Foto: Vancouver Canucks/Twitter

Artūra Šilova mērķis nav uzvarēt tikai vienā Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlē - viņš skatās jau krietni tālāk, sarunā ar TVNET sacīja Latvijas hokeja leģenda Artūrs Irbe.

21 gadu vecais Šilovs nesen debitēja NHL. Vankūveras "Canucks" sastāvā jaunais vārtsargs līdz šim devies laukumā trīs mačos un izcīnījis divas uzvaras. Vidēji mačā viņš ielaidis trīs ripas un atvairījis 89,5% metienu.

2019./20. gada sezonā Šilovs pirmo reizi karjerā spēlēja ārpus Latvijas, pārstāvot Barī "Colts" komandu Kanādas junioru čempionātā Ontārio hokeja līgā (OHL).

Covid-19 pandēmijas sākumā Šilovs atgriezās Latvijā un vietējā čempionātā aizvadīja vien pāris mačus HK "Mogo" un HS "Rīga" sastāvā. 

Arī pagājušo sezon jaunajam vārtsargam nebija liela spēļu prakse. Viņš aizvadīja pa 10 spēlēm Amerikas Hokeja līgā (AHL) un Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL), nedaudz izmēģinot savus spēkus Ziemeļamerikas profesionālajā hokejā.

Pērn sezonas beigās Šilovs spilgti sevi apliecināja Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā, nepilnos četros mačos vidēji ielaižot tikai 1,22 ripas un atvairot 95,24% metienu, kas ir izcili statistikas rādītāji 196 nospēlētās minūtēs.

Šosezon Šilovs piedalījies 35 mačos AHL čempionātā un palīdzējis komandai izcīnīt 21 uzvaru, kas ir otrs labākais rādītājs līgā. Latvijas hokejistu pirms pusotras nedēļas no fārmkluba izsauca uz NHL. 

"Artūru pazīstu jau diezgan sen. Sekoju viņam līdzi, kad viņš vēl spēlēja Latvijā. Viņš ir vārtsargs, kurš var izšķirt spēles likteni. Viņš ir vārtsargs ar pareizu nostāju," sacīja Irbe.

"Ceļš nebija tas vienkāršākais. Viņš ir izvēlējies cīnīties. Bija jūtams, ka šis brīdis tuvojās. Viņš jau vairākas reizes bija uzaicināts pievienoties komandai, taču līdz šim NHL vēl nebija spēlējis," teica Latvijas hokeja zvaigzne.

"Beidzot radās iespēja. Ne visiem cilvēkiem dzīvē tiek dotas iespējas. Kad rodas iespēja, daži tai ir gatavi, daži nav. Viņš tam noteikti gatavojās ilgi. Neskatoties uz to, ka pirmo spēli viņš nospēlēja ne visai veiksmīgi, otrajā mačā viņš jau parādīja NHL cienīgu - labu un kvalitatīvu sniegumu. Viņš noteikti turpinās strādāt. Viņam ir visas iespējas nostiprināties un kļūt par ļoti laba līmeņa vārtsargu," uzskata Irbe.

Video kadros un foto mirkļos izskatās, ka Šilovs neizrāda sevišķi lielu prieku par debiju NHL un pirmajām izcīnītajām uzvarām. Tas liek domāt, ka Latvijas perspektīvais vārtsargs ir psiholoģiski labi sagatavots.

"Tas norāda, ka viņa mērķis nav uzvarēt tikai vienā NHL spēlē. Viņš skatās jau krietni tālāk, un tā tam ir jābūt, lai izdotos veiksmīga karjera NHL. Man ir liels prieks, kā viņš pieiet lietām," vērtēja Irbe.

1997./98. gada NHL sezonā, kad Šilovs vēl nebija dzimis, Irbe spēlēja "Canucks" sastāvā. Viņam no Vankūveras palikušas vissiltākās atmiņas.

"Kā jau kanādiešu komanda - tai ir ļoti liels atbalstītāju skaits. Cieši seko līdzi visi - sākot no vecmāmiņām un vectētiņiem līdz pat maziem bērniem. Visi zina, kā vajag un kā nevajag spēlēt, kādas kļūdas spēlētāji un treneri pieļāvuši," atminas Irbe.

"Jebkurā gadījumā viņi respektē savus hokejistus. Viņi saprot, ka ir profesionālais darbs un ir personīgā dzīve. To es ļoti labi sapratu, kad biju Vankūverā. Es to laiku ļoti izbaudīju. Viennozīmīgi laba organizācija. Pilsēta ir fantastiska - droši vien visskaistākā visā NHL."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu