"EuroBasket 2025" rīkošana: Latvijas ekonomikas ieņēmumi varētu būt ap 72 miljoniem eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas basketbola izlases fani
Latvijas basketbola izlases fani Foto: Elizabete Ronija Dreimane/TVNET

2025.gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīra ("EuroBasket 2025") organizēšanai šogad būs nepieciešams finansējums 270 000 eiro apmērā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē pavēstīja Latvijas Basketbola Savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Cipruss skaidroja, ka šogad vēl ir nepieciešams finansējums 270 000 eiro apmērā, lai nodrošinātu administratīvos resursus. Savukārt 2024.gadā būs nepieciešams finansējums 2 064 145 eiro apmērā, bet 2025.gadā - 4 970 000 eiro apmērā.

LBS secināja, ka kopumā valsts ieņēmumi no "EuroBasket 2025" grupu spēles un finālturnīra organizēšanas varētu būt ap 72 miljoniem eiro.

LBS prezidents Raimonds Vējonis vēstīja, ka "EuroBasket 2025" organizēšana sniedz iespēju ne tikai parādīt Latviju pozitīvā gaismā tūristiem, bet arī sabiedrībai.

Vējonis uzsvēra, ka šāda veida sporta pasākumi ir ekonomisks ieguvums valstij un esot pienācis laiks runāt par sportu kā tautsaimniecības nozari.

Cipruss norādīja, ka svarīgi ir nodrošināt to, ka tūristi, kas sacensību dēļ ieradīsies Latvijā, paliek apmierināt un ilgtermiņā tas rezonētu, lai attīstītu valsts tūrismu un ekonomiku.

Cipruss arī norādīja, ka savienības starpā tika diskutēta ideja, ka "EuroBasket 2025" varētu apvienot ar Rīgas svētkiem.

Vējonis, papildinot Ciprusu, norādīja, ka, apvienojot "EuroBasket 2025" kopā ar Rīgas svētkiem, apvienotu arī kultūras un sporta nodaļas, kas radītu vēl lielāku ieguvumu valstij. Sekojoši rastos vairāk tūristu tieši Rīgai.

Runājot par ienākumiem pašam LBS, Vējonis norādīja, ka, ja pasākuma noslēgumā būs arī izveidojušies ienākumi LBS, tie tiks ieguldīti jaunatnes sporta attīstībai Latvijā, lai mazinātu to, ka daudzi vecāki savus bērnus sūta mācīties uz ārzemēm.

Vējonis norādīja, ka būtu nepieciešams veikt izmaiņas likumdošanā, lai padarītu uzņēmumiem draudzīgāku procesu iesaistīties sporta, kultūras un citu pasākumu finansēšanā un sponsorēšanā. Esot nepieciešams meklēt ceļu, kā piesaistīt vairāk privāto finansējumu.

Diskutējot par Komandas sporta spēļu halles būvniecību, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta Departamenta direktors Edgars Severs norādīja, ka ir noslēgts būvniecības līgums un finansējums ir piešķirts, tikai atlicis gaidīt laika apstākļu uzlabošanos, lai sāktu pašu būvniecību.

Kopš jaunā formāta ieviešanas 2015.gadā Eiropas meistarsacīkstes uzņem četras valstis, kas katra rīko vienas apakšgrupas spēles, bet viena no tām rīko arī finālposmu jeb izslēgšanas spēles.

Latvija rīkos 2025.gada finālturnīra vienas grupas spēles un izslēgšanas cīņas, savukārt Kipra, Somija un Polija saņēmušas tiesības vienas grupas sacensību rīkošanai.

Ar Latviju uz finālposma jeb izslēgšanas spēļu rīkošanu sākotnēji konkurēja Ungārija, Krievija un Ukraina. Pērn februārī savu kandidatūru atsauca Ungārija, bet Krievijas kandidatūra anulēta pēc iebrukuma Ukrainā. Savukārt Ukrainā šobrīd sacensības rīkot nav iespējams.

Plānots, ka 2025.gadā čempionāts, kurš būs pēc kārtas 42., notiks septembrī.

Saskaņā ar valdības lēmu Latvijas valsts finansējums "FIBA EuroBasket 2025" organizēšanai nepārsniegs 10 miljonus eiro. Rīgas pašvaldība plāno piešķirt 1,5 miljonus eiro.

Izveidota rīcības komiteja, kam jāsekmē valsts pārvaldes sadarbība ar čempionāta rīkotājiem, kā arī jānodrošina regulāra informācijas apmaiņa par tā sagatavošanas gaitu.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālistu pirms pusotra gada veiktie aprēķini liecina, ka potenciālie papildu ieņēmumi no sacensībām varētu sasniegt 80-90 miljonus eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu