"Medaļas abas puses" ⟩ Jānis Blūms: Kad ienācu ģērbtuvē, reti kurš par mani nesmējās

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par Latvijā iemīļoto groza bumbas spēli - basketbolu.

Šoreiz stāsts par ilggadējo Latvijas izlases kapteini Jāni Blūmu, kurš vienmēr pie pirmās iespējas rāvās uz nacionālo komandu un aizstāvēja Latvijas valstsvienības krāsas. Patriots un paraugs jaunajai paaudzei, kuru šajā video sižetā pārstāv U-16 izlases kandidāts Toms Gusarovs.

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" ir TVNET rakstu/video projekts par Latvijas sporta izcilniekiem - cilvēkiem, kas, lai sasniegtu savu spēju augstumus, apēduši pudu sāls, daudz ko upurējuši, vienlaikus dārgi maksājot par profesionālā sporta atstātajām sekām pēc karjeras beigšanas.

Par profesionālā sportista karjeras beigām Blūms paziņoja 2021. gada augustā. Pēc aktīvās sportista karjeras noslēgšanas viņš ir palicis basketbolā un turpina strādāt Latvijas basketbola labā, darbojoties pēdējo gadu pašmāju spēcīgākajā klubā "VEF Rīga". 

22 gadi profesionālā basketbolā, 20 gadi Latvijas izlasē, 10 gadi kā Latvijas izlases kapteinim, 170 spēles Latvijas izlasē, praktiski bez pārtraukuma - dienu no dienas, gadu no gada.

"Mans piemērs bija brālis. Viņš arī spēlēja basketbolu, viņam tas padevās," neslēpa Blūms. "Gribēju līdzināties viņam un pavilkos līdzi. Tā tas arī aizgāja."

Savus pirmos soļus basketbolā Blūms spēra Saldū, kur arī aizvadīja karjeras noslēdzošo spēli. 

Jānis Blūms
Jānis Blūms Foto: Zane Bitere/LETA

"16 gadu vecumā Valdis Valters mani uzaicināja uz Valtera basketbola skolu. Es piekritu. Pirmā atrādīšanās bija diezgan skarba. Ar lielu somu iegāju izlases ģērbtuvē pie divus gadus vecākiem puišiem, un reti kurš par mani nesmējās. Sagaidīšana nebija vislabākā, bet es no tiem čaļiem tiku vistālāk," atceras Blūms. "Ir tāds teiciens: nevērtē vīru pēc cepures. Es sapratu, ka kaut ko sasniegt var tikai ar smagu darbu. Biju maziņš un balts. Sāku trenēties daudz - izdarīju to, ko treneris lika, un trenējos arī papildus."

Savu ceļu basketbolā vēl tikai sāk Toms Gusarovs, kurš ir Latvijas U-16 izlases kandidāts un ikdienā trenējas Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolā. 

Arī viņš basketbolā nonāca, pateicoties savam brālim. 

"Trenējos jau no pirmās klases. Ļoti patīk basketbols, tas azarts," sacīja Gusarovs. "Apvienot mācības ar basketbolu ir diezgan grūti. Daudz jāmācās. Pagaidām visu varu izdarīt."

Izglītība Gusarovam ir ļoti svarīga, lai nākotnē arī bez basketbola spēlēšanas varētu kaut ko sasniegt. 

"Mans sapnis ir spēlēt Eirolīgā. Tas mani saista vairāk par NBA. Manuprāt, pats basketbols tur ir kvalitatīvāks. Lai kļūtu par profesionālu spēlētāju, viennozīmīgi ir jābūt pacietībai, labiem treniņiem un smagam darbam," teica Gusarovs, neslēpjot, ka viens no viņa elkiem starp pašmāju basketbolistiem ir tieši Jānis Blūms

Foto: MAF

 

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu