Bagatskis aizstāv IZM lēmumu apturēt daļu finansējuma sportistiem, kuri startē kopā ar agresorvalstu pārstāvjiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Ainars Bagatskis
Ainars Bagatskis Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) ārštata padomnieks sporta jautājumos Ainars Bagatskis aizstāv Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu apturēt daļu finansējuma sportistiem, kuri startē kopā ar agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem, izriet no sestdien medijiem izsūtītās vēstules, kuras autentiskumu Bagatskis apstiprināja aģentūrai LETA.

Saskaņā ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) līgumu ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) LOK otrdien valdes sēdē lēma par finansējuma pārtraukšanu trim sportistiem, jo viņi piedalījušies komercsacensībās ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. Ikmēneša pabalsts apturēts tenisistei Aļonai Ostapenko un riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam.

Bagatskis norāda, ka, neskatoties uz pabalstu izmaksas apturēšanu, saglabāta iespēja saņemt visu nepieciešamo Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atbalstu un finansējumu, lai nodrošinātu sportistu gatavošanos startiem valsts izlasē.

Bagatskis arī atzīmē, ka Krievijas brutālās agresijas rezultātā nogalināti un Ukrainas sporta ierindā nekad vairs nebūs jau vairāk nekā 280 sportisti, tai skaitā bērni, un sporta darbinieki. Vairāk nekā trīs tūkstoši Ukrainas sportisti un sporta darbinieki šobrīd atrodoties frontē, aizstāvot savu zemi un tiesības nodarboties ar sportu. Izpostīti jau vairāk kā 320 sporta objekti, no tiem vismaz 87 gandrīz pilnībā.

"Čakšas vadībā aktīvi komunicējam ar mūsu partneriem sporta organizācijām Latvijā, sporta ministrijām Baltijā un citur Eiropā, centienos rast pamatotus risinājumus attiecībā par savu valstu sportistu dalību komercsacensībās šajos apstākļos, kā arī nodrošināt vienotu atbalstu Ukrainai sporta nozarē, kas ir tikai neliels pienesums, ko varam sniegt valstij, kurā sportisti un sporta darbinieki burtiski cīnās par izdzīvošanu," rakstīts vēstulē.

Ārštata padomnieks sporta jautājumos atklāj, ka bijusi komunikācija arī ar Ukrainas sporta ministru un nacionālās olimpiskās komitejas prezidentu Vadimu Gutcaitu, kurš apliecinājis, ja ukraiņu sportisti pēc pašu izvēles piedalās komercsacensībās, kur piedalās arī agresorvalstu sportisti, valsts finansējums šādiem sportistiem netiek nodrošināts.

"Latvija nav liegusi sportistiem piedalīties sacensībās, kur startē Krievijas un Baltkrievijas sportisti, nav izslēgusi šos sportistus no LOV, nav apturējusi valsts atbalstu, kas nepieciešams sportistam valsts pārstāvēšanai, nav liegusi dalību valsts izlasē, bet atbilstoši IZM līgumā ar LOK noteiktajam, ja sportists šādās sacensībās piedalās, viņam tiek apturēta mēneša pabalsta izmaksa," norāda Bagatskis.

Šāds noteikums šobrīd tiekot piemērots, kopīgi ar sporta organizācijām meklējot risinājumus, kas atbilstu valsts mērķiem, kā arī iespējami respektētu sportistu, kuri godam nes Latvijas vārdu tās valstsvienībās, individuālās karjeras.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu