Slava, nauda, cietums, skandāli, izvarošanas... Maiks Taisons (1)

Maiks Taisons Foto: Reuters/ScanPix
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Maiks Taisons ir viena no kolorītākajām figūrām pasaules profesionālā boksa vēsturē. Spilgta bija ne tikai viņa karjera, bet arī personība ārpus boksa ringa.

Taisona karjera ilga 20 gadus, un ringā viņš bija biedējošs, nikns un no citiem smagsvariem krasi atšķīrās ar savu stilu. Viņš bija izteikts uzbrūkoša stila bokseris ar ļoti spēcīgu sitienu, kas bija Taisona galvenais trumpis. 

Taisons kļuva par pirmo smagsvaru, kurš bijis čempions vienlaicīgi WBC, WBA un IBF versijā. Prestižo WBC titulu viņš ieguva, būdams vien 20 gadus, četrus mēnešus un 22 dienas vecs. 

Grūtā bērnība

Bērnība Taisonam nebija viegla, un iespējams, tas viņu pamudināja sākt nodarboties ar cīņas sportu, lai varētu sevi aizstāvēt un likt respektēt. Viņam bija problēmas ar redzi, kā rezultātā nācās nēsāt brilles. Bija arī liekais svars, un skolā par šīm lietām tika apcelts. 

Uzauga viņš Bruklinā, kas tolaik nebija labs rajons. Nonāca vietējos kriminālajos grupējumos un regulāri pārkāpa likumu. Līdz 13 gadu vecumam Taisons tika arestēts 38 reizes. Traionas skolā viņu pamanīja pēcstundu centra direktors Bobijs Stjuarts, kurš arī bija bokseris. Pēcāk Taisons nonāca Kasa d'Amato rokās, kas jau pirmajā sparingā Maikā saskatīja čempiona potenciālu. 

Bokss kļuva par neatņemamu Taisona dzīves sastāvdaļu. Viņš bija izstudējis teju katru labāko bokseri no matu galiņiem līdz papēžiem. Bokserus viņš pētīja katru mīļu brīdi. Jau 16 gadu vecumā Taisons bija kļuvis par vērā ņemamu spēku savā vecuma grupā, un tas notika, pateicoties d'Amato, kurš par Taisonu rūpējās kā par savu miesīgo dēlu. 

Boksera karjera

Amatiera karjera Taisonam nebija gara, viņš pēc iespējas ātrāk vēlējās kļūt par profesionāli, un tas notika jau 18 gadu vecumā. Gada laikā Taisons aizvadīja 19 cīņas un visās uzvaru izcīnīja ar nokautu. 

Zaudējuma rūgtumu Taisons pirmo reizi izjuta savā 38. cīņā. Pēc tam sekoja astoņu cīņu uzvaru sērija. Tad pienāca ilgi gaidītā tikšanās ar leģendāro Evanderu Holifīldu. Abās cīņās Taisons tolaik izcilajam bokserim piekāpās, turklāt revanša duelis iegājis vēsturē ar Taisona nesportisko rīcību, kad viņš sāncensim nokoda gabalu auss. 

Maiks Taisons nokož Evanderam Holifīldam gabalu auss
Maiks Taisons nokož Evanderam Holifīldam gabalu auss Foto: AP/Scanpix

Pēc šī gadījuma Taisons ringā devās vēl astoņas reizes, kurās piedzīvoja trīs zaudējumus, tostarp Lenoksam Luisam. No boksa amerikānis atvadījās ar diviem zaudējumiem. 

Dzīve nebrīvē

1991. gadā Taisonu apsūdzēja par 18 gadus vecās Dezirē Vašingtonas izvarošanu. Bokseris apgalvoja, ka nevienu nav izvarojis un viņa pati Taisonam uzmākusies, savukārt jaunā meitene pauda pretējo. Tiesa Taisonam piesprieda sešus gadus aiz restēm. Tiesa, no paredzētā termiņa cietumā pavadīja tikai trīs, jo tika priekšlaicīgi atbrīvots. 

"Esmu izdarījis daudz lietu, par kurām varēju nonākt un man vajadzēja nonākt cietumā. Meitenes izvarošana nav viena no tām. Es neatzīstu vainu un to nekad arī nedarīšu," aģentūrai "Associated Press" teica Taisons.

Mike Tyson: Undisputed Truth

Šī gada sākumā līdz medijiem nonāca ziņas, ka Taisons it kā izvarojis vēl kādu sievieti. Viņa apsūdzībā norādīja, ka bokseris viņu izvarojis iepriekšējā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā.

Pēc iznākšanas no cietuma 1995. gada augustā Taisons atgriezās profesionālā boksa ringā un izcīnīja četras pārliecinošas uzvaras. 

Slava un nauda

Taisons bija ļoti populārs sportists ne tikai Amerikā, bet visā pasaulē. Viņš bija ļoti turīgs, boksera bagātība tika lēsta 400 miljonu ASV dolāru apmērā. Tiesa, viņš neprata rīkoties ar saviem līdzekļiem. Nauda tika tērēta pa labi pa kreisi. Viņš to notrieca dažādās ballītēs, dārgās izklaidēs, ekskluzīvās automašīnās, un Taisonam pat bija balti tīģeri. 

Taisonam bijušas trīs sievas, un katra no tām paņēma no boksa leģendas savu tiesu.  

Šobrīd 56 gadus vecais Taisons nav vairījies runāt par savu pagātni. Par saviem dzīves līkločiem, kāpumiem un kritumiem viņš stāsta kinolentē "Patiesība par Maiku Taisonu" ("Mike Tyson: Undisputed Truth"), kuru iespējams noskatīties "LMT Viedtelevīzijā". 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu