Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Pirmais starpfinišs, pirmie līderi, pirmais atbrīvotais treneris (1)

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola treneris Ervīns Pērkons
Futbola treneris Ervīns Pērkons Foto: Optibet Virslīgas arhīvs

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā aizvadīts pirmais riņķis. Pirmajā starpfinišā pirmā nonāca "Riga FC" komanda, un tas ir tikai likumsakarīgi - nevar teikt, ka pilnīgi bez klupieniem vai "kā pa diedziņu" galvenā trenera Tomislava Stipiča vadītā komanda veica pirmās deviņas spēles, taču tieši "rīdzinieki" pirmajā riņķī rādīja kopumā saturīgāko un stabilāko sniegumu. To apliecināja arī pirmā riņķa pēdējā spēle starp "Riga FC" un titula īpašnieci "Valmiera FC" komandu - līderu uzvara ar 3:0.

Čempionu situācija nav vienkārša. Savainojumi iedragāja komandas virknējumu, bet aizvietotājus pašreiz nav iespējams piesaistīt (jāgaida pāreju "logs" jūnijā). Futbola aprindās arī runāja, ka futbolistiem kādu laiku neesot izmaksātas algas, tad vēl nupat "uzpeldēja" ziņa, ka Valmieras puse nav norēķinājusies ar FK "Metta" par Raimonda Kroļļa pāreju uz Itālijas A sērijas klubu "Spezia". Tas viss kopā (arī tad, ja runas ir tikai runas) nevar pozitīvi ietekmēt nevienu komandu, taču vismaz līdz šim Valmieras komandas sniegumā nemana kaut kādu negribēšanu vai vienaldzību. Nekā tamlīdzīga.

Cita lieta, ka pašreiz čempions nav pagājušās sezonas čempiona līmenī, un tas bija redzams arī šajā spēlē. "Rīdzinieku" pārsvars bumbas kontroles ziņā nebija liels - 54 procenti pret 46 procentiem (šis rādītājs vien arī nevar būt objektīvs rādītājs par notikumiem laukumā, jo bumbas kontrole var būt dažāda - lielāko daļu laika to var kontrolēt savā laukuma pusē vai laukuma vidusdaļā), bet kopējais sitienu skaits jau ir 17 pret deviņi un sitieni vārtos 8 pret 2 "rīdzinieku" labā. Stūra sitieni - 10 pret 4. Šī statistikas sadaļa un rezultāts uz tablo ir daudz objektīvāki. Aizvadīts tikai pirmais riņķis, un piesolīt kādam uzvarētāja laurus vai atņemt citam iespējas par šiem lauriem spēkoties būtu stipri pāragri. Nākamā spēle Valmieras komandai būs viesos (jau uz dabīgā laukuma!) ar RFS komandu.

Virslīgas spēļu laikā ne reizi dzirdēts, ka šosezon laikam par titulu spēkosies abas spēcīgākās Rīgas komandas - "Riga FC" un RFS. Nesteigsimies arī šeit. "Rīdzinieki" ir ieguvuši četru punktu pārsvaru un kaut plāns drošības spilventiņš tas tomēr ir, bet RFS nupat nospēlēja 0:0 ar FK "Metta" un arī kopumā komandas sniegums pirmajā riņķī vēl neatbilst tās ambīcijām un iespējām. Būs interesanti pavērot, kāds būs sezonas turpinājums gan Valmieras, gan Liepājas komandām. Liepājnieki sāka pasmagi, bet... Nu jau viņi ir trešie turnīra tabulā (nupat 6:2 uzvara pār Salaspils "Super Nova")! Vai tikai tāpēc, ka klibo Valmiera un FK "Auda"? Redzēsim turnīra turpinājumā.

Diezin vai kāds gaidīja, ka 11 punktus pirmajā riņķi iegūs virslīgas jaunpienācēja FS "Jelgava" un ka šī komanda rādīs tik saturīgu sniegumu. Tieši tāpēc pārsteidzoša bija komandas galvenā trenera Ervīna Pērkona atkāpšanās no amata. Aizgāja pats? Vai tomēr "viņu aizsūtīja"? Tamlīdzīgus lēmumus un turklāt vēl pēc tik laba sezonas sākuma pēkšņi nepieņem. Par nesaskaņām starp treneri un kluba vadību jau bija dzirdēts, taču tas nav nekas jauns - nesaskaņas notiek arī pasaulslavenos klubos un tās netraucē gūt panākumus. Treneris Pērkons gandrīz ar šiem pašiem spēlētājiem uzvarēja Latvijas U-18 čempionātā, uzvarēja 2. līgā un 1. līgā, tieši viņa vadībā Jelgavas futbols atgriezās virslīgā, un šos trenera nopelnus nedrīkst noliegt vai neredzēt. Cita lieta, ka katrā futbola klubā (kā arī jebkurā citā komandā vai kolektīvā) ir lietas, kas no malas nav redzamas, ir lietas, kas arī paliks klubā vai starp abām nesaskaņu pusēm. Nav dūmu bez uguns - nav arī tamlīdzīgu lēmumu bez "iekšējās degšanas".

Nedomāju, ka nesaskaņu pamatā ir FS "Jelgava" prezidenta Māra Peilāna dēls un viņa spēles laiks laukumā (Mārcim 7 spēlēs vārti un piespēle, caurmērā 41 minūte laukumā) - Māri pazīstu diezgan sen, un vismaz manā klātbūtnē viņš nav apvainojis treneri par neuzticēšanos savam dēlam.

Skaidrs, ka gribētos, lai Mārcis spēlē vairāk, taču - un to netieši ir teikuši cilvēki, kuri nav tieši saistīti ar FS "Jelgava", bet ir klāt Jelgavas futbolā, - tas nav šāda pavērsiena iemesls - runā, ka trenera Pērkona dēļ no kluba esot aizgājuši vairāki cilvēki. Neesot varējuši satikt. Varbūt, izmeklēšanu negrasos veikt. Treneri Pērkonu zinu tikai sveicināšanās līmenī, tāpēc nevaru par viņu neko sliktu teikt. Katrā ziņā viņa paveiktais ir atzīmēšanas vērts, un jācer, ka tas viņam palīdzēs turpināt karjeru futbolā. To viņam novēl arī Jelgavas komandas vadība.

Kas stāsies pie FS "Jelgava" stūres? Pagaidām tas būs spēlējošais galvenā trenera palīgs Valerijs Redjko, un nākamajā spēlē ar "Riga FC" (tā notiks jau Zemgales olimpiskā centra stadionā Jelgavā!) Redjko laukumā neredzēsim.

Vispār jau grūti iedomāties, kā šajā komandā iejustos treneris no malas. Galvenie treneri nav paturēti komandās, kas uzvar Čempionu līgā vai kādā no TOP 5 līgām, mums pašiem taču Romāns Grigorčuks aizgāja no FK "Ventspils" pēc komandas vēsturiskās iekļūšanas Eiropas līgas grupu turnīrā. Laiks rādīs, kā šāds pavērsiens ietekmēs gan komandu, gan nu jau bijušo tās galveno treneri. Pēdējā spēlē trenera Pērkona vadībā jelgavnieki atspēlējās un paņēma punktu no FK "Tukums 2000/Telms" - 2:2.

Daugavpils komanda virslīgā nekādi nespēj uzvarēt FK "Auda" - piecas spēles un pieci zaudējumi. Šīs sezonas pirmajā mačā - 0:2 savā laukumā (mača beigās, kamēr vēl bija 0:1, viesos glāba vārtsargs Ondoa). Daugavpils komandas atrašanās 10. vietā turnīra tabulā ir ne mazāks pārsteigums kā Jelgavas komandas atrašanās 6. vietā.

Turpinājums - jau otrdien.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu