LOK Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā nobalso pret Lejnieka atstādināšanu no ģenerālsekretāra amata

CopyDraugiem X Whatsapp
Kārlis Lejnieks
Kārlis Lejnieks Foto: Vadims Morozovs

Latvijas Olimpiskā komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā piektdien delegāti nobalsoja pret Kārļa Lejnieka atstādināšanu no LOK ģenerālsekretāra amata.

Pret Lejnieka atstādināšanu bija nobalsojuši 55, bet par - 39 delegāti.

Debatēs advokāts Lauris Liepa norādīja, ka šobrīd ir palikusi viena no divām amatpersonām, jo prezidents ir atkāpies. Līdz ar to, ja no amata atceltu ģenerālsekretāru, organizācija paliktu bez juridiskas pārstāvniecības, jo nav valdes.

Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs, kurš ir viens no ierosinātājiem Lejnieka atsaukšanai, nolasīja trīs federāciju - peldēšanas, volejbola un riteņbraukšanas - iesniegumu par Lejnieka atsaukšanu. Platonovs norādīja, ka valde ir prezidents un ģenerālsekretārs, un abi darbojas roku rokā, tādēļ jāstrādā abiem valdes locekļiem vai nevienam.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka prezidenta un ģenerālsekretāra izteikumi publiskā telpā nav vienoti. Viņa vērtējumā, šobrīd LOK ir "aizpeldējis" nepareizā virzienā, nevis tajā, par ko nobalsoja biedri, ievēlot prezidentu Žoržu Tikmeru un Lejnieku pirms trīs gadiem.

Lejnieks atzina, ka vairākus lēmumus nav apsprieduši ar biedriem, un tas arī esot iemesls iesniegumam par viņa atsaukšanu. Viņš gan uzsvēra, ka ir veicinājis izmaiņas LOK darbībā un virzienā. Tāpat viņš atgādināja, ka LOK tuvākajā laikā ir svarīgi pasākumi, kuros dalība un rīkošana var būt apdraudēta, ja organizācija paliek bez "galvas".

Savukārt Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis atzina, ka ir sāpīgi dzirdēt, ka sportam publiskajā telpā ir slikta reputācija, tādēļ, viņa vērtējumā, ir jāpieņem kardināli lēmumi, kas radītu pareizus signālus un norādītu uz izmaiņām. Tomēr viņš uzsvēra, ka lēmumiem ir jābūt tiesiskiem un likumīgiem, lai LOK varētu turpināt darbu un pēc sešām nedēļām vēl vienā asamblejā balsot par pagaidu LOK vadību.

LOK biedri atbalstīja, ka līdz nākamajai ārkārtas asamblejai LOK valde turpinās darboties viena cilvēka - Lejnieka - sastāvā.

Plānots, ka prezidenta vēlēšanas notiks 11. jūlijā. LOK biedriem būs divas nedēļas un četras dienas, lai izvirzītu LOK prezidenta amata kandidātus.

Sesijas laikā LOK biedri arī lēma, ka LOK prezidents un ģenerālsekretārs nedrīkstēs ieņemt algotu amatu, valdes locekļa vai padomes locekļa amatu kapitālsabiedrībās, kurās ir LOK līdzdalība.

Tāpat LOK biedri pieņēma lēmumu par pilnvaru izsniegšanu izpildkomitejai veikt pārrunas ar citām vadošajām sporta organizācijām par iespējamo vienota pārvaldības modeļa un finansējuma modeļa izstrādi.

Sesijā tika skatīti jautājumi par izskanējušo informāciju attiecībā uz iespējamo interešu konfliktu LOK prezidenta darbībā, par sporta nozares sabiedriskā sektora sadarbības uzlabošanu un pārvaldības modeļa izstrādi, par LOK ģenerālsekretāra atsaukšanu, kā arī, ja nepieciešams, par LOK valdes locekļu pienākumu izpildi un valdes locekļu vēlēšanu noturēšanu.

Sākotnējā darba kārtībā bija arī jautājums par LOK prezidenta atsaukšanu, taču pagājušajā nedēļā Tikmers pats atkāpās no amata, "uzņemoties atbildību, kā arī lai pasargātu Latvijas sportistus un arī savu ģimeni no aizkulišu intrigām un nepamatotiem apvainojumiem".

Pēc Tikmera atkāpšanās LOK vadītāja funkcijas pilda Lejnieks, kurš LOK faktiski vadīja jau pēdējās nedēļas, jo Tikmeram pēc operācijas ir darbnespējas lapa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu