Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Starpfinišs. ... un sākas viss no gala

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmieras" futbolisti
"Valmieras" futbolisti Foto: Jānis Līgats

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā aizvadīta puse no spēlēm – 18 spēļu kārtas jeb divi riņķi – un cīņā par titulu sākas viss no gala – līdera "Riga FC" pārsvars pār tuvāko sekotāju RFS ir tikai viens punkts. Savukārt turnīra tabulas daļā no 3. līdz 6. vietai "blīvums" nemazinās, turklāt pirmajam sešiniekam seko vēl 2-3 komandas. Pēc izlašu pauzes (spēles virslīgā atsāksies 25. jūnijā) būs aizraujošs turpinājums. Vai pirms abu līderu savstarpējās tikšanās 30. jūnijā "Skonto" stadionā starp viņiem būs viens punkts – tas vēl nav teikts...

Kārtas centrālā spēle bija Jāņa Daliņa stadionā Valmierā, kur čempioni uzņēma līderi "Riga FC". Valmierieši iepriekšējā kārtā blāvā spēlē ar 0:2 zaudēja Jelgavā, turklāt pirmā riņķa spēlē viesos "rīdziniekiem" tika zaudēts ar 0:3, taču Jāņa Daliņa stadionā laukumā izgāja pavisam cita "Valmiera".

Kādā veidā komandas treneriem izdevās to panākt – tas lai paliek viņu noslēpums (nē, treniņi pulksten 6 no rīta vai cita veida tamlīdzīgi paņēmieni netika lietoti), taču spēle pret "Riga FC", iespējams, bija līdz šim labākā čempionu spēle šajā sezonā (vēl nāk prātā 4:0 uzvara pirmajā riņķī pār FK "Auda). Viesiem nebija Mikaela Soisalo un Useinu Njanga (viņa nebūs visu sezonu), kas nevarēja neietekmēt komandas sniegumu (īpaši uzbrukumā), taču vispirms jau labu spēli aizvadīja Valmieras komanda un tieši tāpēc pelnīti uzvarēja ar 1:0.

Mājinieki jau pirmajā puslaikā varēja gūt vārtus, taču... Savā soda laukumā ar roku nospēlēja Antonijs Černomordijs, taču spēles galvenais tiesnesis Andris Treimanis 11 m soda sitienu uz viesu vārtiem nenozīmēja. Šī epizode vairākkārt tika rādīta TV atkārtojumā un bija redzams, ka no "Riga FC" spēlētāja rokas bumba atstāj laukumu.

Iespējams, ka no tiesneša pozīcijas to tik skaidri redzēt nevarēja un tāpēc nebija pārliecības par 11 m soda sitienu. Ja kāds uzskata, ka roka bija dabīgā stāvoklī, tad tas ir ļoti neparasts dabīgais stāvoklis un gribētos redzēt, kāds tad ir nedabīgs...

Černomordijs, starp citu, strauji rāva roku nost, taču bumba tik un tā paspēja pa to trāpīt. Kur bija VAR? Nebija. Izrādās, ka tiesneša videoasistentiem šajā spēļu kārtā daudz svarīgāk bija atrasties Liepājā spēlē starp FK "Liepāja" un Salaspils "Super Nova" komandām, nevis spēlē starp čempionu un līderi. Maigi izsakoties - dīvaina izvēle. Izcilus vārtus valmieriešu labā guva senegālietis Viktors Diaņs – precīzāk trāpīt vārtu augšējā stūrī nav iespējams (viņam tie bija pirmie vārti virslīgā).

Spēlēt atlika vēl 42 minūtes plus kompensācijas laiks. Valmieras komandai bija vēl vismaz 2-3 iespējas gūt vārtus, nevar teikt, ka "rīdziniekiem" nebija iespēju panākt neizšķirtu, taču pietrūka precizitātes un vismaz divreiz mājiniekus glāba arī 18 gadus vecais (30. jūnijā paliks 19) vārtsargs Klāvs Lauva. "Rīdzinieki" piedzīvoja pirmo zaudējumu šajā virslīgas sezonā. Tik svarīga uzvara un turklāt vēl tik labā spēlē pār līderi pirms izlašu pauzes Valmieras komandai dos ļoti pozitīvu noskaņojumu labi pastrādāt un atsākt turnīru "uz viļņa". Turklāt nākamā spēle valmieriešiem būs viesos pret vicelīderi RFS komandu...

Valmierā jau esot ieradies kolumbietis Kamilo Mena, taču nav teikts, ka viņš atgriezīsies komandā – esot piedāvājumi no ārzemju klubiem...

Gaidāms papildinājums, taču pagaidām nav konkrētāk zināms, kad tas būs un kāds tas būs. Lai kādas arī notiktu pārmaiņas Valmieras komandas sastāvā, tomēr vislabākā pārmaiņa ir jau notikusi komandas sniegumā, un jācer, ka tai būs turpinājums. Par titula saglabāšanu pašreiz nav iemesla runāt – līdz līderim ir 16 punkti, taču par nostiprināšanos trešajā vietā var un vajag domāt.

RFS ar 6:0 sagrāva FK "Metta" un tagad atpaliek no "rīdziniekiem" vairs tikai par punktu. RFS komanda tagad ir vienīgā, kas vēl ne reizes nav zaudējusi. Vienus vārtus guva arī serbu uzbrucējs Andrejs Iličs un viņa rēķinā čempionāta starpfinišā ir 12 gūti vārti.

FK "Liepāja" izmocīja 2:1 uzvaru pār "Super Nova" komandu. Punkti atkal turpina krāties, bet komandas spēle... Liepājas komandā izlašu pauzes laikā varētu notikt pārmaiņas un vispirms jau daudzo leģionāru rindās.

Cik dzirdēju no liepājniekiem, tad arī gaisotne komandā varētu būt krietni labāka.

BFC "Daugavpils" joprojām virslīgā ne reizes nav uzvarējusi FK "Auda" (visās līdzšinējās piecās spēlēs – zaudējumi) un līdz pat sestdienas spēlei pret šo komandu bija gūti tikai vieni vārti. Šoreiz daugavpilieši jau 5. minūtē guva vārtus, taču pašu kļūda savu vārtu priekšā neļāva aizvest mājās trīs punktus – 1:1. Daugavpils komanda apliecināja to, ko par to runā arī konkurenti – komandas sniegums ir krietni labāks nekā tās punktu skaits turnīra tabulā. Izlašu pauze un turpmāk vairs ne tik blīvais spēļu grafiks daugavpiliešiem nāks par labu (diezgan ierobežotas ir līdzvērtīgu maiņu iespējas).

Tiesa, dzirdēju, ka RFS grib ņemt atpakaļ aizdoto 18 gadus veco (27. jūnijā būs 19) pussargu Gļebu Žaleiko, tā ka papildinājums būs jāmeklē vai nu savu jauno spēlētāju apcirknī, vai kaut kur tālāk.

FK "Tukums 2000/Telms" savukārt līdz šim virslīgā ne reizes nebija uzvarējis Jelgavas komandu (divi neizšķirti un divi zaudējumi), bet tagad beidzot pirmā uzvara tika gūta – 2:0. Pēdējās četrās spēlēs trenera Kristapa Dišlera vadītā Tukuma komanda ir ieguvusi 10 punktus un pietuvojusies pirmajam sešiniekam.

Izlašu pauzes laikā tukumnieku rindās būs papildinājums, tā ka ar "čempioni starp pārējiem", kā tukumnieki tik nodēvēti pēc pagājušās sezonas, būs jārēķinās vēl vairāk. Francijā dzimis tunisiešu centra aizsargs Maruans Mihubi (viena spēle Tunisijas U21 izlasē, bijis AS "Monaco" akadēmijā, spēlējis Ukrainas Premjerlīgā Ļvivas komandas rindās) Tukumā jau ir manīts un viņš piedalījies arī komandas treniņos, tā ka tuvākajā laikā varētu pievienoties komandai... Un tas laikam vēl nebūs viss.

Novēlam veiksmi Latvijas izlasei spēlēs ar Turciju un Armēniju un ar nepacietību gaidām turpinājumu virslīgas turnīrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu