Video Bļugera pārstāvētā "Golden Knights" kļūst par NHL čempioni

Papildināts
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vegasas "Golden Knights" hokeja komanda ar izcīnīto Stenlija kausu
Vegasas "Golden Knights" hokeja komanda ar izcīnīto Stenlija kausu Foto: AP/Scanpix

Latvijas hokeja uzbrucēja Teodora Bļugera pārstāvētā Vegasas "Golden Knights" komanda pirmo reizi vēsturē izcīnījusi Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionu trofeju - Stenlija kausu.

"Golden Knights" fināla sērijas piektajā spēlē savā laukumā aptuveni 19 tūkstošu skatītāju klātbūtnē ar rezultātu 9:3 (2:0, 4:1, 3:2) pārspēja Floridas "Panthers".

Sērijā līdz četrām uzvarām "Golden Knights" triumfēja ar 4-1. Uzvarētāju labā sērijas piektajā spēlē trīs vārtus guva kanādietis Marks Stouns.

Bļugers netika iekļauts komandas sastāvā nevienā no fināla sērijas spēlēm.

Bļugers marta sākuma tika aizmainīts no Pitsburgas "Penguins" uz "Golden Knights". Regulārajā čempionātā viņš 18 spēlēs iekrāja sešus punktus (2+4).

Savukārt "play-off" turnīrā 28 gadus vecais Bļugers piedalījās sešās spēlēs un atzīmējās ar diviem punktiem (1+1). Četras spēles viņš aizvadīja Rietumu konferences finālā pret Dalasas "Stars".

Bļugers kļuvis par otro Latvijas hokejistu, kura pārstāvētā komanda izcīnījusi Stenlija kausu. 1996. gadā par NHL čempionu Kolorādo "Avalanche" sastāvā kļuva aizsargs Sandis Ozoliņš.

Kona Smita balvu, kas tiek pasniegta NHL izslēgšanas spēļu turnīra labākajam spēlētājam, ieguva kanādietis Žonatans Maršeso, kurš čempionu rindās 22 "play-off" mačos sakrāja 25 rezultativitātes punktus (13 vārti, 12 piespēles).

Maršeso bija izslēgšanas spēļu labākais vārtu guvējs un otrs rezultatīvākais spēlētājs aiz komandas biedra, bijušā Zemgus Girgensona partnera Bufalo "Sabres" vienībā Džeka Aikela (6+20).

32 gadus vecais Maršeso kļuvis par pirmo spēlētāju pēc leģendārā Veina Grecka, kurš kā nedraftēts atzīts par Stenlija kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju. Maršeso Lasvegasas komandai pievienojās tās pirmajā pastāvēšanas gadā paplašināšanās drafta ietvaros tieši no "Panthers". Pirms tam viņš pārstāvēja arī Tampabejas "Lightning" un Kolumbusas "Blue Jackets".

Maršeso ir "Golden Knights" rekordists punktos (348), gūtajos vārtos (150), rezultatīvajās piespēlēs (198), gūtajos vārtos vairākumā (34), punktos vairākumā (86) un uzvaras vārtos (27). Tāpat kanādiešu uzbrucējs ir viens no trim spēlētājiem (vēl Viljams Karlsons un Railijs Smits), kurš aizvadījis visas 88 spēles Stenlija kausā "Golden Knights" vēsturē.

"Golden Knights" ir otrā jaunākā NHL komanda pēc Sietlas "Kraken". Vegasas klubs līgā debitēja 2017. gadā. Sešu sezonu laikā Stenlija kausa finālu "Golden Knights" izdevās sasniegt otro reizi.

Tik ātri pēc kluba dibināšanas līdz šim Stenlija kausā nebija triumfējusi neviena komanda. Iepriekšējais rekords piederēja Filadelfijas "Flyers", kas 1973./1974.gada sezonā izcīnīja Stenlija kausu savā septītajā pastāvēšanas gadā.

Tikmēr uzvarētāju kapteinis Marks Stouns kļuva par pirmo spēlētāju vairāk kā 100 gadu vēsturē, kurš Stenlija kausa izšķirošajā spēlē guvis "hat trick" - pēdējais to 1922.gadā paveica Beibs Dajs no Toronto "Maple Leafs".

2018. gadā, savā NHL debijas sezonā, "Golden Knights" komanda Stenlija kausa fināla sērijā ar 1-4 piekāpās Vašingtonas "Capitals".

Arī "Panthers" finālā spēlēja otro reizi. 1996. gadā Floridas komanda fināla sērijā ar 0-4 piekāpās Ozoliņa pārstāvētajai "Avalanche".

Sērijas piektajā spēlē "Golden Knights" pirmajā periodā pēc kapteiņa Marka Stouna un Nikolasa Hāga metieniem izvirzījās vadībā ar 2:0, bet otrās trešdaļas Ārons Ekblads viesiem vienus vārtus atguva. Turpinājumā pilnībā dominēja mājinieki, kas līdz otrajam pārtraukumam iekrāja piecu vārtu pārsvaru 6:1 - precīzi meta Alekss Martiness, Railijs Smits, Stouns un Maikls Amadio.

Trešajā periodā Ivans Barbašovs panāca jau 7:1, uz ko "Panthers" atbildēja ar Sema Reinhārta un Sema Beneta vārtiem, panākot 7:3. Mača izskaņā Stouns noformēja sev "hat trick", bet punktu viesu sagrāvei pielika Nikolā Ruā, 59.minūtē panākot 9:3.

Mājinieku vārtos Eidens Hils atvairīja 32 no 35 metieniem, kamēr "Panthers" vārtsargs Sergejs Bobrovskis tika galā ar 23 no 31 metiena.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu