Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera" neizmanto iespēju. Kļūst vēl jautrāk

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valmiera FC/Facebook

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā posteņa maiņa – proti, no trešās vietas nobīdīta "Valmiera FC" komanda un tagad trešajā vietā ir FK "Liepāja". Titula īpašnieki neizmantoja viena sava tuvākā sekotāja klupienu Tukumā un līdzīgā veidā paklupa paši savā laukumā. Spēkošanās par titulu un par trešo vietu (arī par ceturto, kas var dot vietu Eiropas kausu izcīņā) pašreiz ir uzmanības centrā. Ja par titulu spēkojas divas komandas, tad par trešo vietu – trīs komandas un gan tur, gan tur viss var izšķirties tikai rudenī. Ne velti taču mēdz teikt, ka cāļus skaita rudenī...

Valmieras futbolisti jau zināja, ka liepājnieki ar 2:1 pārspēja BFC "Daugavpils" komandu, bet FK "Auda" pēdējās minūtēs izlaida 2:0 pārsvaru Tukumā (86. minūtē – 2:1, kompensācijas laika 3. minūtē – 2:2) un spēli pabeidza neizšķirti – 2:2. Valmierieši, uzvarēdami savā laukumā FS "Jelgava", varēja atgriezies 3. vietā un atkal par punktu apsteigt liepājniekus, bet par četriem punktiem - "Audu". Turklāt Valmieras komandai vēl rezervē pārceltā spēle ar Salaspils "Super Nova".

Pirmajās divās šīs sezonas spēlēs starp Valmieras un Jelgavas komandām bija vienāds 2:0 rezultāts – vispirms valmieriešu, bet tad jelgavnieku labā. 2:0 rezultāts bija arī šajā spēlē, taču pavisam neilgu laiku – jau pēc nepilnām divām minūtēm viesi panāca 1:2, bet 79. minūtē arī izlīdzināja rezultātu.

Pārsteigums? Ja nu vienīgi tikai tāpēc, ka savā starpā tikās čempions un virslīgas jaunpienācējs, bet ne spēles ziņā.

Jelgavas futbolisti jau pašā spēles sākumā varēja gūt vārtus un visā spēlē kopumā darbojās gana pārliecinoši, nerespektēja pretinieku (kā jau tas no viņiem šosezon ir ierasts), spēlēja tā, kā bija plānojuši (kas arī viņiem ir raksturīgi un par ko Jelgavas komandu var tikai uzteikt – proti, komandai ir skaidri redzams tās spēles rokraksts gandrīz visās spēlēs) un tikai stūra situenu skaita ziņā acīmredzami piekāpās (5 pret 13).

Valmierieši abus vārtus arī guva pēc stūra sitieniem. Vispirms savus pirmos vārtus virslīgā guva 19 gadus vecais divmetrinieks (centra aizsargs) Niks Sliede. Liepājas futbola audzēknis pagājušajā sezonā bija viens no Tukuma komandas pamatspēlētājiem (piedalījās 27 spēlēs), pirms tam nedaudz spēlēja RFS rindās un aizvadīja 7 spēles Zagrebas "Lokomotiva" U19 komandā Horvātijā. Tad izcēlās cits aizsargs – Roberts Veips. Iespējams, ka spēles turpinājums būtu arī citādāks, ja viesi tik ātri nebūtu atguvuši pirmos vārtus, taču notika tā, kā notika, un tas nebūt nebija pārsteigums. Pirmos vārtus Jelgavas komandai guva 19 gadus vecais uzbrucējs Rihards Bečers, kuram tie arī ir pirmie vārti virslīgā (pērn Nākotnes jeb 1. līgas turnīrā guva 13 vārtus), bet neizšķirtu panāca japānis Riuga Nakamura, kurš pērn tāpat kā Sliede bija viens no Tukuma komandas pamatspēlētājiem (32 spēles un divi gūti vārti), kur viņš nokļuva ... caur Valmieras komandu (nespēlēja). Jelgavas komandā šī viņam bija tikai otrā spēle (šo sezonu Nakamura sāka Lietuvas "Optibet" A līgā FC "Hegelmann" rindās). Līdz ar to tagad FK "Liepāja" ir 39 punkti, "Valmiera FC" – 38 un FK "Auda" - 36 punkti. Plus valmieriešiem spēle rezervē, taču virtuālos punktus nerēķināsim – tos būs jāiegūst laukumā. Valmieriešiem tagad nākamās divas spēles būs ar abiem līderiem – vispirms viesos ar "Riga FC", bet tad savā laukumā ar RFS. Vai Liepājas komanda un "Auda" izmantos sev teorētiski labvēlīgo situāciju? Redzēsim. Ne liepājniekiem, ne "Audas" futbolistiem punktus arī neviens nedāvinās.

Naivi bija gaidīt pārsteigumus spēlēs ar abu līderu piedalīšanos - "Riga FC" tikās ar FK "Metta" un uzvarēja ar 1:0, bet RFS spēlēja ar "Super Nova" un uzvarēja ar 5:0. Lielāku interesi radīja abu turnīra labāko vārtu guvēju sacensība – Marko Regža "rīdzinieku" rindās un serbs Andrejs Iličs RFS komandā. Pirmais spēlēja Iličs un guva vienus vārtus – kopā viņam tagad 14 vārtu. Regžam jau pirms spēles ar metiešiem bija 15 vārti un tik arī palika.

Vai gandrīz vai par "zelta spēli" kļūs abu līderu savstarpējā tikšanās RFS laukumā 16. septembrī?

Trīs iepriekšējās savstarpējās spēles beidzās neizšķirti, abas komandas šķir trīs punkti un, ja RFS uzvarēs, tad ne tikai panāks "rīdziniekus", bet arī aizies tiem garām – būs pārsvars savstarpējās spēlēs. Līdz 16. septembrim "Riga FC" tiksies mājās ar Valmieras komandu un viesos ar Jelgavas komandu (plus vēl atbildes spēles UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešajā kārtā un nav teikts, ka tā būs pēdējā spēle šajā turnīrā), bet RFS spēlēs ar "Mettu" savā laukumā un brauks uz Valmieru. Vai līderi šajās spēlēs var zaudēt punktus? Neiespējams tāds scenārijs nav, turklāt tā nu sakrīt, ka abiem pretendentiem uz titulu jātiekas ar pašreizējo titula īpašnieku... Jāņem vērā, ka līdz 16. septembrim būs arī izlašu pauze un Latvijas izlasē būs abu līderu spēlētāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu