Noskaties Nils Jansons kļūst par Eiropas čempionu brīvā stila skrituļslidošanā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Nils Jansons
Nils Jansons Foto: Ieva Jansone

Pagājušās nedēļas nogalē Portugāles pilsētā Sesimbrē norisinājās Eiropas čempionāts brīvā stila skrituļslidošanā, kur rīdzinieks Nils Jansons (31) ieguva Eiropas čempiona titulu, bet liepājnieks Valters Grasmanis (20) ieguva augsto septīto vietu profesionāļu grupā.

Eiropas čempionāts brīvā stila skrituļslidošanā ir viens no nozīmīgākajiem šāda veida pasākumiem Eiropā, ko organizē pasaules skrituļsportu pārstāvošā organizācija "World Skate Europe", ko atzinusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

No 28. septembra līdz 1. oktobrim Portugālē norisinājās Eiropas čempionāts brīvā stila skrituļslidošanā, kur starptautiskus panākumus guvis pašmāju sportists Nils Jansons, izcīnot Eiropas čempiona titulu, aiz sevis otrajā vietā atstājot Polijas čempionu Tomek Przyzbylik un trešajā vietā šī brīža pasaules čempionu Diego Guilloud no Šveices.

Kopumā šajā čempionātā Latviju pārstāvēja trīs pašmāju sportisti - Jansons un Grasmanis Latviju pārstāvēja vīriešu profesionāļu disciplīnā kopā ar 25 dalībniekiem deviņu valstu konkurencē - to vidū Francija, Spānija, Šveice, Itālija, Polija. Savukārt sieviešu profesionāļu disciplīnu pārstāvēja Liene Nulle, iegūstot desmito vietu, sacenšoties ar 12 labākajām dalībniecēm piecu valstu konkurencē - to vidū Francija, Polija, Itālija, Spānija. Nulle ir arī zināma kā skrituļslidošanas trenere un Rīgā turpina vadīt skrituļslidotāju skolu "Straume".

"Sacensības bija garas un karstas, ne kā esmu ieradis startēt. Treniņu diena, tad kvalifikācija, pusfināli un visbeidzot ceturtajā dienā fināls. Katram braucējam bija divi 50 sekunžu braucieni, lai parādītu savu labāko sniegumu. Šeit tiesneši visaugstāk vērtē ielu elementu izmantošanu, braucēja stilu un triku sarežģītību. Lai gan mūsu sporta saknes vairāk ir meklējamas dzīvesveidā un ielās, kas ir arī mana galvenā profesionālā darba vide - filmējot video sadaļas un promo klipus sponsoriem - esmu priecīgs, ka šādi mans sports iegūst vairāk atpazīstamību un jauno talantu vecāki tam var ieraudzīt perspektīvas iespējas nākotnei, lai to ar to nodarbotos un veidotu veiksmīgu karjeru. Finālā pirmais brauciens izdevās stabili, kā plānots, bet ne uz visiem 100%, tāpēc otrajā varēju izpildīt trikus ar augstāku risku, kas arī izdevās," pauda Jansons. "Sacensības ļoti izbaudīju, zināju, ka esmu gatavs parādīt savu labāko sniegumu. Regulāri strādāju ar savu fiziskās un mentālās sagatavotības treneri Diānu Stupeli, kas arī šoreiz palīdzēja piestrādāt pie tā, lai gan prāts, gan ķermenis ir gatavs visam. Paldies sievai, ģimenei, draugiem, kas bija līdzās, gan uz vietas, gan pie ekrāniem, kā arī Latvijas Skrituļslidošanas federācijai, kas atbalstīja šo braucienu. Foršākais tagad tikai sākas, jo būsim vēl deviņas dienas Lisabonas ielās, filmējot jaunu video. Kā arī pēc tam Latvijā turpināsim ar brāli Mārtiņu strādāt pie jaunā video priekš mana ilggadējā skrituļslidu sponsora "Roces"".

"Bija liels prieks pārstāvēt Latviju Eiropas čempionātā, sajūtas ir vārdiem neizsakāmas. Esmu ļoti priecīgs par smagi izcīnīto septīto vietu. Gribētu teikt, ka šīs bija salīdzinoši grūtās sacensības ne tikai spēcīgo konkurentu dēļ, bet arī milzīgā karstuma dēļ. Liels paldies Latvijas Skrituļslidošanas federācijai par šo lielisko iespēju," teica Grasmanis.

Nils Jansons ir viens no spožākajiem Latvijas vārdiem ekstrēmā sporta pasaulē – viņš ir profesionāls inline skrituļslidotājs. Bijis daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs, ir viens no nedaudzajiem pasaulē, kura vārds rakstīts uz īpašiem skrituļslidu modeļiem, kā arī ir izveidojis pats savu dzīvesstila zīmolu "Magic Boots", caur kuru reprezentē brīvā stila skrituļslidošanas kultūru un vērtības.

Foto: Ieva Jansone

Šogad jau 16. gadu pēc kārtas Nils ar domubiedriem Rīgā sarīkojis brīvā stila skrituļslidošanas sacensības "A.L.N.I.S.", kā arī par ikgadēju tradīciju kļuvušo "Latvijas Inline Kausu" Ventspilī, kas kuplā skaitā pulcējis pašu jaunāko skrituļslidotāju paaudzi. Arī 2023. gadā pašmāju būvnieki Latvijā uzcēluši vairākus jaunus publiskos skeitparkus Siguldā, Inciemā, Valmierā un citviet. Šādi kvalitatīvi laukumi ne tikai ir lielisks veids, kā jauniešiem pavadīt brīvo laiku fiziskās nodarbēs svaigā gaisā, bet arī viens no svarīgākajiem jomas attīstības priekšnosacījumiem, lai augtu jauni talanti.

Brīvā stila skrituļslidošana aizsākās 20. gadsimta astoņdesmitajos gados un kopā ar Inline skrituļslidošanas popularitāti bija viens no straujāk augošajiem ekstrēmajiem sporta veidiem.

Pateicoties skrituļslidu sacensību panākumiem ASV televīzijā, 1995. gadā radās "X-Games" projekts, kas šobrīd ir sava veida ekstrēmo sporta veidu olimpiāde, taču skrituļslidošanas ceļi ar šo pasākumu šķīrās 2005. gadā un kopš tā laika atīstās dažādos virzienos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu