Video un audio Strokšs par vēsturisko WRC posmu Latvijā: Tas būs mazs tornādo! (3)

Čempionu brokastis #68
CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET Grupas sporta podkāstā "Čempionu brokastis" uz sarunu aicinājām "RA Events" direktoru Raimondu Strokšu, kurš pastāstīja par gatavošanos lielākajam autosporta notikumam Latvijas vēsturē – pasaules rallija čempionāta (WRC) posmam 2024. gada vasarā.

Vēsturē pirmais WRC posms Latvijā notiks no 18. līdz 21. jūlijam. Rallija norise plānota no Liepājas līdz Rīgai. Ātrumposmi plānoti Tukuma novadā, Talsos un Talsu novadā, Kuldīgas novadā un Dienvidkurzemes novadā.

"Brauksim pie pašvaldībām un lūgsim informēt iedzīvotājus. Tiks slēgti ļoti gari ceļu posmi. Turklāt visiem skatītājiem jānodrošina iespēja pārvietoties no viena uz nākamo ātrumposmu. Nav ko slēpt, tas būs mazs tornādo," atzina Strokšs.

Latvija kļūs par 37. rīkotājvalsti, kas uzņēmusi WRC posmu. 2024. gada sezonas kalendārā iekļauti 13 posmi, kas no janvāra līdz novembrim risināsies Eiropā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Āzijā. WRC sacīkstes tiek rīkotas kopš 1973. gada.

"Man ir sajūta, ka cilvēki to pieņems un izbaudīs. Dažiem cilvēkiem ātrumposmi būs ļoti tuvu mājām. Šis varētu būt augstākais [sporta pasākums], kādu varam atvest. Būs jāslēdz ne tikai grants ceļi, bet arī šosejas. Laicīgi informēsim cilvēkus, kas ir ļoti svarīgi."

WRC sezonas laikā sasniedz apmēram 800 miljonus lielu televīzijas auditoriju. Katru posmu vidēji vēro aptuveni 78 miljoni skatītāju. Sacensību organizatori pašvaldības lūdz sagatavot vizītkartes video formātā, kā arī apskates punktus, kurus izcelt rallija norises laikā.

"Mūsu sapņu scenārijs, kuru visiem mēģinu pārdot, ka atklāšanas pasākums jārīko pie Brīvības pieminekļa. Tā būs ļoti plaša publikācija, pa pasauli apkārt klejos daudz bilžu. Visticamāk, tur notiks arī autogrāfu sesija, būs iespēja satikt sportistus. Pēc tam dosimies uz Biķernieku trasi, kur būs aptuveni 10 kilometrus garš asfaltētais ātrumposms," pastāstīja Strokšs.

"Gribu parādīt Latviju skaistākajā laikā – vasarā. Eiropas čempionātā posmus rīkojam jau 10 vai 11 gadus. Esmu redzējis no helikopteriem uzņemtās bildes ar skaistiem skatiem Kuldīgas un Talsu pusē. Es jau tagad iztēlojos, kādas būs ainas kopā ar WRC mašīnām."

Strokšs uzsver, ka organizatoru prioritāte ir drošība, tāpēc tiks darīts viss iespējamais, lai nepieļautu pārgalvīgu skatītāju atrašanos neatļautās vietās.

Organizatori prognozē, ka ralliju varētu apmeklēt aptuveni 50 tūkstoši skatītāju, no kuriem puse būs ārzemnieki, pārsvarā no Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Kopumā sacensībās varētu piedalīties 55-65 ekipāžas, taču dalībnieku skaits mēdz pieaugt līdz pat 80 komandām.

"Sacensību kalendārā esam labā loģistikas cilpā – posmi notiks Polijā, Latvijā un pēc tam Somijā. Tas var nospēlēt par labu dalībnieku skaitam."

Pēdējos gados sevi labi apliecinājis rallija pilots Mārtiņš Sesks, kurš kopā ar stūrmani Renāru Franci šogad izcīnīja otro vietu Eiropas rallija čempionāta (ERC) kopvērtējumā. Latvijas ekipāža bija vienīgā, kas astoņos posmos izcīnīja vairāk par vienu uzvaru – kopumā divas. Notiek darbs pie tā, lai Sesks un Francis nākamgad startētu WRC čempionāta Latvijas posmā. 

"Šajā posmā viņi brauks pavisam noteikti. Vienīgi ir jautājums: kādā automašīnā viņi sēdēs? Vai tā būs WRC-2 automašīna, ar kādu viņi startē šobrīd Eiropas čempionātā? Vai arī viņi brauks WRC automašīnā? Mēs pie tā šobrīd ļoti cītīgi strādājam. Personīgi ļoti ticu šim projektam. Tuvāko dažu mēnešu laikā ir jāpaveic dažas lietas, lai projekts būtu pavisam reāls. Ar Mārtiņu mums ir ieplānoti lidojumi, lai aizvadītu dažās tikšanās. Mums ir perfekts braucējs, kurš ir sevi pierādījis. Nevajag gan gaidīt, ka viņš uzreiz uzvarēs. Tā šajā sporta veidā nenotiek. Tomēr sajūtas liecina, ka mēs to izdarīsim."

WRC posma rīkošanai no 2024. gada Latvijas budžeta atvēlēti 1,8 miljoni eiro. Aplēses liecina, ka no sacensību rīkošanas Latvijas ekonomika varētu iegūt vismaz 15 miljonus eiro, tāpēc ieguldītā nodokļu maksātāju nauda "uz papīra" uzskatāma par labu investīciju.

"Mēs ļoti detalizēti atskaitīsimies. Mums ir plāns, kā mēs visu fiksēsim. Mēs to nedarām pirmo reizi, mēs to darām jau 10 gadus. Prognozes ir balstītas uz Igaunijas pieredzi, kas mums ir tuvākā un vislabāk izmērāmā. Mēs nevaram salīdzināt ar Horvātijas pieredzi," atzīmēja Strokšs.

WRC mājaslapā 31. janvārī publicēti Zagrebas universitātes Ekonomikas un biznesa fakultātes pētījuma aprēķini - 2022. gadā rallija posma sarīkošana Horvātijas ekonomikai devusi pienesumu 105 miljonu eiro apmērā un sacensības apmeklējuši 300 tūkstoši skatītāju.

"Mēs pie tāda skatītāju skaita, visticamāk, iesprūstu," smejot sacīja "Tet Rally Latvia 2024" rīkotājs.

"Es jau jūtu to pienesumu [Latvijas ekonomikai]. Viena komanda uz četru dienu testiem atbrauks ar 60, 70 vai pat 80 cilvēkiem. Viņi daudz atstās Latvijā vēl pirms paša rallija. Viena komanda mums ir atsūtījusi viesnīcas pieprasījumu. Tā ir ļoti liela summa," norādīja Strokšs, neatklājot konkrētās summas apmēru.

Domājot par nākotni, Strokšs atzīst, ka katru gadu WRC posmu Latvijā sarīkot nebūs iespējams. Organizatoru plānos ir turpināt rīkot ERC sacensības, bet WRC posmi varētu notikt reizi divos vai trijos gados.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu