"Nekad nepadodies!" Vai sers Alekss Fergusons ir visu laiku labākais futbola treneris?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola treneris Alekss Fergusons un Portugāles futbolists Krištianu Ronaldu
Futbola treneris Alekss Fergusons un Portugāles futbolists Krištianu Ronaldu Foto: AFP/Scanpix

Skotijā dzimušais sers Alekss Fergusons ir panākumiem bagātākais treneris britu futbola vēsturē. Viņš kļuva par šī sporta veida leģendu, gadiem ilgi vadot Anglijas komandu Mančestras "United". Vai viņu var uzskatīt par visu laiku labāko futbola treneri?

Fergusons trenera karjeru sāka dzimtenē, kur vadīja vairākus klubus, taču veiksmīgākais posms bija ar "Aberdeen" komandu. Nepilnu gadu viņš vadīja arī Skotijas izlasi, līdz 1986. gada novembrī viņu apstiprināja Mančestras "United" galvenā trenera amatā. Toruden sākās leģendāra un neaizmirstama ēra.

"Astoņus ar pusi gadus pavadīju "Aberdeen" – lielisks klubs, lieliska pilsēta. Pienāca laiks jaunam pārbaudījumam. Noraidīju "Spurs", "Arsenal", "Wanderers" un "Rangers" piedāvājumus, taču "United" bija citādāks," sacīja Fergusons.

Izcīnījis vairākas trofejas un guvis panākumus Skotijā, treneris pārcēlās uz Angliju. "Nekad nebiju spēlējis Anglijā, nekad nebiju tur trenējis. Komanda bija tabulas otrajā daļā, bet mans mērķis bija uzvarēt."

Pirmajā sezonā "United" ieguva 11. vietu, taču jau otrajā gadā Mančestras klubs finišēja otrais, piekāpjoties vienīgi čempionei "Liverpool". Turpmākie daži gadi nebija izcili (11., 13., 6. un 2. vieta), tomēr "United" saglabāja uzticību Fergusonam.

Sākot darbu "United" komandā, Fergusons pauda neapmierinātību par futbolistu sportisko formu, jo viņi mēdza pārāk daudz lietot alkoholu. Treneris pieprasīja lielāku disciplīnu un izmainīja komandas kultūru, kas drīz vien vainagojās panākumiem.

1992. gadā Anglijas augstākā futbola līga tika nodēvēta par premjerlīgu – nosaukums, kas mūsdienās ir atpazīstams visā pasaulē. No konkurentes čempiones Līdsas "United" pārvilinot Francijas uzbrucēju Eriku Kantonā, par Anglijas čempioni premjerlīgas pirmajā sezonā kļuva Mančestras "United", šo titulu komandai izcīnot pēc 26 gadu pārtraukuma.

Fergusons savā septītajā sezonā pie "United" stūres sagādāja Mančestrai ilgi gaidīto čempiones titulu. Kurš gan tobrīd spēja iztēloties, cik spoža būs šī trenera un šī futbola kluba nākotne?

Nākamo desmit gadu laikā Fergusona vadībā "United" septiņas reizes triumfēja Anglijas premjerlīgā, divreiz samierinājās ar otro vietu un vienreiz ieguva trešo. "Sarkanie velni" kļuva par dominējošu spēku Anglijas futbolā, no kuriem sagaidīja vienīgi uzvaras.

Fergusons kopumā pie "United" stūres nostrādāja 27 gadus, 13 reizes triumfējot Anglijas premjerlīgā. Tas ir rekords, kas ir šķietami nepārspējams. Džordžs Remzijs ("Aston Villa") un Bobs Peislijs ("Liverpool") ir seškārtēji Anglijas čempioni. Starp joprojām aktīvajiem treneriem tuvākais sekotājs ir spānis Peps Gvardiola, kurš piecas reizes premjerlīgā uzvarējis ar Mančestras "City".

"Mācījos par darbarīku meistaru. Domāju, ka tas man iemācīja izprast cilvēkus. Uzskatu, ka ir svarīgi zināt, kur cilvēks ir uzaudzis," norādīja Fergusons, kurš augstu vērtē psiholoģiju trenera darbā profesionālajā futbolā.

"Ja gribi būt labs treneris, tev viņi visi [spēlētāji] jāpazīst. Katram ir savs stāsts," uzskata Fergusons,

kurš bija ļoti stingrs un prasīgs treneris, tāpēc ne vienmēr spēja atrast kopīgu valodu ar futbola zvaigznēm, kas spēlēja viņa komandā.

2003. gadā Fergusons ģērbtuvē zaudēja savaldību, iemetot futbola zābaku Mančestras "United" un Anglijas izlases zvaigznei Devidam Bekhemam pa seju. Incidentā radusies brūce raisīja lielu ažiotāžu medijos un futbolists drīz vien pārcēlās uz Spānijas klubu Madrides "Real". Lai gan lielo personību starpā radās nesaskaņas, Fergusona vadībā Bekhems sešas reizes triumfēja Anglijas premjerlīgā, kļūstot par futbola ikonu.

"Mana tēva un sera Aleksa Fergusona skarbā mīlestība izveidoja mani par futbolistu, par personību. Man karjerā bija grūti brīži, kurus varbūt nespētu pārvarēt, ja nebūtu tiem sagatavots. Iemācījos iet laukumā un spēlēt futbolu, nesatraucoties par citām lietām. Kad pievienojos Mančestras "United" komandai, sers Alekss Fergusons pārņēma tēva skarbo lomu. Man noteikti nebūtu tāda karjera, ja nebūtu tēva un sera Aleksa Fergusona stingrības," uzskata Bekhems.

"Vai zināt, kāpēc treneris ir skarbs pret jums? Tāpēc, ka jums ir jāstiprina raksturs, lai jūs sevi nepieviltu. Kaut mēs neuzvarējām katrā spēlē, komanda mani nekad nepievīla, jo spēlētāji nekad nepadevās. "United" guva daudz vārtu pēdējās minūtēs nevis pateicoties spējām, bet gan tāpēc, ka nekad nepadevās," pārliecināts ir Fergusons.

"Viņš varēja kliegt tev tieši sejā, taču tās noteikti bija tuvas attiecības kā tēvam ar dēlu," par leģendāro treneri izteicās Velsas futbola zvaigzne Raiens Gigss, kurš ar 13 tituliem ir Anglijas premjerlīgas rekordists starp panākumiem bagātākajiem spēlētājiem.

"Viņš zināja, kas man ir vajadzīgs. Tāpēc es smagi strādāju, cik vien spēju," sacīja Francijas futbola uzbrucējs Eriks Kantonā, kurš palīdzēja Fergusonam izcīnīt pirmos četrus no 13 čempiona tituliem Anglijas premjerlīgā.

Fergusons trenera karjeru noslēdza 2013. gadā, savā pēdējā sezonā izcīnot kārtējo čempiona titulu. Pēdējo desmit gadu laikā Mančestras "United" vadījuši seši citi treneri (neskaitot pienākumu izpildītājus Raienu Gigsu un Maiklu Keriku, kuri amatu ieņēma attiecīgi vien četras un trīs spēles), taču nevienam no viņiem nav izdevies ar komandu atgriezties Anglijas premjerlīgas čempionu tronī.

Vai Fergusons ir visu laiku labākais futbola treneris? Viennozīmīgas atbildes nav un droši vien arī nebūs, jo katram ir citādāka mēraukla, pēc kuras vadīties. Tomēr ir skaidrs, ka Anglijas klubu futbolā Fergusons guva panākumus trīs dažādās desmitgadēs, nomainoties futbolistu paaudzēm. Ko tādu drīzumā neviens nespēs atkārtot...

"LMT Viedtelevīzija" piedāvā noskatīties 2021. gadā izlaistu dokumentālo filmu "Sers Alekss Fergusons: Nekad nepadodies" ("Sir Alex Ferguson: Never Give In").

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu