LOK prezidents Buks komentē SOK lēmumu atļaut agresoru valstu sportistu dalību Parīzes OS (10)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks komentējis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) oficiālo paziņojumu par atļauju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties nākamā gada Parīzes vasaras olimpiskajās spēlēs.

SOK piektdien pēcpusdienā izplatīja ziņojumu par sportistu ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm individuālu piedalīšanos Parīzes olimpiskajās spēlēs tā saucamo individuālo neitrālo atlētu (Individual Neutral Athletes - AINs - angļu.val.) statusā.

"Kā jau iepriekš esam pauduši, mūsu viedoklis un darbības būs saskaņā ar mūsu partneriem Ziemeļvalstīs, Baltijas valstīs, Polijā un Ukrainā. Joprojām esam tiešā kontaktā ar minēto valstu olimpiskajām komitejām, šobrīd notiek aktīva komunikācija saistībā ar SOK oficiālo paziņojumu. Mēs formulēsim kopēju viedokli un saskaņosim tālākos soļus. Šobrīd ir vairāki scenāriji par kuriem notiek diskusijas, taču jebkādus individuālus paziņojumus pagaidām uzskatām par pārsteidzīgiem.

LOK nosoda Krievijas īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu, kā arī izvērsto teroru un necilvēcīgo vardarbību pret Ukrainas iedzīvotājiem, tāpat kā citus militārus konfliktus, kuru rezultātā cieš iedzīvotāji," paziņojumā medijiem citēts LOK prezidents Buks.

SOK Izpildkomiteja ir lēmusi, ka individuālo sporta veidu atlēti, kuri attiecīgo Starptautisko federāciju noteiktajā kārtībā kvalificējušies Parīzes olimpiskajām spēlēm 2024. gadā ir tiesīgi tajās piedalīties, ievērojot nosacījumus:

  • sportistiem ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm, kas būs kvalificējušies olimpiskajām spēlēm, būs jāsacenšas kā individuāliem neitrālajiem atlētiem;
  • sporta spēļu komandas, kas sastāvētu no šādiem sportistiem, netiks pielaistas;
  • sportisti un atbalsta personāls, kuri aktīvi atbalsta karu, netiks apstiprināti dalībai un nebūs tiesīgi piedalīties olimpiskajās spēlēs;
  • sportisti un atbalsta personāls, kuri darbojas Krievijas un Baltkrievijas militārajās vai drošības struktūrās, netiks apstiprināti dalībai;
  • individuālajiem neitrālajiem atlētiem, tāpat kā visiem citiem sportistiem, jāievēro visi antidopinga noteikumi un prasības kā pirms olimpiskajām spēlēm, tā to norises laikā;
  • sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju un to valdībām paliek spēkā, tas nozīmē:

- nekādi Krievijas un Baltkrievijas karogi, nacionālās himnas, krāsas un citas minēto valstu identifikācijas zīmes nevar tikt izmantotas Parīzes olimpisko spēļu oficiālajās norises vietās vai jebkādos oficiālos šo spēļu notikumos.

- Krievijas un Baltkrievijas valdības pārstāvji netiks aicināti uz Parīzes olimpiskajām spēlēm un netiks tām akreditēti.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu