ES tiesa: FIFA un UEFA aizliegums veidot Eiropas superlīgu nav pamatots

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) tiesa konstatējusi, ka Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) liegums klubiem startēt topošajā Eiropas superlīgā nav pamatots.

Kā ceturtdien paziņoja ES tiesa, tad FIFA un UEFA nostāja bloķēt šāda turnīra izveidi ir pretrunā ar konkurences tiesībām un pakalpojumu sniegšanas brīvību.

Paziņojums, gan negarantē, ka superlīga tiks izveidota. Kā zināms, 2021.gadā, kad līgu gribēja izveidot 12 vadošie Eiropas klubi, FIFA un UEFA liedza to darīt, turklāt līga izpelnījās plašu kritiku vadošo Eiropas futbola federāciju un līdzjutēju vidū.

Tādi futbola grandi kā spāņu "Barcelona" un Madrides "Real", kā arī itāļu Turīnas "Juventus" joprojām atbalsta Eiropas superlīgas izveidi, kas būtu neatkarīga no UEFA.

Savukārt UEFA paziņoja, ka ES tiesas lēmums nenorāda uz to, ka Eiropas superlīga saņems atbalstu un tiks izveidota vai apstiprināta.

"UEFA joprojām ir apņēmības pilna uzturēt Eiropas futbola piramīdu, nodrošinot to, ka tā turpinās kalpot plašākām sabiedrības interesēm. Mēs turpināsim veidot Eiropas sporta modeli kopīgi ar nacionālajām futbola asociācijām, līgām, klubiem, līdzjutējiem, spēlētājiem, treneriem, ES iestādēm, valdībām un partneriem," teikts UEFA paziņojumā.

Tāpat savu nostāju atkārtoti pauda Spānijas futbola čempionāts jeb "La Liga", neatbalstot Eiropas superlīgas izveidi. "Vairāk nekā jebkad iepriekš atgādinām, ka Eiropas superlīga ir savtīgs un elitārs projekts," sociālajos tīklos norādīja "La Liga".

Jau ziņots, ka Eiropas superlīgu dibināt bija plānojušas 15 komandas, bet vēl piecām katru gadu būtu iespēja kvalificēties turnīram.

Jaunizveidotajā līgā spēles notiktu nedēļas vidū, tādējādi netraucējot klubiem spēkoties vietējos čempionātos.

Turnīra formāts paredzēja 20 komandas sadalīt divās grupās pa desmit katrā. Grupā esošās komandas katra ar katru aizvadītu pa divām spēlēm, vienai norisinoties mājās, bet otrai viesos. Bija paredzēts, ka katras grupas trīs labākās komandas iekļūst ceturtdaļfinālā, bet ceturtās un piektās vietās ieguvējas aizvada divas spēles, kurās noskaidro pārējās "play-off" dalībnieces.

Izslēgšanas spēles bija paredzēts aizvadīt tāpat kā UEFA Čempionu līgā, kur ceturtdaļfināla un pusfināla spēcīgākie klubi tiek noskaidroti divu maču summā. Eiropas superlīgas fināls varētu notikt maijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu