Igaunijas sporta zvaigznes Sildaru tēvu apsūdz meitas līdzekļu nelikumīgā izmantošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Igaunijas frīstaila slēpotāja Kellija Sildaru
Igaunijas frīstaila slēpotāja Kellija Sildaru Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas frīstaila slēpotājas un olimpiskās bronzas medaļas ieguvējas Kellijas Sildaru tēvs Teniss Sildaru pierādījumu trūkuma dēļ netiks apsūdzēts par fizisku vardarbību un draudiem, tomēr viņam izvirzītas apsūdzības par savas tolaik nepilngadīgās meitas nopelnīto līdzekļu nelikumīgu izmantošanu.

Decembra beigās Igaunijas Ziemeļu apgabala prokuratūra apsūdzēja Tenisu Sildaru par piesavināšanos.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā gūtie pierādījumi liecina, ka viņš 2014.-2020.gadā nelikumīgi izmantoja savas tolaik nepilngadīgās meitas, kurai februārī apritēs 22 gadi, finanšu līdzekļus saviem un trešās puses mērķiem. Prokuratūrai ir aizdomas, ka, lai gūtu personīgu labumu, Teniss Sildaru kopumā veicis pārskaitījumus apmēram viena miljona eiro vērtībā.

Par lietu atbildīgā prokurore Lēleta Kivioja uzsvēra, ka līdz bērna pilngadībai vecāks ir bērna likumīgais pārstāvis un aizbildnis, tomēr tas nenozīmē, ka ar sava bērna aktīviem var rīkoties tā, kā tie piederētu vecākam. "Gluži pretēji, bērnam piederošie aktīvi ir jāglabā atsevišķi un ir izmantojami tikai bērna vajadzībām, aktīvu pārvaldības vai citiem kārtējiem izdevumiem, kas saistīti ar bērnu," viņa klāstīja, atgādinot, ka vecāku pienākums ir uzturēt bērnu.

Pirmstiesas izmeklēšanā atklātais liecina, ka Teniss Sildaru kā nepilngadīgas personas aizbildnis vairākkārt no savas meitas maksājumu konta izņēma skaidru naudu un veica pārskaitījumus sev un trešajām personām. Prokuratūra nav guvusi pārliecību, ka līdzekļi izmantoti Sildaru meitas vajadzībām.

Gaidāmajā tiesas prāvā būs jānoskaidro, vai Teniss Sildaru darījumi ar bērna aktīviem bija meitas labākajās interesēs.

Sākotnēji Teniss Sildaru aizdomās turēts tika arī par fizisku vardarbību un draudiem.

"Pirmstiesas izmeklēšana neapstiprināja nevienu konkrētu vardarbības vai draudu epizodi, kas būtu izmantojama kā pamats apsūdzību izvirzīšanai, tādēļ prokuratūra slēdza kriminālprocesu," paskaidroja prokurore.

Sildaru ģimenes strīds atklātībā nonāca 2020.gada pavasarī, kad kļuva zināms, ka Kellijas Sildaru gadu gaitā nopelnītie aktīvi tiesai ir jāsadala. Procesa vienā pusē bija Teniss Sildaru un viņa dēls Henrijs, bet otrā - Kellija Sildaru un viņas māte Liliāna. 2021.gadā Kellija Sildaru Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai paziņojusi, ka vairākus gadus ir bijusi vardarbības ģimenē upuris un vardarbīgais tēvs viņu izmantojis kā "slaucamu naudas govi".

Teniss Sildaru ir noraidījis visas apsūdzības.

Tallinā dzimusī Sildaru ir Igaunijas vēsturē pirmā pasaules čempione frīstaila slēpošanā, "X Games" zelta medaļas ieguvēja, olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēja, pasaules čempione un seškārtēja pasaules junioru čempione. Viņa ir visu laiku jaunākā "X Games" uzvarētāja, kas 2016.gadā 13 gadu vecumā ieguva savu pirmo zelta medaļu šajās spēlēs, kur pēc tam ieguvusi vēl piecas zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu