Pētījums: Rīgas maratons un pasaules čempionāts skriešanā pērn Latvijas ekonomikai pienesis 12 miljonus eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Rimi Rīgas maratons".
"Rimi Rīgas maratons". Foto: Edijs Pālens/LETA

"Rimi" Rīgas maratons un pasaules čempionāts skriešanā pagājušajā gadā valsts ekonomikai pienesis 12 miljonus eiro, secināts Elmāra Kehra un uzņēmuma "KEKonsultācijas" veiktajā pētījumā.

Pētījumā, kurā analizēta "Rimi" Rīgas maratona un pasaules čempionāta skriešanā Rīgā ietekme uz Latvijas ekonomiku, noskaidrots, ka abi sporta pasākumi 2023.gadā radījuši 11,803 miljonu eiro ekonomisko aktivitāti, valsts ekonomikai piesaistot ārvalstu naudas līdzekļus 7,516 miljonu eiro apmērā, kā arī radot nodokļus 2,078 miljonu eiro apmērā.

Ārvalstu skrējējiem un apmeklētājiem Rīgā un Latvijā pavadot kopumā 47 735 naktis, maratons un pasaules čempionāts naktsmītņu un ēdināšanas sektoram pērn piesaistījis 3,961 miljonu eiro, palīdzot gūt 1,17 miljonu eiro nodokļu ieņēmumus tikai no ārvalstu viesiem.

Tāpat pētījumā secināts - katrs Rīgas pašvaldības "Rimi" Rīgas maratonā līdzfinansētais eiro valstij atnesis 46 eiro, bet katrs valsts un pašvaldības Pasaules čempionātā skriešanā ieguldītais eiro Latvijai atnesis septiņus eiro no piesaistītajiem ārvalstu viesiem.

Pētījumā arī secināts, ka ārvalstu skrējēji un viesi Rīgā vidēji pavadīja 3,9 dienas "Rimi" Rīgas maratonā un četras dienas Pasaules čempionātā skriešanā, ik dienu Rīgā tērējoties no gandrīz 271 eiro līdz 514 eiro.

Pētījumā arī minēts, ka "Rimi" Rīgas maratons 2023.gada maija pirmajā nedēļas nogalē pulcēja vairāk nekā 23 000 dalībnieku no 76 valstīm, savukārt Pasaules čempionāts, kas Rīgā norisinājās pērn 1.oktobrī, pulcēja 13 330 dalībnieku no vairāk nekā 100 valstīm.

Pētījumu izstrādāja Kehris ar uzņēmumu "KEKonsultācijas" atbilstoši starptautiskajai praksei, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijā apstiprinātajai metodoloģijai. Ekonomiskās ietekmes pētījuma rezultāti un atziņas balstīti uz informāciju, kas iegūta, anketējot un analizējot maratona un pasaules čempionāta dalībniekus, līdzbraucējus un apmeklētājus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu