Vaļijeva 14–15 gadu vecumā lietojusi vairāk nekā 60 dažādu preparātu (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kamila Valijeva
Kamila Valijeva Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas daiļslidotājas Kamilas Valijevas dopinga lieta, nonākot Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), savā veidā atvēra Pandoras lādi.

Ilgi izmeklētā lieta atrisinājās janvāra beigās. Vaļijeva par dopinga pārkāpumiem tika diskvalificēta no 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm, līdz ar to zelta medaļu komandu sacensībās ieguva ASV. 

CAS lēma sportisti diskvalificēt uz četriem gadiem līdz 2025. gada beigām.

Šonedēļ CAS publicēja 129 lappušu garu dokumentu no garās procedūras. Vaļijeva skaidrojusi arī to, ka no vectēva gatavota zemeņu deserta viņas organismā varēja nonākt aizliegtā viela trimetazidīns. Atklājās arī citas interesantas detaļas. 

Valijevas medicīniskā pasē atklājies, ka 2020. - 2021. gadā viņa lietojusi 60 dažādas apstiprinātas medicīniskas zāles un uztura bagātinātājus. Jāatzīmē, ka sportistei tobrīd bija tikai 14 - 15 gadi.

Vaļijeva tika pieķerta aizliegto preparātu lietošanā Pekinas olimpisko spēļu laikā, bet Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) viņu attaisnoja. Pērn februārī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) attaisnojošo spriedumu pārsūdzēja CAS.

Krievijas slidotāja, kura tobrīd bija 15 gadus veca, aizpagājušā gada februārī izcīnīja olimpisko zeltu komandu sacensībās, taču vēlāk tika paziņots, ka paraugā, ko viņa nodeva divus mēnešus iepriekš, konstatēta aizliegta viela trimetazidīns. Tās ir zāles, ko lieto angīnas ārstēšanai, taču aizliegtas sportistiem, jo uzlabo izturību.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu