FIB nolaidības dēļ seksuālā vardarbībā cietušajām vingrotājām maksās 139 miljonu ASV dolāru kompensāciju (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Uz mūžu notiesātais Lerijs Nasers, bijušais ASV vingrošanas izlases ārsts
Uz mūžu notiesātais Lerijs Nasers, bijušais ASV vingrošanas izlases ārsts Foto: Reuters/Scanpix

ASV Tieslietu departaments paziņojis, ka Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) nolaidības dēļ 139 vingrotājām, kuras ir seksuālas vardarbības upuri, izmaksās kompensāciju 138,7 miljonus dolāru (aptuveni 130 miljoni eiro), vēsta ESPN.

ASV vingrošanas izlases bijušajam ārstam Lerijam Naseram piespriests cietumsods uz 175 gadiem jeb līdz mūža beigām. Viņš savulaik seksuāli izmantoja simtiem sportistu, tostarp vēl nepilngadīgas meitenes.

139 sievietes apsūdzēja FIB par nolaidību Nasera noziegumu izmeklēšanā. Biroja darbinieku pieļauto kļūdu dēļ varmāka vēl gadu varēja turpināt ārsta darbu pēc pirmajām apsūdzībām, pakļaujot riskam jaunas potenciālās upures.

"Lai gan šī kompensācija neatspēkos Nasera nodarīto kaitējumu, mēs ceram, ka tā palīdzēs sniegt viņa noziegumu upurēm būtisku atbalstu, kas ir nepieciešams, lai turpinātu dziedināšanu," norādīts Tieslietu departamenta paziņojumā.

ESPN vēsta, ka dažādas iestādes kopumā izmaksājušas kompensācijas aptuveni viena miljarda ASV dolāru apmērā, lai palīdzētu atlabt simtiem sieviešu, kuras kļuvušas par Nasera seksuālās vardarbības upurēm.

Mičiganas štata universitāte, kas bija viena no Nasera darbavietām, vairāk nekā 300 cietušajām sievietēm un meitenēm izmaksāja aptuveni 500 miljonus dolāru.

ASV Vingrošanas federācija, ASV Olimpiskā un paralimpiskā komiteja Nasera upuriem izmaksāja apmēram 380 miljonus ASV dolāru kompensāciju.

18 gadus Nasers strādāja par ASV vingrošanas izlases ārstu. Medicīniskās aprūpes aizsegā viņš seksuāli izmantoja simtiem meiteņu un sieviešu. Upures akli pakļāvās varmākam, sapņojot par dalību olimpiskajās spēlēs.

Pirmās sūdzības par Nasera noziegumiem tika iesniegtas jau deviņdesmitajos gados, taču bēdīgi slavenais sporta ārsts prasmīgi spēja manipulēt ar jaunajām meitenēm un sievietēm, tādējādi gadiem ilgi viņam izdevās izsprukt no soda.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu