Čehijā sākas pasaules čempionāts hokejā. Vai būs jauns apmeklētības rekords?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlases fani
Latvijas hokeja izlases fani Foto: EPA/Scanpix

Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā piektdien, 10. maijā, sāksies 2024. gada pasaules čempionāts hokejā. Latvijas izlasei turnīra pirmā diena ir brīva, taču astoņām citām komandām čempionāts sāksies šodien.

Turnīra pirmajā dienā paredzētas četras spēles. A grupā dueli aizvadīs Šveice un Norvēģija (sākums plkst. 17.20), bet vēlāk mājiniece Čehija spēkosies ar Somiju (sākums plkst. 21.20). Šie mači risināsies Prāgā.

Paralēli šiem mačiem Ostravā risināsies B grupas spēles. Vispirms laukumā dosies Slovākijas un Vācijas hokejisti (sākums plkst. 17.20), bet vakarā spēkosies ASV un Zviedrijas izlases (sākums plkst. 21.20).

Latvijas izlase turnīra pirmo spēli aizvadīs sestdien (sākums plkst. 17.20), spēlējot pret Polijas valstsvienību, kas pasaules čempionāta elites divīzijā atgriezusies pēc 22 gadu pārtraukuma.

Bukmeikeri prognozē, ka Latvijas izlase, kas pērn izcīnīja bronzas medaļas, šogad nekvalificēsies pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam. B grupā pirmās četras vietas paredz attiecīgi Zviedrijai, ASV, Slovākijai un Vācijai.

Savukārt no A grupas ceturtdaļfinālam, visticamāk, kvalificēsies Kanāda, Somija, Čehija un Šveice, liecina bukmeikeru prognozes.

Sacensību jaunumiem, spēļu kalendāram, turnīra tabulām, rezultātiem un statistikai var sekot līdzi TVNET speciālajā sadaļā "Hokejs 2024".

Pasaules čempionāta elites divīzijā piedalās 16 komandas, kas sadarītas divās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet katras grupas vājākā izlase atstās elites divīzija un nākamgad spēlēs zemāka līmeņa turnīrā.

Diskvalifikācijas dēļ pasaules čempionātā nevar piedalīties agresoru valstis Krievija un Baltkrievija, kas jau vairāk nekā divus gadus karo Ukrainā.

Jau vēstīts, ka nesen Ungārijas un Slovēnijas hokejisti izcīnīja tiesības nākamgad spēlēt pasaules čempionāta elites divīzijā.

Čehijas pilsētas Prāga un Ostrava pasaules čempionātu rīkoja arī 2015. gadā, sasniedzot jaunu skatītāju apmeklētības rekordu. Organizatori šogad plāno pārspēt paši sevi, sasniedzot jaunu rekordu.

2015. gadā turnīra 64 spēles kopumā apmeklēja vairāk nekā 740 tūkstoši skatītāju (741 690). Vidēji spēlē arēnā pulcējās vairāk nekā 11,5 tūkstoši hokeja līdzjutēju (11 589).

Prāgas arēna var uzņemt 17,5 tūkstošus skatītāju, bet Ostravas arēnas ietilpība ir 8,8 tūkstoši. 

Pērn pasaules čempionātu rīkoja Rīga (Latvija) un Tampere (Somija). Salīdzinot ar Čehijas rekordu 2015. gadā, apmeklētība bija teju divreiz mazāka.

Pagājušajā gadā pasaules čempionātā triumfēja Kanādas hokejisti, kas finālā pārspēja Vācijas izlasi, savukārt bronzas mačā Latvija papildlaikā pārspēja ASV.

Video: Latvijas hokeja izlases spilgti momenti pagājušā gada turnīrā

Portāla "Eliteprospects" apkopotā informācija liecina, ka pieredzes bagātākā komanda šajā turnīrā būs Šveices izlase, kuras hokejisti pasaules čempionātos aizvadījuši 720 spēles. Arī vidējais vecums šveiciešiem ir otrais lielākais (29,88 gadi, Polija vecākā ar 30,8 gadiem).

Latvijas izlase uz turnīru devusies ar vairākiem debitantiem, taču pārējie sastāvā iekļautie spēlētāji kopumā pasaules čempionātos aizvadījuši 654 spēles, kas ir trešais lielākais rādītājs. Aiz līderes Šveices otro vietu ieņem Francijas izlase, kuras hokejistiem ir 683 spēļu pieredze.

Ar aptuveni vienādām izredzēm izcīnīt zelta medaļas bukmeikeri par turnīra favorītiem uzskata Zviedrijas, Kanādas un ASV hokejistus. Šo valstu komandas šogad komplektētas pārsvarā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem, turklāt vairāki no tiem ir spožas zvaigznes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu