Video un foto Usiks uzveic Fjūriju un pārraksta pasaules boksa vēsturi (18)

TVNET/LETA

Naktī no sestdienas uz svētdienu Saūda Arābijas pilsētā Rijādā vēsturisku panākumu izcīnīja Ukrainas bokseris Oleksandrs Usiks, kurš kļuva par pirmo absolūto jeb neapstrīdamo pasaules čempionu boksā smagā svara kategorijā 21. gadsimtā. Divi no trim mača tiesnešiem Usikam piešķīra uzvaru pār Lielbritānijas pārstāvi Taisonu Fjūriju (114-113, 113-114, 115-112).

Usiks pēc uzvaras ieguva savā rīcībā pirms tam Fjūrijam piederējušo čempiona jostu Pasaules Boksa padomes (WBC) versijā.

Ukrainas bokseris arī saglabāja savas jostas Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF), Pasaules Boksa organizācijas (WBO) un žurnāla "The Ring" versijās, kā arī mazāk prestižo Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) titulu.

Usiks pirms sešiem gadiem kļuva par "undisputed" pasaules čempionu svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem, ceļā uz šo titulu uzveicot arī Latvijas bokseri Mairi Briedi. Tagad viņš šo panākumu atkārtojis arī vissmagākajā svara kategorijā.

Iepriekšējo reizi "undisputed" pasaules čempions smagajā svarā tika noskaidrots 1999. gadā, kad trīs prestižās jostas (WBA, WBC un IBF) savā īpašumā ieguva Lielbritānijā dzimušais Kanādas bokseris Lenokss Lūiss.

Kopš 2007. gada, lai kļūtu par "undisputed" čempionu boksā, jāizcīna četras jostas – klāt nākusi arī WBO.

Pirmajā raundā Usiks meklēja iespējas, kā pārsteigt augumā raženāko Fjūriju, kurš savukārt izrādījās publikai. Otrā raunda sākumā Usikam izdevās veiksmīga pāris sitienu kombinācija, kas gan neizsita no līdzsvara Fjūriju. Nākamajā raundā brits kļuva aktīvāks un izdarīja mērķtiecīgākus sitienus, turpinājumā kļūdams arvien bravūrīgāks.

Fjūrijs pārņēma kontroli pār cīņu un sestajā raundā izdarīja vairākus spēcīgus sitienus pa korpusu. Vēlāk Usiks atguva savu ritmu un devītā raunda pēdējā minūtē izdarīja vairāku sitienu sēriju, kas apdullināja Fjūriju - pretinieks kājās noturējās tikai balstoties pret virvēm. Fjūriju no nokdauna izglāba tikai raunda beigu gongs.

Fjūrijs bija šķietami atguvies un varēja turpināt cīņu, taču, lai uzvarētu, viņam bija jābūt pārākam pēdējā raundā ar nokautu, tomēr britam tas neizdevās.

Fjūrija un Usika cīņai bija jānotiek 17.februārī Rijādā, taču tā tika pāratcelta, jo Lielbritānijas bokserim treniņā tika uzsista brūce virs acs.

37 gadus vecais Usiks profesionāla boksera karjerā izcīnīja 22. uzvaru (14 nokauti). Viņš ringā joprojām ir nepārspēts.

35 gadus vecais Fjūrijs izcīnījis 34 uzvaras (24 nokauti) un piedzīvojis vienu neizšķirtu. Zaudējums cīņā pret Usiku viņam ir pirmais karjerā.

Abi dueļa dalībnieki pauda gatavību aizvadīt revanša cīņu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu