Ir beidzies Latvijas 27. pavasaris pasaules hokeja elitē. 9. vieta pēc pērngada bronzas var šķist arī kā plats solis atpakaļ, taču ko tas globāli – trenera Raimonda Vilkoita populārākais vārds pirmsspēļu tikšanos laikā ar žurnālistiem – dotu? Nu tika Slovākija, Vācija un ASV ceturtdaļfinālā. Kur zaudēja. Vai globāli 9. vieta ir globāli daudz sliktāka par Somijas 8. vietu? Vai Slovākijas – 7., Vācijas – 6. un ASV – 5.? Skatoties 28 gadus senā pagātnē, bija ļaudis, kas prognozēja: “Kā Latvija tika A grupā, tā arī no tās izlidos!” Nu nelido nekur. Kaut citi “speciālisti” stāsta, ka izkrist no A grupas (elites) nemaz nav iespējams – zemās konkurences dēļ.

Savā pirmajā apskatā par gaidām Ostravā biju akcentējis, ka pirmajās trijās spēlēs pret Poliju, Franciju un Kazahstānu mums nekāda vieglā pastaiga nebūs. Ka poļi, franči un kazahi mums šad tad pratuši aizlikt priekšā kāju. Droši vien, ka ne visi izlases spēlētāji un treneri lasa TVNET un viņiem tas nemaz obligāti nav jādara. Viņiem jāspēlē, cenšoties Polijai un Francijai tomēr neatdot overtaima punktu. Ja kas, tad Polijai tas bija vienīgais punkts čempionātā. Jā, starta mačs un Polijas skaļie fani tribīnēs, bet… nu nebija mūsu hokejisti gatavi grauzt ledu jau pirmajās spēlēs. Grauzt sākām ar trešo spēli pret kazahiem!

Latvijas izlases un katra spēlētāja devumu hokeja speciālisti jau analizējuši un vēl turpinās to darīt. Lielākā daļa argumentu ir diezgan solīdi, taču tajos neiztiekam arī bez demagoģijas...