Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Vēl viens subjektīvs hokeja tops. Aizsargi

Roberts Mamčics (no kreisās), Jānis Jaks un Kristaps Zīle Foto: Edijs Pālens/LETA

Laiks pēc pasaules hokeja čempionāta ir lielais starpbrīdis, lai treneri, hokeja eksperti un funkcionāri izteiktu savus viedokļus. Tradicionāli arī es pēc pasaules čempionātiem veidoju savus Latvijas hokejistu topus, bet biju diezgan pārsteigts, ka vairāki Ostravā spēlējošie gaidot šo manu vērtējumu – precīzāk – topu. Tas nav saskaņots ne ar izlases galveno treneri Hariju Vītoliņu, ne ģenerālmenedžeri Rūdolfu Kalvīti un pat ne ar Latvijas Hokeja federācijas prezidentu Aigaru Kalvīti.

Subjektīvs skatījums uz hokeja dzīvi, par pamatu ņemot septiņas spēles Ostravā, pārbaudes spēles, kā arī sezonā paveikto. Taču galvenā skatuve bija Čehijā, kur vienkopus redzējām divus dučus spēlētāju. Kaut cik objektīvi “nosvērt”, cik katrs smags un vērts, iespējams, tikai visiem sveramajiem kāpjot uz vieniem svariem. Sezonā viņus visus tikai fragmentāri redz pat galvenais treneris un ĢM. Tātad piecpadsmit aizsargi. Tāds nedaudz paplašināts izlases kandidātu saraksts...

Kā parasti – aiz jaunā ranga iekavās, kāds tas spēlētājam bija iepriekšējo reizi, pirms pusgada.

Jauni uzvārdi aizsargu topā

Šis pavasaris mums atnesis vairākas jaunas atziņas. Droši vien būtiskākā: itin labu hokeju prot spēlēt arī tie latvieši, kas studē vai studējuši Amerikas augstskolās. Līdz ar to Latvijā mazāk zināmi un ievērojami mazāk redzēti. Jo pat tad, ja visi striķi trūkst, treneri vispirms skatās uz tuvumā esošajiem. Tāpēc silts rokasspiediens Rūdolfam Kalvītim, ka uzaicināja vai atvilināja uz Latviju tik daudz neredzētu kadru. Un Markuss Komuls – eksstudents – izcīnīja arī lielo laimestu. Ir pasaules čempionāts, un droši vien, ka viņš nu ir pamanīts arī Eiropā.

15. (15.) Niks Feņenko “Drakkar”/Beikomo/Kvebeka

Līga, spēles, punkti, vārti + piespēles, +/-, soda minūtes 

Kvebeka, 72, 62 (14+48), +41, 24

Nikam Feņenko beigusies trešā sezona Kvebekas junioru līgā. Pat neraugoties uz to, ka šajā līgā iecienīti lielie rezultāti, 62 punkti aizsargam ir ļoti laba statistika. Ar lielu interesi gaidīšu, ko Niks (2004.) rādīs pieaugušo hokejā. Helsinku “Jokerit” gan spēlē tikai Mestis līgā, bet šī līga esot ļoti laba pārejai no junioru hokeja uz pieaugušajiem. No Helsinkiem tuvāka šķiet arī Latvijas izlase.

14. (-) Roberts Kaļķis “Marseile”/Marseļa/Francija

Līga, spēles, punkti, vārti + piespēles, +/-, soda minūtes

Francija, 50, 14 (1+13), -7, 53

Kādreiz, kad Rīgas “Dinamo” galvenais treneris bija Sandis Ozoliņš, viņš stipri slavēja aizsargu Kaļķi. Roberts “Dinamo” gan nospēlēja tikai vienu maču, vairākkārt ticis aicināts uz pārbaudes spēlēm, likās, nu šogad jau būs arī debija pasaules čempionātā. Ja tu iemet ripu Somijas izlases vārtos, tas taču skaitās pluss. Kaļkis izlases aptverē vēl bija 8:0 uzvarā pret Norvēģiju, taču Ostravas braucēju sarakstā netika...

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu