Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Divas debijas, divas uzvaras un līderu neizšķirts

Foto: Sanita Ieva Sparāne
Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists

Latvijas “Tonybet” futbola virslīgas otrā riņķa pēdējā spēļu kārtā (18. kārtā) notika divas galveno treneru debijas, un viena no tām vispār bija debija mūsu virslīgā. Abas debijas beidzās ar jauno galveno treneru komandu pārliecinošām uzvarām, taču galvenais šīs spēļu kārtas notikums, protams, bija pavisam cits – abu līderu duelis.

Kārtas spēle

“Riga FC” jau astoņas spēles pēc kārtas virslīgā nespēj uzvarēt RFS komandu, taču šoreiz lielāks sarūgtinājums bija tieši laukuma saimniekiem – viņi bija vadībā ar 2:0, taču otro reizi pēdējo divu sezonu laikā līdzīgā situācijā nenoturēja uzvaru – atkal 2:2 (pērn tas notika “Skonto” stadionā). Sestais neizšķirts abu komandu pēdējās astoņās savstarpējās spēlēs virslīgā, kas tikai lieku reizi apliecina, cik līdzīgs ir to spēku samērs. Turnīra tabulā abus līderus līdz ar to joprojām šķir 5 punkti, un šosezon abiem vēl divreiz jātiekas savā starpā. Intriga paliek pat ļoti dzīva, un šajā ziņā neizšķirts tā sauktajam neitrālajam (vai citu klubu) līdzjutējam ir īstais galaiznākums. To, protams, nevar teikt par abām komandām, un īpaši jau laikam par RFS komandu.

Iespējams, ka spēle veidotos citādāk, ja Žiga Lipuščeks pirmajā puslaikā būtu realizējis 11 m soda sitienu. Tas nenozīmē, ka rezultāts otrajā puslaikā būtu kļuvis 3:0 mājinieku labā, taču spēles raksturs varēja būt citādāks un RFS komandai labvēlīgāks.

Diezgan daudz pirms šīs spēles tika runāts arī par “rīdzinieku” galvenā trenera Simo Valakari likteni – proti, ja būs zaudējums un ja galvenais konkurents atrausies par 8 punktiem, tad čempionāta trešo riņķi komanda varētu sākt jau bez viņa…

Cik pamatotas bija tamlīdzīgas runas, to mēs nekad neuzzināsim, jo “Riga FC” izglābās no 0:2, un lielā mērā arī tāpēc, ka treneris veica vairākas spēlētāju maiņas, kas komandas spēli padarīja daudzveidīgāku un mazāk paredzamu. Trešos vārtus, kas, iespējams, būtu arī uzvaras vārti, varēja gūt abas komandas, un tāpēc arī “rīdzinieki” pēc finālsvilpes nebija īpaši priecīgi. Spēle kopumā attaisnoja cerības – tā bija rezultatīva, tajā bija intriģējošs sižets, un tā bija galveno titula pretendentu cienīga spēle. Gaidām nākamo.

Šī spēle bija īpaša ar to, ka tika atklāta LNK Sporta parka futbola stadiona jaunā tribīne. Esam ieguvuši vēl vienu lielisku futbola arēnu, kas vēl turpinās pilnveidoties un ar laiku kļūs vēl modernāka.

“Valmiera FC” galvenā trenera lomā debitēja pašu futbola audzēknis Gatis Kalniņš (savulaik spēlēja “Skonto FC” un trīs reizes bija Latvijas čempions, kā arī 19 spēlēs piedalījās Latvijas izlases rindās un guva vienus vārtus). Valmierieši savā laukumā ar 6:1 sagrāva FK “Tukums 2000/TELMS”, kas bija spiests spēlēt bez trim svarīgiem spēlētājiem.

Četrus vārtus, turklāt trīs vārtus pirmajās 16 minūtēs, guva senegālietis Aliuns Ndojs, bet Emīls Birka izcēlās ar 4 rezultatīvām piespēlēm. Valmieriešu galvenie konkurenti cīņā par trešo vietu Daugavpils futbolisti Liepājā pēc pirmā puslaika bija vadībā ar 1:0, bet spēle beidzās neizšķirti un valmierieši tagad apsteidz Daugavpils komandu par 8 punktiem.

Toties tikai par trim punktiem no BFC “Daugavpils” tagad atpaliek FK “Auda”, kas ar 4:0 pārspēja FK “Metta” (“Metta” joprojām “Auda” komandu virslīgā ne reizes nav uzvarējusi – 10 spēles un 10 zaudējumi…). Šajā spēlē debiju mūsu virslīgā “Audas” galvenā trenera lomā piedzīvoja 44 gadus vecais slovēnis Zorans Zeļkovičs.

Savulaik diezgan zināms slovēņu futbolists (viena spēle arī izlases rindās), bija centra pussargs un spēlēja tādos pazīstamos Slovēnijas klubos kā “Domžale”, “Krka” un Ļubļanas “Olimpija”, kā arī Pēčas komandā Ungārijā. Trenera karjerā ar “Koper” komandu ieguva Slovēnijas kausu (2022. gadā), bet pagājušajā sezonā bija “Olimpija” galvenais treneris un tika atbrīvots divas nedēļas pirms Slovēnijas čempionāta beigām – Ļubļanas klubs finišēja 3. vietā. Zeļkovičam pie mums ir pirmā pieredze galvenā trenera lomā ārzemēs. Kā līdz ar viņa atnākšanu mainīsies FK “Auda” spēle? Šaubos, ka būs kardinālas pārmaiņas, jo komanda tomēr vēl pirms viņa atnākšanas rādīja labu sniegumu, un nav jēgas kaut ko tajā krasi mainīt.

Cita lieta, ka pārmaiņas var ieviest tā sauktais spēlētāju pāreju logs, kas atvērsies 24. jūnijā. Taču tas jau attiecas ne tikai uz FK “Auda”.

Grobiņas komanda ar 4:2 pārspēja FS “Jelgava” un turnīra tabulā pakāpās uz 7. vietu. Minētā spēlētāju pāreju loga sakarā tiek minēta arī Grobiņas komanda – FK “Liepāja” rindās atgriezīsies trīs izīrētie spēlētāji, bet klāt nākšot labs papildinājums… Šajā pašā kontekstā – vai Jelgavas komandas rindās paliks nigērietis Ede Oloko, kurš mačā ar Grobiņas komandu guva divus vārtus un kura rēķinā ir 6 vārti sešās pēdējās spēlēs (tikai vienā no tām nav izcēlies)?

Labāko vārtu guvēju sarakstā ir savs duelis – pa 12 vārtiem pēc otrā riņķa ir brazīlietim Režinaldu Ramiresam no FK “Auda” un Marko Regžam no “Riga FC”. Ramiress pēdējās trijās spēlēs guvis 7 vārtus!

Latvijas meistars

Izcelšu Emīlu Birku no “Valmiera FC”. It kā jau nav iemesla izcelt kādu spēlē, kurā viņa pārstāvētā komanda uzvarēja ar 6:1, taču četras rezultatīvas piespēles jebkurā spēlē ir izcelšanas iemesls. Pēc Birkas piespēlēm trīs no saviem četriem vārtiem guva arī Ndojs.

Limbažnieks un FK “Metta” audzēknis Valmieras komandā iekļāvās 2022. gada martā un tās rindās kļuva par Latvijas čempionu. Tosezon viņš piedalījās 32 spēlēs, guva vienus vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles. Šosezon Emīla Birkas rēķinā ir vieni gūti vārti un jau 8 rezultatīvas piespēles, kas jau tagad ir viņa karjeras rekords vienā virslīgas sezonā. Šosezon Emīls piedalījās visās 18 spēlēs Valmieras komandas sastāvā, 14 reizes – sākumsastāvā un 11 spēlēs laukumā pavadīja visu spēles laiku.

Birku pamanīja arī Latvijas izlases jaunais galvenais treneris Paolo Nikolato, un Baltijas kausa izcīņas pusfinālspēlē ar Lietuvu viņš debitēja izlases rindās. Emīlam ir tikai 21 gads.

Nākamajā spēļu kārtā centrālā spēle acīmredzot būs starp FK “Auda” un RFS, taču savi rēķini kārtojami un savi mazāki vai lielāki mērķi turnīra tabulā ir arī pārējām komandām. Tukuma komanda spēlēs ar Liepājas futbolistiem un centīsies pārtraukt septiņu neuzvarētu spēļu sēriju, bet liepājniekiem taču uzvara ir ne mazāk nepieciešama. Jelgavas futbolisti centīsies atņemt punktus daugavpiliešiem, kuriem savukārt uz papēžiem turnīra tabulā min “Auda”. Valmieras futbolisti tiksies ar “Mettu”, bet Grobiņas komanda – ar “Riga FC”. Vai būs kāds pārsteigums? Ar ne mazāku interesi kā trešā riņķa sākums tiek gaidīts arī 24. jūnijs – spēlētāju pāreju loga atvēršanās. Paredzu, ka tur gan būs pārsteigumi…

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu