Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Virslīgas intrigas caur Eiropas kausu lupu

RFS un FK "Auda" futbolisti
RFS un FK "Auda" futbolisti Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā veikts pusceļš un sākās trešais spēļu riņķis. Tas ir laiks, kad komandas jau sastājušās lielākās vai mazākās "interešu grupās", tas ir laiks, kad klubiem tuvojas spēles Eiropas kausu izcīņā un tieši šo komandu sniegums virslīgā ir skatāms caur Eiropas kausu lupu. Jākrāj punktus virslīgā taču reizē ar to – jāgatavojas arī spēlēm Eiropas kausu izcīņā.

Kārtas spēle

FK "Auda" pret RFS. Jaunais "Audas" galvenais treneris slovēnis Zorans Zeļkovičs debitēja virslīgā ar 4:0 uzvaru pār FK "Metta", taču skaidrs, ka šī uzvara un rezultāti vēl vismaz dažās nākamajās spēlēs būs iepriekšējā galvenā trenera portugāļa Felipes Almeidas paveiktais. Vairākās pēdējās spēlēs pirms Almeidas aiziešanas komanda rādīja skatāmu un (beidzot!) rezultatīvu futbolu, uz "Audu" šosezon laikam vistrāpīgāk attiecas teiciens par to, ka komanda spēlē daudz labāk nekā izskatās turnīra tabulā. Jauno galveno treneri vērtēsim pēc vēl vismaz piecām sešām spēlēm, kaut gan diezin vai komandas sniegumā būs krasas pārmaiņas – ja vien būtiskas pārmaiņas nenotiks tās sastāvā pēc spēlētāju pāreju loga atvēršanās…

Abās šīs sezonas spēlēs virslīgā "Auda" bija zaudējusi čempioniem ar 1:2, tās bija spraigas spēkošanās un tāpēc arī šī spēle tika gaidīta ar interesi – proti, vai "Audai" izdosies atņemt čempioniem punktus vai varbūt pat izdosies beidzot uzvarēt RFS komandu? Neizdevās. 1:3. Ja nebūtu "pavilcis" vārtsargs Krišjānis Zviedris, tad jau pēc pirmā puslaika būtu sliktāk nekā tikai 0:1. RFS komanda demonstrēja labu futbolu un tas vieš optimismu pirms spēlēm UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā ar pēdējo divu gadu Ziemeļīrijas čempioni komandu "Larne". Galarezultāts varēja būt arī citādāks (vismaz pāris reizes RFS no vārtu zaudējuma glāba Pāvels Šteinbors), taču čempionu uzvara bija likumsakarīga.

"Audas" sniegumu aizsardzībā nevarēja neietekmēt Vjačeslava Isajeva savainojums. Lai cik dīvaini tas varbūt izklausītos, bet arī "Auda" rādīja labu futbolu, taču visu izšķīra komandu spēlētāju prasme izmantot iespējas, kā arī laukuma saimnieku kļūda pie sava soda laukuma, kad tika zaudēti trešie vārti. Nav pesimistiska noskaņojuma arī pirms "Audas" spēlēm UEFA Konferences līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā ar Fēru salu ceturto spēcīgāko komandu "B36 Torshavn" (šā gada čempionātā pašreiz turnīra tabulā ir 5. vietā). Tiesa, līdz kāpšanai uz Eiropas futbola skatuves komandām būs jāaizvada vēl pa trim spēlēm virslīgā un jācer, ka to snieguma vērtējums nekļūs satraucošāks. Vienīgos vārtus "Audas" labā guva brazīlietis Režinaldu Ramiress un uz pāris dienām kļuva par līderi starp labākajiem vārtu guvējiem (13 vārti kopā un 8 vārti pēdējās četrās spēlēs). "Skonto" stadiona tribīnē runāja, ka viņš varētu pamest komandu un doties uz "Riga FC". Tieši "rīdzinieku" rindās Ramiress pērn arī parādījās virslīgā, bet tad tika aizdots FK "Auda". Tā ka viņa atgriešanās "Riga FC" rindās nebūtu nekāds pārsteigums un tas būtu būtisks zaudējums "Audai"… Laiks rādīs, kā būs.

Ar zaudējumu čempioniem FK "Auda" neizdevās saglabāt triju punktu atstarpi no ceturtās vietas jeb BFC "Daugavpils" komandas. Vēl vairāk – daugavpilieši savā laukumā ar 3:0 pārspēja FS "Jelgava" (visi trīs vārti gūti laikā no 72. līdz 80. minūtei) un tagad apsteidz "Audu" par sešiem punktiem.

Vēl viena mūsu Eiropas kausu komanda kārtējo reizi lika vilties saviem līdzjutējiem – FK "Liepāja" viesos ar 1:2 zaudēja FK "Tukums 2000/TELMS". Tikai pamatlaika pēdējā minūtē liepājnieki panāca neizšķirtu, taču arī kaut punktu mājup neaizveda – kompensācijas laika 5. minūtē Bogdans Samoilovs guva uzvaras vārtus mājinieku labā. Jā, tukumnieku uzvaru lielā mērā sekmēja vārtsarga Sergeja Vilkova sniegums un visas komandas pašaizliedzīgā cīņa laukumā, taču ne mazākā mērā arī liepājnieku spēle… Liepājas komandai ir tikai viena uzvara pēdējās 12 spēlēs (kopš uzvaras Valmierā).

Uz kādu brīnumu liepājnieki cer? Uz to, ka atgriezies Artūrs Karašausks un uz to, ka atgriezīsies trīs Grobiņas komandai aizdotie spēlētāji?

Nav jau vēl zināms, kad Karašausks būs gatavs spēlēt un cik ātri iekļausies komandas spēlē (par to, ka viņš prot gūt vārtus, šaubu nav), nav zināms, kā iekļausies un cik ātri to izdarīs Grobiņas trio, turklāt līdz ar četru jaunu spēlētāju iesaistīšanos komandā ir neizbēgamas pārmaiņas komandas virknējumā un tās sniegumā. Un ja nu vēl atbrauc jauni leģionāri? Gluži vienkārši nebūs laika komandas spēles krasai pārveidošanai uz labo pusi un turklāt nav jau arī nekādas garantijas, ka to vispār izdosies paveikt. UEFA Konferences līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā FK "Liepāja" tiksies ar Fēru salu vicečempioni Leirvikas komandu "Vikingur Gota", kura pašreiz ir Fēru salu čempionāta viena no divām līderēm (tik pat punktu un 12 uzvaras 13 spēlēs ir arī "Havnar Boltfelag" komandai). Uz Fēru salu futbolu sen jau vairs nedrīkst skatīties kā uz vieglu laupījumu ne klubu, ne izlases līmenī un tieši tāpēc, bet vēl vairāk liepājnieku snieguma dēļ, māc bažas par spēļu iznākumu ar "vikingiem". Jācer, ka pēc trim nākamajām spēļu kārtām viedoklis mainīsies uz labo pusi.

Septīto uzvaru pēc kārtas guva "Valmiera FC" – 3:0 pār FK "Metta".

Valmierieši diezgan pārliecinoši atrodas trešajā vietā un tikai par trim punktiem atpaliek no otrās vietas. Runā, ka valmierieši cer atgūt viņiem atņemtos trīs punktus. Ja izdosies, tad tas vēl spraigāku padarīs spēkošanos par titulu. "Riga FC" bez problēmām viesos pārspēja Grobiņas SC/LFS komandu. Divus vārtus guva Marko Regža un atgriezās pirmajā vietā starp labākajiem turnīra vārtu guvējiem – tagad viņa rēķinā ir 14 vārti.

Latvijas meistars

Aizvadītajā spēļu kārtā varētu izcelt vairākus pašmāju futbolistus (to arī darīšu), bet vispirms gribu izcelt Bogdanu Samoilovu un ne tikai par to, ka viņš izrāva uzvaru FK "Tukums 2000/TELMS" komandai (tā bija arī laba dāvana dzimšanas dienas priekšvakarā kluba prezidentam Verneram Akimovam). Mēdz teikt, ka cilvēka vērtību vislabāk apzināmies tad, ka viņa nav. Bogdana Samoilova loma Tukuma komandā ir liela un to labi varēja redzēt tad, kad viņš … savainojuma dēļ nevarēja doties laukumā. Genādija Šitika futbola akadēmijas audzēknis Tukuma komandā iekļāvās 2022. gada jūlijā (pirms tam bija Vācijas Bundeslīgas kluba 1.FC "Koln" U17 un U19 komandas, Valmieras, Jelgavas komandas un FK "Auda") un ātri vien kļuva par vienu no komandas līderiem. Pagājušajā sezonā 34 spēles, 4 vārti un 10 rezultatīvas piespēles. Šosezon – pagaidām tikai vieni vārti un tie arī ir uzvaras vārti spēlē ar FK "Liepāja". Savainojuma dēļ Bogdans bija spiests izlaist piecas spēles, bez punktiem Tukuma komanda nepalika arī tajās (komanda nebūtu pirmajā sešiniekā, ja tajā būtu tikai viens vai pāris labi futbolisti), taču komandas kapteiņa iztrūkums bija acīmredzams. Bogdans Samoilovs jau bija uzaicināts piedalīties Latvijas izlases treniņos un tikai 24 gadu vecumā viņam būtu stipri pāragri atmest cerību tikt uzaicinātam izlasē atkal un arī debitēt tajā.

Vēl šajā spēļu kārtā gribētu izcelt jau minētos vārtsargus Krišjāni Zviedri un Sergeju Vilkonu, kā arī "Valmiera FC" spēlētājus Lūkasu Vapni, Maksimu Toņiševu un Kristeru Penkevicu. Vapnes lomu komanda labi rāda statistika – 6 vārti un 9 rezultatīvas piespēles (rezultatīvu piespēļu ziņā Lūkass virslīgā pašreiz ir līderis). Toņiševs spēlē ar "Mettu" izcēlās ar divām rezultatīvām piespēlēm, bet Penkevics pirmo reizi šosezon izgāja laukumā sākumsastāvā un aizvadīja šosezon pagaidām lielāko spēles laiku (64 minūtes). Atgriešanās turpinās.

Nākamajā jeb 20 spēļu kārtā centrālā spēle būs LNK Sporta parkā – čempione RFS komanda uzņems "Valmiera FC" futbolistus. Šosezon valmierieši ir uzvarējuši abās aizvadītajās savstarpējās spēlēs – 1:0 viesos un 2:0 mājās. RFS jau trijās pēc kārtas virslīgas spēlēs nespēj uzvarēt Valmieras komandu un nespēj gūt vārtus (pagājušā gada čempionāta pēdējā savstarpējā spēlē – 0:1). Vai tagad izdosies atkal uzvarēt un pārtraukt valmieriešu septiņu uzvaru sēriju?

Vicelīdere "Riga FC" komanda tiksies ar FK "Auda" un atkal jāatkārtojas – proti, vai "Audai" beidzot izdosies paņemt no "rīdziniekiem" kaut vienu punktu? FK "Liepāja" savā laukumā tiksies ar FK "Metta". Liepājniekiem ir sava neveiksmju sērija, bet "Mettai" – sava, kas ir jau četri zaudējumi pēc kārtas bez gūtiem vārtiem (uzvara nav gūta 7 spēlēs pēc kārtas). Kura sērija pārtrūks? Abās šīs sezonas savstarpējās spēlēs uzvarēja FK "Metta". Daugavpils komanda spēlēs viesos ar Grobiņu un gan jau daugavpiliešiem ir prātā "Audas" un "Riga FC" savstarpējo spēļu statistika… FS "Jelgava" savā laukumā tiksies ar Tukuma komandu. Jelgavniekiem jāatsāk gūt punktus, lai neiestrēgtu 10. vietā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu