Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Pirmais trijnieks iezīmēts ... tikai ar zīmuli (131)

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
RFS un "Valmiera FC" futbolisti. Jānis Ikaunieks izpilda 11 metru soda sitienu
RFS un "Valmiera FC" futbolisti. Jānis Ikaunieks izpilda 11 metru soda sitienu Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā aizvadītas 20 spēļu kārtas, un pirmais trijnieks jau sāk iezīmēties arvien skaidrāk. Divām no trim līderu trio komandām priekšā spēles UEFA Čempionu līgas (RFS) un UEFA Konferences līgas ("Riga FC") kvalifikācijas turnīrā, kas var ietekmēt arī komandu skrējienu pretī titulam, taču vismaz pašreiz nekas neliecina, ka trijnieks tuvākajā laikā varētu izjukt. Tomēr pagaidām pirmo trijnieku iezīmēsim tikai ar zīmuli – ja nu pirms pēdējā riņķa kaut kas jādzēš... Toties spēkošanās par ceturto vietu (iespējams, ka vietu Eiropas kausu izcīņā) un par vietas saglabāšanu virslīgā, kā arī izvairīšanos no pārspēlēm, tikai tagad pa īstam sāksies.

Kārtas spēle

RFS pret "Valmiera FC". RFS zaudēja Valmieras komandai trijās spēlēs pēc kārtas un nebija guvis tajā nevienus vārtus. Tagad – 4:1, taču tas nenozīmē, ka tā bija "spēle uz vieniem vārtiem". Galarezultāts 4:1 čempionu labā neatbilst laukumā redzētajam un spēku samēram šajā spēlē, ko vēlāk atzina arī abu komandu galvenie treneri. Laukuma saimnieki jau 2. minūtē guva vārtus, taču tas nekādi nemainīja spēles gaitu – Valmieras komanda nav ieradusi spēlēt "otrā numura" lomā, tā to negrasījās darīt arī šajā mačā un sākumā zaudētie vārti līdz ar to nemainīja viesu spēles raksturu.

Otrajā puslaikā valmierieši varēja panākt 2:2, taču mājiniekus pēc Džeisons Bahambulas izrāviena un sitiena glāba vārtsargs Pāvels Šteinbors. Kā būtu ritējusi spēle tālāk – to nekad neuzzināsim. Savukārt ceturtos vārtus RFS guva jau kompensācijas laika 2. minūtē. Var teikt, ka spēle bija ar nelielu RFS komandas pārsvaru, taču vieni savas iespējas izmantoja, bet otri – neizmantoja. Lai cik dīvaini tas liktos, taču uzvarētāju galvenais treneris Viktors Morozs pēc spēles bija vairāk norūpējies nekā Valmieras komandas galvenais treneris Gatis Kalniņš. Morozs redzēja šo spēli caur Eiropas kausu palielināmo stiklu un arī ar 4:1 uzvarētā spēlē saskatīja vairākas lietas, kas viņu satrauca un neapmierināja. Tikai ar tādu attieksmi arī var kaut ko sasniegt. Satraukums bija arī Adama Marhijeva nespēlēšana savainojuma dēļ. Viņš ir komandā viens no labākajiem tā sauktā melnā darba darītājiem, un cerams, ka jau drīz atkal būs ierindā.

"Valmiera FC" rindās šajā mačā nebija viena no labākajiem centra aizsargiem virslīgā Daniela Baloža, kurš jau tuvākajā laikā pievienosies RFS komandai. Droši vien, ka viņš Valmieras komandas rindās vēl nospēlēs pret "Riga FC" un tad atgriezīsies tur, kur savulaik jau bija, taču augstāk par otro komandu netika, – RFS (Balodis ir "Skonto" futbola akadēmijas audzēknis, virslīgā viņš debitēja BFC "Daugavpils" rindās – aizdots no RFS II – un guva arī pirmos vārtus daugavpiliešiem pēc viņu atgriešanās virslīgā).

Jau 22. minūtē savainojuma dēļ laukumu atstāja Niks Sliede, savainojums arī Kristeram Alekseičikam, bet Roberts Veips tikai atsācis treniņus pēc operācijas. Centra aizsargu pozīcija līdz ar to kļūst par Valmieras komandas sāpju bērnu, taču jau notiek darbs, lai robus aizlāpītu. Valmieras komanda diezgan stabili atrodas trešajā vietā (tuvākie sekotāji daugavpilieši atpaliek par 8 punktiem), taču skaidrs, ka tas nav iemesls atslābināties. Nākamajā kārtā "Valmiera FC" savā laukumā tiksies ar "Riga FC" komandu. Varbūt saasināsies spēkošanās par otro vietu? Vairāk gan interesē, kas Valmieras komandā vēl (bez Baloža) būs centra aizsarga pozīcijā (pret RFS spēlēja Maksims Toņiševs).

"Riga FC" kārtējo reizi – 11. reizi 11 spēlēs – pārspēja FK "Auda", un šī spēle nebūtu pat īpaši jāpiemin, ja vien "Audas" vārtsargs Krišjānis Zviedris nebūtu atvairījis 22 (!) sitienus. Tieši tāpēc un tieši par viņu – vēlāk. Turpina apbēdināt FK "Liepāja" - trešais šajā sezonā zaudējums FK "Metta", un turklāt šoreiz ar 1:5. Otro puslaiku liepājnieki zaudēja ar 0:5... Tiklīdz viesi sāka spēlēt ātrāk, sāka veiklāk pārvietoties bez bumbas, tā liepājnieki burtiski sabruka. No komandas jaunpienācējiem redzējām gruzīnu vārtsargu Lazaru Kupatadzi (savulaik divreiz bija Gruzijas čempions), serbu centra pussargu Stefanu Purtiču, spēlēja arī Artūrs Karašausks, viņš pat bija komandas kapteinis un guva liepājnieku vienīgos vārtus (ar 11 m soda sitienu). Par diviem minētajiem jaunajiem ārzemniekiem īpaši nav, ko teikt. Ja nu vienīgi to, ka vārtsargs Kupatadze vismaz šajā spēlē nebija nekāds glābējs. Redzēsim, kāds būs uzbrucējs Kivens Leidsmans no Nīderlandes, redzēsim, kā komandā iekļausies trīs pirms sezonas Grobiņas komandai aizdotie spēlētāji, taču pagaidām pilnīgi nekas neliecina, ka Liepājas komandas sniegumā kaut kas mainās uz labo pusi.

Vēl vairāk un nesaprotamāk – komandā paņemts uzbrucējs (vai pussargs – kā nu kurā ziņu avotā) ganietis Arkadio Beidū no ... Lietuvas 3. līgas komandas FK "Sirijus" (Klaipēda). Jaunais "nenoslīpētais dimants"? Noteikti ne, jo viņam ir 23 gadi un par viņa spēlētāja karjeru praktiski nekas nav atrodams... Beidū esot iepaticies liepājnieku galvenajiem trenerim Tamazam Pertijam pārbaudes spēlē ar FK "Karosta". Nav brīnums – šī Liepājas komanda taču arī spēlē pēc ranga 3. līgā, bet tikai Latvijā... Vai patiešām tik zemu tiek vērtēti pašmāju spēlētāji, ka komandas papildinājums jāņem no Lietuvas 3. līgas? Savā ziņā tā pat ir necieņa pret pašmāju futbolistiem. Pasekosim, ar ko tad Beidū būs labāks par pašmāju spēlētājiem viņa pozīcijā. Mačā ar "Mettu" viņš izgāja uz maiņu jau 30. minūtē. Atmiņā ne ar ko nepalika. Liepājas komandai ir tikai viena uzvara pēdējās 13 spēlēs, un jebkurš cits treneris šādā situācijā jau sen būtu atbrīvots vai būtu aizgājis pats. Pertija neaizies. Un netiks atbrīvots. Kas ir tās neredzamās saites, kas tik cieši un nesaraujami saista treneri Pertiju un FK "Liepāja" jeb – tā būtu precīzāk – kluba prezidentu? Precīzi nezinu, tāpēc neapgalvošu, bet runā, ka abus saista ar futbolu nesaistītas lietas.

Pēcspēles preses konferences sākumā treneris vīrišķīgi uzņēmās visu vainu, atzina, ka pirmām kārtām viņš ir vainojams par šādu komandas sniegumu, jo acīmredzot nespēj tikt ar komandu galā, un ir gatavs atkāpties, ja vien ... tam piekritīs kluba prezidents (un īpašnieks) Oļegs Hramovs. Kad Pertija to atkārtoja otro un trešo reizi, tad paredzēt gala iznākumu bija vieglāk nekā jebkuras spēles iznākumu Eiropas čempionātā. Tā arī notika – telefonsarunā ar Pertiju preses konferences laikā (!) Oļegs Hramovs izteicās, ka "kopā jāizairē no šīs situācijas". Saprotiet pareizi – tas būtu tikai Latvijas futbola labā, ja Liepājā atkal būtu konkurētspējīga komanda cīņā par medaļām un par titulu, komanda, kas pulcētu daudz skatītāju (uz spēli ar "Mettu" protokolā bija ierakstīti 324 skatītāji...), taču pašreiz Liepājas komandas galvenais uzdevums ir izbēgt kaut vai no pārspēlēm par palikšanu virslīgā... Neticami, bet tā tas diemžēl ir. Un trīs nākamās spēles liepājniekiem tagad ir ar RFS, "Riga FC" un FK "Auda"... Un vēl spēles UEFA Konferences līgas kvalifikācijā.

FS "Jelgava" un FK "Tukums 2000/TELMS" spēlēja "sausu neizšķirtu" - 0:0. BFC "Daugavpils" futbolisti jau zināja, ka "Auda" zaudēja un varēja palielināt pārsvaru pār tuvāko sekotāju līdz 9 punktiem, taču... Neloģisks 0:3 zaudējums viesos no Grobiņas SC/LFS komandas. Daugavpiliešiem bija liels un atsevišķos posmos pat milzīgs pārsvars (bumbas kontrole pirmajā puslaikā 70 pret 30, bet visā spēlē – 66 pret 34 procentiem viesu labā), viņi pirmajā puslaikā varēja gūt vismaz divus vārtus, bet – divas nesaprašanās savu vārtu priekšā, tad vēl kļūda un mājinieku pretuzbrukums. Tāds ir futbols. Dažreiz nežēlīgs, ja pats nespēj gūt vārtus. Grobiņas komandai uzvara ļauj pakāpties uz 7. vietu. No 10 vietas šķir 6 punkti, no 9. vietas – 4 punkti.

Latvijas meistars

FK "Auda" vārtsargs Krišjānis Zviedris. Komanda zaudēja, bet tā nebūtu zaudējusi "Riga FC" futbolistiem tikai ar 0:1, ja Zviedris nebūtu atvairījis 22 sitienus. Nezinu, vai tas ir virslīgas rekords, jo šāda statistika vēl necik sen nebija pieejama. Skaidrs, ka visi 22 sitieni nebija tādi, pēc kuriem jāglābj komanda, taču lielākā daļa nebija arī "iesildīšanās sitieni". Var dažādi skatīties uz flashscore.com reitingu, taču 10 balles no 10 iespējamajām šosezon laikam ir pirmo reizi kādam no virslīgas spēlētājiem. Jau iepriekšējā reizē minēju, ka Zviedris aizvadīja labu spēli ar RFS (komanda zaudēja ar 1:3), un šī bija jau viņa devītā spēle pēc kārtas virslīgā "no zvana līdz zvanam" - 11 zaudēti vārti un divas "sausas" spēles. Kuldīdznieks virslīgā debitēja Liepājas komandas rindās, bet tad tai vairs nebija vajadzīgs. Spēlēšana Lietuvā un Somijā nebija ilga, atgriešanās starp abām ārzemēm Liepājā – arī neieilga. Sezonas sākumā FK "Auda" vārtu sargāšana tika uzticēja 20 gadus vecajam (sezonas sākumā – 19 gadi) Raivo Stūriņam, un viņš to darīja labi (11 zaudēti vārti un 3 "sausas" spēles), taču kopš 12. spēļu kārtas vārtos ir Zviedris. 2021. gada martā Krišjānis jau piedalījās Latvijas izlases treniņos, pašreiz mums izlasē nav tik pārliecinoša pirmā numura, kādi savulaik bija Oļegs Karavajevs, Aleksandrs Koliņko un Andris Vaņins, tā ka droši vien tiks dota iespēja apliecināt ne tikai pāris vārtsargiem un tāpēc viss ir paša rokās. Krišjānim ir 27 gadi, kas vārtsargiem ir tikai brieduma laika sākums, virslīgā viņš ir aizvadījis jau 94 spēles (33 no tām – bez zaudētiem vārtiem), tā ka pieredze jau arī ir sakrāta.

Nākamajā spēļu kārtā uzmanības centrā atkal būs spēle ar "Valmiera FC" piedalīšanos, un tas ir saprotams – valmierieši uzņems "Riga FC" komandu, no kuras turnīra tabulā atpaliek par 6 punktiem un no kuras šosezon jau paņēma 4 punktus (2:1 un 1:1). Liepājnieki jau 14 spēlēs pēc kārtas nevar uzvarēt RFS komandu, un turklāt 10 no šīm spēlēm – zaudētas. Vai tagad Liepājā kaut kas būs citādāk? Pēkšņi nekas nenotiek, tomēr vismaz uz kaut kādām pozitīvām pārmaiņām gribas cerēt. Jelgavas komandai katrs punkts ir palikšanas vērtē, un spēle ar "Mettu" šajā kontekstā būs ļoti svarīga (pirmajās divās savstarpējās spēlēs šosezon – 0:3 un 0:1). Daugavpils futbolisti spēlēs Tukumā, kur pērn abās spēlēs zaudēja. FK "Auda" uzņems Grobiņas komandu, ar kuru šosezon divreiz spēlēja neizšķirti. Katrā spēlē ir sava lielāka vai mazāka intriga.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu