Demirals un Ginoks ieved Turciju EČ ceturtdaļfinālā

Merihs Demirals
Merihs Demirals Foto: AP/Scanpix

Turcijas futbolisti otrdien Vācijā iekļuva Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā. Turcija ar 2:1 (1:0) pieveica Austriju.

Jau pirmās minūtes nogalē pēc Ardas Gilera izpildītā stūra sitiena bumba vārtu priekšā skāra austriešus Kristofu Baumgartneru, Štefanu Pošu un vārtsargu Patriku Pencu, līdz atlēca pie Meriha Demirala, kurš to raidīja zem zem pārliktņa, gūstot ātrākos vārtus Eiropas čempionātu izslēgšanas turnīra spēlēs, - 1:0 Turcijas labā.

11. minūtē dzelteno kartīti nopelnīja turks Orkuns Kekči, kas nozīmēja izlaistu nākamo maču. 42. minūtē tas pats skāra arī Ismailu Jikseku.

Puslaika kompensācijas laikā Baumgartners raidīja bumbu nedaudz garām Turcijas vārtu labajam stabam.

51. minūtē pa Turcijas vārtiem no neliela attāluma sita Marko Arnautovičs, taču vārtsargs Merts Ginoks spēja bumbu atvairīt.

59. minūtē pēc vēl viena Gilera stūra sitiena no labās puses Demirals ar galvu guva savus otros vārtus mačā. Vārtsargs Pencs ar roku skāra bumbu, taču atvairīt nespēja.

Septiņas minūtes vēlāk austrieši panāca 1:2. Pēc stūra sitiena no labās puses Pošs pie tuvējā vārtsarga laukuma stūra ar galvu pāradresēja bumbu uz tālo vārtu stabu, kur bumbu pustukšos vārtos raidīja Mihaels Gregoričs.

85. minūtē laba iespēja izlīdzināt rezultātu bija Baumgartneram, kurš ar galvu tālu garām vārtu kreisajam stūrim.

Mača kompensācijas laika piektajā minūtē Baumgartners pēc centrējuma soda laukumā ar galvu raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī, taču Ginoks atvairīja bumbu uz stūra sitienu.

Merts Ginoks
Merts Ginoks Foto: AP/Scanpix

Austrieši apakšgrupā ar 3:2 un 3:1 uzvarēja attiecīgi Nīderlandi un Poliju, bet ar 0:1 zaudēja Francijai, taču tāpat ieņēma pirmo vietu grupā.

Turcijas futbolisti grupā ar 3:1 apspēlēja Gruziju un ar 2:1 uzvarēja Čehiju, taču ar 0:3 atzina Portugāles pārākumu un grupā ierindojās otrajā pozīcijā.

Austrijai cīņā par vietu ceturtdaļfinālā nevarēja palīdzēt pussargs Patriks Vimmers, bet turki bija bez aizsarga Sameta Akajdina un komandas kapteiņa Hakana Čalhanoglu. Visi trīs spēlētāji nevarēja piedalīties mačā iekrāto dzelteno kartīšu dēļ.

Vienības laukumā tikās 18. reizi, taču pirmo reizi spēlēja savā starpā Eiropas čempionātā. Martā savstarpējā pārbaudes spēlē pārliecinoši pārāki bija austrieši (6:1).

Pirmajā otrdienas spēlē nīderlandieši ar 3:0 (1:0) pārspēja Rumāniju.

Piektdien ceturtdaļfinālā Spānija tiksies ar Vāciju un Portugāle - ar Franciju, bet dienu vēlāk savā starpā spēlēs Anglija ar Šveici un Nīderlande ar Turciju.

Sestdien pirmajos astotdaļfināla mačos Šveice ar 2:0 pārspēja Itāliju un Vācija ar 2:0 - Dāniju, svētdien Anglija papildlaikā ar 2:1 pieveica Slovākiju un Spānija ar 4:1 apspēlēja Gruziju, bet pirmdien Francija ar 1:0 pārspēja Beļģiju un Portugāle, pamatlaikam un papildlaikam noslēdzoties bez gūtiem vārtiem, pēcspēles sitienu sērijā ar 3:0 uzvarēja Slovēniju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas bija sadalītas sešās apakšgrupās, izslēgšanas spēļu turnīrā iekļūstot katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējām un četrām labākajām trešo vietu ieguvējām.

2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

2021. gadā Londonā par Eiropas čempioni kļuva Itālija, kas finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Turcijas izlases sastāvs: Merts Ginoks; Ferdi Kadioglu, Merihs Demirals, Abdilkerims Bardakdži, Merts Mildirs; Kenans Jildizs (Kerems Aktirolu, 78. min.), Kaans Aihans, Orkuns Kekči (Irfans Džans Kahvedži, 83. min.), Ismails Jikseks (Salihs Ezdžans, 58. min.), Bariss Alpers Jilmazs; Arda Gilers (Okajs Jokušlu, 78. min.).

Austrijas izlases sastāvs: Patriks Pencs; Filips Mvene (Aleksandrs Prass, 46. min.), Filips Līnharts (Maksimilians Vēbers, 64. min.), Kevins Danso, Štefans Pošs; Romano Šmids (Mihaels Gregoričs, 46. min.), Marsels Zabicers, Kristofs Baumgartners, Nikolass Zeivalds, Konrāds Laimers (Florians Grilličs, 64. min.); Marko Arnautovičs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu