Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Trijnieks mūk prom, Grobiņa – kāpj augšup

Grobiņas SC/LFS futbolisti
Grobiņas SC/LFS futbolisti Foto: Aiga Veisa ("Tonybet" futbola virslīgas arhīvs)

​Diezin vai kādu pārsteidz, ka RFS, "Riga FC" un "Valmiera FC" ir pirmajā trijniekā un trijnieks sāk mukt prom no sekotājiem (ja nu vienīgi krietni tuvāk trijniekam vai trijniekā varēja redzēt FK "Auda" un trijnieka redzeslokā – FK "Liepāja"), taču diezin vai kāds pirms sezonas ticētu tam, ka pēc Latvijas "Tonybet" virslīgas čempionāta 22 spēļu kārtām piektajā vietā būs jaunpienācēja Grobiņas SC/LFS komanda, savukārt FK "Liepāja" atradīsies 10. vietā.

Kārtas spēle

FK "Auda" pret "Valmiera FC". Pagājušās sezonas trešā un ceturtā komanda šosezon jau apmainījās ar uzvarām (tieši "Auda" šosezon sagādāja valmieriešiem pirmo zaudējumu), laukuma saimniekiem šī bija spēle, kurā jāmēģina uzlabot cerības tikt kaut vai četriniekā, turklāt tā bija pēdējā spēle pirms UEFA Konferences līgas pirmās spēles (9. jūlijā savā laukumā) ar Fēru salu pagājušās sezonas ceturto un pašreiz piekto labāko komandu B36 "Torshavn".

Ģenerālmēģinājums neizdevās ne snieguma, ne galarezultāta ziņā – 0:1. Jau 3. minūtē valmierieši (Renārs Varslavāns) guva vārtus, un viņi arī kontrolēja turpmāko spēles gaitu. "Audas" rindas papildinājis horvātu aizsargs Tins Hrvojs (46 spēles Horvātijas virslīgā un 63 spēles Slovēnijas virslīgā, 5 sezonas bija Zagrebas "Dinamo" sistēmā), no īres Daugavpils komandā atgriezies uzbrucējs Abduls Kaders Traorē. Viņu abu piedalīšanos spēlē jūt, taču vēl vairāk jūt komandas labākā vārtu guvēja brazīlieša Režinaldu Ramiresa atgriešanos "Riga FC" rindās. Statistikas rādītājos neliels pārsvars pat bija "Audas" futbolistiem, taču ... pārliecinošāk, saskaņotāk un daudzveidīgāk laukumā izskatījās Valmieras komanda. Aizsardzībā pārliecinoši darbojās japānis Karloss Duke, kurš sezonas sākumā bija valmieriešu pamatsastāvā, bet tad vairāk nespēlēja nekā spēlēja (pirms nonāca Latvijas virslīgā, spēlēja tikai Japānā – J2 un J3 līgā, kas ir otrā un trešā līga pēc ranga). Iespējams (un cerams), ka šī spēle bija izņēmums, taču vairākās iepriekšējās šīs sezonas spēlēs "Audas" sniegums bija saturīgāks nekā šajā mačā.

Iepriekš jau rakstīju, ka "Audas" sniegums laukumā ir krietni labāks nekā tās vieta turnīra tabulā, taču stipri klibo vārtu gūšanas iespēju izmantošana. Šajā spēlē tā gluži nebija. Tad jau drīzāk valmierieši varēja gūt otros vārtus, un ne tikai tāpēc, ka jau spēles kompensācijas laikā neizmantoja 11 m soda sitienu – bumbu pēc Aliuna Ndoja sitiena atvairīja vārtsargs Krišjānis Zviedris un tad vēl sekoja bīstams laukuma saimnieku uzbrukums, taču arī tas beidzās nesekmīgi. Ar secinājumiem nesteigsimies. Čempionāts atsāksies pēc desmit dienām, "Auda" būs aizvadījusi abas spēles ar Fēru salu komandu un, cerams, gaidīs nākamo pretinieku – Ziemeļīrijas aizvadītās sezonas trešo spēcīgāko komandu "Cliftonville F.C." Par nākamā gada Eiropas kausiem pašreiz nav laika domāt, bet, ja tomēr iedomājas, tad līdz 4. vietai turnīra tabulā ir 9 punkti.

Paliek vēl Latvijas kausa izcīņa. Tieši caur šo turnīru "Auda" pirms pāris gadiem pirmo reizi kluba vēsturē arī nokļuva uz Eiropas futbola skatuves.

Jau šonedēļ Eiropas kausu izcīņas pirmās spēles aizvadīs arī RFS un FK "Liepāja". RFS uzvara ar 7:0 pār FS "Jelgava" (lielākā RFS uzvara pār jelgavniekiem virslīgā) neļauj objektīvi novērtēt komandas gatavību UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēlēm ar pēdējo divu gadu Ziemeļīrijas čempioni "Larne F.C." komandu, taču pārliecinoša uzvara jebkurā gadījumā pirms Eiropas kausu spēlēm ir labāk nekā izmocīta uzvara. FK "Liepāja" savā laukumā ar 0:3 zaudēja "Riga FC" komandai – liepājnieki jau 9 spēlēs pēc kārtas virslīgā nav uzvarējuši "rīdziniekus" un vispār čempionātā nav uzvarējuši jau sešās spēlēs pēc kārtas. Viesu labā vārtus guva arī jau minētais Ramiress un labāko vārtu guvēju sacensībā panāca savu kluba biedru Marko Regžu – abiem ir pa 14 vārtiem.

Jau nedēļas sākumā kļuva zināms, ka Luka Silagadze no Liepājas komandas pārceļas uz RFS.

Nezinu darījuma aizkulises, taču tik un tā "interesanta" gatavošanās Eiropas kausiem – atdot vienu no nedaudzajiem komandas leģionāriem, kura sniegums izpelnījies vismazāko kritiku (17 spēlēs – 90 minūtes laukumā un vienīgais komandā, kurš guvis kaut vai 3 vārtus)... Liepājniekiem UEFA Konferences līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā pretī nāks Fēru salu vicečempione un pašreizējā līdere "Vikungur" komanda. Fēru salu čempionāta līderi pret Latvijas virslīgas 10. vietu – būs interesanti salīdzināt. Futbola aprindās joko, ka pretinieki var ietekmēties no liepājnieku vietas turnīra tabulā un nenovērtēt tos... Par "Riga FC" gatavību UEFA Konferences līgas kvalifikācijas otrās kārtas spēlēm ar Polijas vicečempioni Vroclavas komandu "Šlask" spriedīsim pēc nākamās spēļu kārtas virslīgā ("rīdziniekiem" pirmā spēle būs 25. jūlijā savā laukumā). Ne jau "Riga FC" šajā pārī ir favorīte, taču tas nav spriedums.

Trešo uzvaru pēc kārtas guva Grobiņas komanda – 2:1 savā laukumā pār FK "Tukums 2000/TELMS" - un turnīra tabulā pakāpās uz 5. vietu. Grobiņas komandai ir jau par 10 punktiem vairāk nekā tās principiālākajam pretiniekam FK "Liepāja". BFC "Daugavpils" futbolisti jau zināja, ka "Auda" zaudēja, taču nepalielināja pārsvaru pār tuvāko sekotāju līdz 12 punktiem. Spēlē ar FK "Metta" daugavpilieši atspēlējās no 0:2 un 88. minūtē panāca 2:2, taču jau kompensācijas laikā "Metta" guva uzvaras vārtus, nedaudz attālinājās no pēdējām divām vietām turnīra tabulā (6 punkti) un panāca Tukuma komandu.

Latvijas meistars

Viņi ir vienaudži un viņi abi guva uzvaras vārtus savu komandu labā aizvadītajā spēļu kārtā. Viņi vairs nav "jaunie daudzsološie". Viņi abi ir savu komandu "sejas". Rendijs Šibass no FK "Metta" un Devids Dobrecovs no Grobiņas SC/LFS. Šibass "Metta" rindās spēlē ar pārtraukumiem kopš 2015. gada (176 spēles) un pašreiz ir komandas otrais pieredzējušākais spēlētājs (vecāks ir tikai Daniils Ulimbaševs). Uzvaras vārti spēlē ar BFC "Daugavpils" bija Rendija trešie vārti šosezon virslīgā un viņš pirmo reizi karjerā ir guvis virslīgā 3 vārtus vienā sezonā. Plus 5 rezultatīvas piespēles. Laukumā caurmērā 82 minūtes vienā spēlē.

Dobrecovs pirms diviem gadiem guva 20 vārtus 1. līgas turnīrā. Lai iesistu, ir jāsit – tāds ir Devida princips, un to viņš apliecināja spēlē ar Tukuma komandu, gūdams pirmos vārtus no šaura leņķa ar filigrānu sitienu zem vārtu pārliktņa. Viņam arī otrie vārti, un ar 6 gūtiem vārtiem Devids ir otrais/trešais (kopā ar Lūkasu Vapni no "Valmiera FC") labākais vārtu guvējs virslīgā starp Latvijas futbolistiem. Līdz tēva Viktora rezultativitātei, protams, ir tālu (atgādināšu, ka Viktors Dobrecovs joprojām ir vienas sezonas virslīgas rekordists – 36 vārti FK "Liepājas metalurgs" rindās 2003. gada sezonā), taču Grobiņas komandas uzbrukums bez Devida pašreiz ir grūti iedomājams. Starp citu – tajās spēlēs šosezon, kurās vārtus ir guvis Dobrecovs, Grobiņas komanda nav zaudējusi – 4 uzvaras un viens neizšķirts (tajā skaitā uzvara pār FK "Liepāja").

Nākamajā spēļu kārtā no 19. līdz 22. jūlijam vismaz pašreiz ir jāizceļ spēle starp FK "Auda" un FK "Liepāja" - starp komandām, kuras būs aizvadījušas spēles Eiropas kausu izcīņā. Principiāla un svarīga spēle būs starp FK "Metta" un FK "Tukums 2000/TELMS" - abām komandām ir pa 22 punktiem. "Riga FC" pret FS "Jelgava", "Valmiera FC" pret Grobiņu, BFC "Daugavpils" pret RFS – katrā no pāriem ir izteikts favorīts. Vismaz - "uz papīra"...

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu