Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Skandāls vingrošanā – ASV sportistei atņem olimpisko medaļu, to piešķirs Rumānijas pārstāvei (4)

ASV vingrotāja Džordana Čailsa
ASV vingrotāja Džordana Čailsa Foto: Reuters/ScanPix

ASV vingrotājai Džordanai Čailsai nāksies atvadīties no Parīzes olimpiskajās spēlēs izcīnītās bronzas medaļas, kuru piešķirs Rumānijas pārstāvei Anai Barbosu.

Jau vēstīts, ka pirmdien notikušajās sacensībās brīvajās kustībās Barbosu sākotnēji bija trešā, taču pēc ASV komandas apelācijas apmierināšanas Čailsa no piektās pozīcijas pakāpās uz trešo, tādējādi rumāniete palika bez godalgas un ierindojās ceturtajā pozīcijā.

Rumānijas premjerministrs Marčels Čolaku paziņoja, ka viņš svētdien nepiedalīsies Parīzes olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā, protestējot pret Barbosu nepiešķirto medaļu. 

"Nepiešķirt godīgā darbā nopelnītu medaļu ir nepieņemami, balstoties uz pārsūdzību, kuru nesaprot ne treneri, ne augstākās klases vingrotāji. Ļoti labi atceros, kā komunistu laikos krievi mums centās nozagt medaļas un kā mēs cīnījāmies pretī," paziņojumā teica Čolaku.

Starptautiskā Vingrošanas federācijas paziņojusi, ka pēc Sporta arbitrāžas lēmuma sacensību rezultātos veiktas izmaiņas, tādējādi Barbosu ieguvusi trešo vietu, bet Čailsa atkāpusies uz piekto pozīciju. 

Rumānijas Olimpiskā komiteja iesniedza apelāciju, norādot uz to, ka ASV izlase nepaspēja noteiktajā laikā (viena minūte pēc rezultāta paziņošanas) iesniegt pieprasījumu pārskatīt Čailsas rezultātu.

23 gadus vecā Čailsa sociālajos tīklos pēc sacensībām piedzīvojusi ļoti daudz apvainojumu un uzbrukumu.

"Mentālās veselības labad kādu laiku atturēšos no sociālajiem tīkliem," savā "Instagram" profilā paziņoja Čailsa, kur viņai ir 1,4 miljoni sekotāju.

Pirmdien notikušajās sacensībās Čailsa sākumā ieguva 13,666 punktus, kas deva piekto vietu, taču pēc viņas trenera iesnieguma pārskatīt rezultātu tiesneši uzlaboja vērtējumu līdz 13,766 punktiem.

Barbosu, kura ieguva 13,7 punktus, sākumā jau svinēja izcīnīto bronzas medaļu, taču sekoja vilšanās pēc rezultātu precizēšanas, kad vietu uz goda pjedestāla ieguva Čailsa.

Par olimpisko čempioni kļuva Brazīlijas vingrotāja Rebeka Andradi (14,166 punkti), bet sudrabu izcīnīja sporta veida lielākā zvaigzne amerikāniete Simona Bailsa, kura uzvarētājai zaudēja par 0,033 punktiem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu