Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Medaļnieki zināmi. Finiša taisnē jāsadala medaļas (1)

Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas “Tonybet” futbola virslīgā palicis pēdējais ceturtais spēļu riņķis (plus divas pārceltās spēles). Finiša taisne. Gara finiša taisne, kurā pirmie “ieskrien” trīs izteikti līderi – RFS, “Riga FC” un “Valmiera FC”. Skaidrs, ka zelta medaļas RFS futbolistiem kārt kaklā vēl pāragri, taču pirmais trijnieks acīmredzot jau ir zināms, un atliek tikai noskaidrot, kādā secībā tas finišēs. Aktuāla ir spēkošanās arī par 4. vietu, par vietas saglabāšanu virslīgā un par izvairīšanos no 9. vietas jeb divām spēlēm par vietas saglabāšanu virslīgā.

Kārtas spēle

“Riga FC” pret RFS. Par “zelta spēli” abu līderu maču tomēr nesaukšu, kaut gan tas patiešām lielā mērā varēja ietekmēt titula likteni. Vai ietekmēja? Neietekmēja, un viss palika, kā bijis, jo spēle beidzās neizšķirti 0:0. Tas ir trešais bezvārtu neizšķirts abu šo komandu pēdējās sešās spēlēs virslīgā, taču tas liecina nevis par neprasmi gūt vārtus, bet gan par to, cik līdzīgi ir spēku samēri. Jā, “rīdzinieki” nav uzvarējuši RFS komandu jau 9 virslīgas spēlēs pēc kārtas, taču 7 no šīm spēlēm beidzās neizšķirti.

Komanda, kura ir līdere turnīra tabulā, var atļauties izvēlēties spēles taktiku un diktēt spēles ritmu. Otriem ir jāpakļaujas vai jāliek līderim kaut ko mainīt. Līdere ir RFS komanda, un tā neforsēja notikumus laukumā. Diezgan likumsakarīgi un paredzami. Papildu pārliecību deva gan pārsvars turnīra tabulā (četri punkti plus vēl pārcelta spēle ar BFC “Daugavpils”), gan komandas sekmīgais sniegums Eiropas kausu izcīņā un iekļūšana vienā no grupu turnīriem – UEFA Eiropas vai Konferences līgā.

Pilnīgi aplama izrādījās versija, ja RFS šajā spēlē varētu neiziet laukumā iespējami labākajā sastāvā – kā kaut ko tādu var atļauties darīt spēlē, kas var tik daudz izšķirt cīņā par titulu, spēlē, kurā RFS varēja spert platu soli pretī trešajam čempiones titulam vai arī padarīt spriedzi cīņā par titulu vēl lielāku un ļaut galvenajiem konkurentiem sākt kāpt uz papēžiem? Šķiet, ka tāds variants RFS rindās pat netika apspriests. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Eiropas kausos komanda jau ir iekļuvusi grupu turnīrā (nav, protams, vienalga, kurā no tiem spēlēt, taču galvenais – tikt grupu turnīrā – jau ir paveikts). Kā spēlēs “Riga FC” - tas bija daudz noslēpumaināk.

Vismaz pirmajā puslaikā “rīdzinieki” līderiem nepiedāvāja neko tādu, kas liktu tiem kļūt tramīgiem.

Pirmais puslaiks vispār bija, kā mēdz teikt, gandrīz vai “futbols bez vārtiem” - no katras puses bija tikai pa pāris vārtu apdraudējumiem. Pārāk augsta bija spēles likme, naivi bija uzreiz gaidīt atklātu futbolu, piesardzība bija saprotama, taču arī neizšķirts šajā gadījumā nebija līdzvērtīgs abām komandām – katra par neizšķirtu saņem pa punktam, taču punkta vērtība šoreiz tomēr ir atšķirīga. Pēc pārtraukuma kaut kam vajadzēja mainīties un spēle patiešām kļuva aizraujošāka, abām komandām bija iespējas gūt vārtus, jau spēles kompensācijas laikā Roberts Savaļnieks trāpīja pa vārtu pārliktni un abas komandas līdz pēdējām sekundēm centās izraut uzvaru. Neizdevās. Palika 0:0, un palika četru punktu starpība starp abām komandām turnīra tabulā (RFS vajadzētu uzvarēt pārceltajā spēlē daugavpiliešus, tad vēl arī būs pārceltā spēle ar “Audu”, taču nerēķināsim virtuālos punktus – lai vispirms uzvar).

Pēdējo reizi šajā sezonā virslīgā abas komandas savā starpā tiksies pēdējā 36. spēļu kārtā (vēl būs tikšanās Latvijas kausa izcīņas pusfinālā, taču diezin vai šīs spēles iznākums kaut kā var ietekmēt notikumus virslīgas turnīrā). Vai tad vēl būs intriga cīņā par titulu? Tas būs atkarīgs, kā abi līderi aizvadīs spēles pret pārējām komandām, kā RFS komandas sniegumu virslīgā ietekmēs piedalīšanās Eiropas līgas vai Konferences līgas grupu turnīrā (arī pārceltās spēles). Nekādi neietekmēt nevar.

Nepaveicās šajā spēļu kārtā FS “Jelgava” - jelgavnieki viesos ar 3:2 pārspēja Grobiņas SC/LFS komandu, taču uzvarēja arī jelgavnieku tiešie konkurenti cīņā par palikšanu virslīgā. FK “Liepāja” viesos ar 2:0 pieveica BFC “Daugavpils” un sagādāja daugavpiliešiem piekto zaudējumu pēc kārtas virslīgas turnīrā (vēl nevar zināt, kā viss būtu beidzies, ja daugavpilieši pirmie būtu guvuši vārtus – iespēja viņiem bija lieliska), savukārt FK “Tukums 2000/TELMS” savā laukumā ar 3:2 pieveica “Valmiera FC” komandu un pārtrauca sešu spēļu sēriju bez uzvarām. Līdz ar to Jelgavas komandas situācija turnīra tabulā nemainījās.

Valmieras komanda izcēlās ar diezgan haotisku aizsardzību, ko laukuma saimnieki prasmīgi izmantoja (turklāt pirmajā puslaikā tiesnesis vēl pažēloja viesus, nepiešķirdams 11 m soda sitienu par pārkāpumu pret Bogdanu Samoilovu – atkārtojumā no TV kameras, kas bija aiz vārtiem, labi bija redzams, kāpēc Bodganam pēc kritiena soda laukumā turpat laukumā tika sniegta medicīniskā palīdzība), savukārt uzbrukumā pietrūka gan meistarības, gan kaut nedaudz veiksmes, lai izmantotu iespējas gūt vārtus. Ja Valmieras komandas zaudējums Tukumā īpaši neietekmēja tās trešo vietu turnīra tabulā (tuvākie sekotāji FK “Auda” futbolisti atpaliek par 14 punktiem, viņiem gan būs jau divas pārceltas spēles rezervē, taču tik un tā Valmieras trešā vieta vismaz pašreiz ir stabila), tad Daugavpils komandas zaudējums samazina tās izredzes iegūt ceturto vietu – FK “Auda” jau ir trīs punktus priekšā.

Vēl gan abām komandām vienreiz jāspēlē arī savā starpā, tā ka intriga cīņā par, iespējams, pēdējo ceļazīmi “uz Eiropu” mazinājusies nav. Tikai komandas tagad ir mainītās lomās. FK “Auda” turpina nezaudēt punktus spēlēs ar FK “Metta” - 11 spēles virslīgā un “Audai” 11 uzvaras.

Pagājušās sezonas bronzas medaļu ieguvēji šoreiz uz pjedestāla laikam netiks, taču četras pēc kārtas uzvaras virslīgas turnīrā ļāva pakāpties uz 4. vietu. Maz ticams, ka Latvijas kausu, kura pusfinālā ir iekļuvusi arī “Auda”, iegūs kāda no pusfinālistēm, kas nav pirmajā trijniekā. Ja nu vienīgi sezonas lielāko pārsteigumu sarūpē FK “Liepāja”...

Latvijas meistars

Gribētu izcelt visus Latvijas futbolistus, kuri objektīvam vērtējumam pietiekami daudz laika pavadīja laukumā abu līderu mačā. Neviens no viņiem komandu nepievīla, bet Jānis Ikaunieks vai Roberts Savaļnieks RFS rindās varēja arī gūt vārtus un vispār bija starp labākajiem mačā. “Riga FC” rindās sākumsastāvā bija vārtsargs Nils Puriņš, Raivis Jurkovskis un Antonijs Černomordijs, tikai 83. minūtē uz maiņu izgāja Eduards Dašķevičs, bet 87. minūtē Marko Regža, un viņi abi īpaši izcelties nepaspēja. RFS rindās sākumsastāvā bija Roberts Savaļnieks, Jānis Ikaunieks un Daniels Balodis, jau 38. minūtē savainojuma dēļ laukumu bija spiests pamest čehs Petrs Marešs, viņa vietā izgāja Dmitrijs Zeļenkovs un kopumā aizvadīja labu maču – katrā ziņā viņš neko čempionu spēlē nesabojāja. Vairāk neviens no Latvijas futbolistiem līderu mačā laukumā neizgāja, kas, protams, neiepriecina izlases kontekstā (tieši tāpat kā, piemēram, Regžas zudusī vārtu gūšanas “garša”, kas arī bija viens no iemesliem palikšanai rezervē un kāpēc tik ilgi atradās tur).

Vēl izcelšu Bogdanu Samoilovu no Tukuma komandas, kuram gūti vārti, rezultatīva piespēle un pārliecinošs sniegums visas spēles garumā. Komandas līdera sniegums. Liepājas komandā labu spēli pret BFC “Daugavpils” aizvadīja 21 gadu vecais Danila Patijčuks (rezultatīva piespēle).

Nākamajā spēļu kārtā, kas ievadīs pēdējo ceturto riņķi, izkrīt un uz vēlāku tiks pārcelta spēle starp RFS un FK “Auda”, jo RFS 29. augustā viesos aizvadīs atbildes spēli Eiropas līgas “play-ff” kārtā ar Kipras klubu APOEL. Kura tad varētu būt kārtas centrālā spēle? Varbūt Jelgava pret Daugavpili? Bet kāpēc ne Liepāja pret Tukumu? Diezin vai Valmieras komandu gaida pastaiga pa Jāņa Daliņa stadionu mačā ar FK “Metta”, un tikai spēlē starp “Riga FC” un Grobiņas komandu ir izteikts favorīts.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu