Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Verpakovskis atceras deviņdesmitos: Ar manu algu vajadzēja pabarot māsu un mammu

Futbola kluba RFS ģenerāldirektors, Latvijas izlases gūto vārtu rekordists Māris Verpakovskis
Futbola kluba RFS ģenerāldirektors, Latvijas izlases gūto vārtu rekordists Māris Verpakovskis Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas jauno futbolistu motivāciju mūsdienās nevar salīdzināt ar perspektīviem spēlētājiem Dienvidamerikā vai Āfrikā, Latvijas Televīzijas (LTV) raidierakstā "Sporta studijas aizkulises" norādīja Māris Verpakovskis.

Latvijas futbola izlases vārtu gūšanas rekordists Verpakovskis jau vairākus gadus strādā par RFS kluba ģenerāldirektoru. Viņš kopā ar komandas sporta direktoru Aleksandru Usovu vairākkārt apmeklējis Āfrikas un Dienvidamerikas valstis, lai meklētu RFS vienībai jaunus un perspektīvus spēlētājus.

"Tur ir ļoti vienkārši – tā ir liela motivācija. Aizbraucot uz Āfriku vai Dienvidameriku, tur viņi futbolu redz kā vienīgo veidu, kā viņi var nopelnīt un nodrošināt savu ģimeni. Viņi dzīvo nabadzībā, ļoti sliktos apstākļos," skarbo realitāti ieskicēja Verpakovskis.

"Protams, ir reti izņēmumi, taču pārsvarā viņi dzīvo uz iztikas minimuma robežas. Ne vienmēr viņi ir paēduši. Bagātākie un vidēja līmeņa klubi nodrošina ēdināšanu. Viņi saprot, ka, aizejot mājās, spēlētājs nebūs paēdis un pēc tam nevarēs normāli trenēties."

Patlaban 44 gadus vecais Verpakovskis atceras, ka deviņdesmitajos gados viņa ģimenei neklājās viegli. Tas bija laiks, kad Latvija nesen bija atguvusi neatkarību, sabrūkot Padomju Savienības režīmam. Arī viņš futbolu saskatīja kā veidu, kā nodrošināt ģimenei iztiku, tāpēc bija liela motivācija būvēt sportista karjeru.

"Man dzīves apstākļi arī nebija tie labākie. Atceros deviņdesmitos gadus, kad bija pārmaiņu laiks. Tolaik principā neviens nedzīvoja labi. Man maksāja 120 latus, kas ģimenei tolaik bija vienīgā nauda. Tēvs bija pašķīries no mammas, kura tobrīd nestrādāja," atklāja Verpakovskis.

"Ar manu algu vajadzēja pabarot mani, māsu un mammu un vēl rēķinus samaksāt. Es vispār nedomāju, vai man iet šodien uz treniņu vai ne, šodien labs vai slikts laiks. Vienkārši bija jāiet un jādara," uzsvēra viens no Latvijas visu laiku izcilākajiem futbolistiem.

"Šobrīd nav tādas situācijas. Un paldies dievam, ka nav – mēs dzīvojam daudz labākos apstākļos. Līdz ar to, protams, motivācijas līmenis ir daudz zemāks," piebilda Verpakovskis.

Viņaprāt, Latvijas futbolā šobrīd trūkst zvaigznes, kurai jaunie sportisti gribētu līdzināties. Basketbolā un hokejā tādu netrūkst, uzskata Verpakovskis. 

"Mums nav "role model" [parauga jeb elka], kas spēlē Top 5 līgā un pelna miljonus. Mums nav džeka, kuram līdzināties. Mums ir Porziņģis, Girgensons, Balcers, Bļugers. Basketbolā un hokejā ir džeki, kuri spēlē NBA un NHL, pelna miljonus. Futbolā nav – tā ir liela problēma."

Jau vēstīts, ka Latvijas čempionvienība futbolā RFS kvalificējusies UEFA Eiropas līgas pamatturnīram. Iepriekš no Latvijas klubiem tas bija izdevies vienīgi FK "Ventspils", kas to paveica 2009. gadā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu