Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Nedēļas nogalē Latvijā sāksies Eiropas Sporta nedēļa

Foto: beactive.lv

Šajā nedēļas nogalē ar pirmajiem pasākumiem Latvijā sāksies Eiropas Sporta nedēļa, kā ierasts, septembra beigās piedāvājot plašu sporta aktivitāšu klāstu visiem – neatkarīgi no vecuma, sportiskās sagatavotības vai interesēm, vēsta Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP).

Eiropas Sporta nedēļas ietvaros notiks pasākumi visā Latvijā, tostarp jau tradicionālie – #BeActive pārgājiens, Latvijas Orientēšanās nakts, #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, #BeActive Zumba nakts un Nakts peldējums.

"Eiropas Sporta nedēļa ir lieliska iespēja iedvesmot un mudināt cilvēkus būt aktīviem un rūpēties par savu veselību. Šobrīd ir pieteikti jau vairāk nekā 400 pasākumi, kas norisināsies visā Latvijā – ne tikai, lai veicinātu sportošanas uzsākšanu, bet arī lai palīdzētu cilvēkiem ilgtermiņā veidot veselīgus fiziskos ieradumus," norāda LSFP prezidents Einars Fogelis.

Lielākie Eiropas Sporta nedēļas pasākumi

  • Latvijas Orientēšanās nakts 18 pilsētās – 20. septembrī;
  • #BeActive Ģimeņu pludmales spēles un Zumba nakts Mārupē – 21. septembrī;
  • #BeActive Day ietvaros – bezmaksas treniņi 90 sporta klubos Latvijā – 23. septembrī;
  • Eiropas skolu Sporta diena visā Latvijā – 27. septembrī;
  • #BeActive pārgājiens Kuldīgā – 28. septembrī;
  • Nakts peldējums Rīgā, Valmierā un Siguldā – 28. septembrī.

Pasākumi ir bez maksas un piemēroti ikvienam – gan sporta entuziastiem, gan iesācējiem. Visi pasākumi atrodami vietnē: beactive.lv.

Mazkustības cena Latvijā – īsākais veselīgi nodzīvotais laiks Eiropā

Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Voldemārs Arnis pēc jaunāko statistikas datu apkopošanas ir ļoti tiešs: "Mazkustīguma cena ir veselības problēmas, izmaksas par zālēm, operācijām, darbnespējas lapām, invaliditātes pabalsti. Piemēram, statistikas rādītājs "Veselīgi nodzīvotie dzīves gadi" Latvijā stabili ir viszemākais no visām Eiropas Savienības valstīm. Proti, tas ir nevis mūža garums, bet laiks bez funkcionāliem ierobežojumiem un invaliditātes. Latvijā veselīgi nodzīvo gandrīz par 10 gadiem mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā. Atšķirība liela!"

#BeActive vēstneši iedvesmo kustēties

Eiropas Sporta nedēļas vēstnesis, olimpietis 3x3 basketbolā, Zigmārs Raimo uzsver, ka sports ir lielisks veids, kā attīstīt ne tikai fiziskās prasmes, bet arī socializēties un iegūt jaunus draugus: "Sports man ir devis dzīvē, es gribētu teikt – visu: veselību, draugus, veselīgu ķermeni, aizvedis pasaulē uz dažādām vietām dažādās valstīs. Bērni un jaunieši arvien vairāk pavada laiku pie datora un iekštelpās. Arī es esmu tā darījis, taču es tomēr iesaku – iziet ārā, aiziet uz sporta laukumu, atrast kādu pulciņu vai aktīvu hobiju, pamēģināt dažādas aktivitātes, lai beigās saprastu, kas ir priekš tevis. Varbūt ar laiku kaut kas iepatīkas, un tu nokļūsti sporta veida pašā virsotnē! Ja nepamēģināsi, neuzzināsi. Izej ārā, izkusties, atrodi savu hobiju un tiecies pēc augstākajiem mērķiem!"

Ģimenes piemērs – sportot kopā!

Šogad #BeActive vēstneši ir arī sportiskā ģimene – Laila Bankovska, Normunds Dūcis un viņu bērni Reinis un Elīna. Viņi ikdienā aktīvi nodarbojas ar dažādiem sporta veidiem un aicina arī citas ģimenes pievienoties. Laila dalās savā pieredzē: "To, ko darām kopā ar bērniem, var uzskatīt par investīciju. Sportiskās aktivitātes palīdz ne tikai uzlabot veselību, bet arī stiprina ģimenes saikni, radot kopīgas atmiņas un veicinot aktīvu dzīvesveidu."

Fiziski aktīvie pacienti – veselīgāki vecumdienās

To, ka fiziskajai aktivitātei ikdienā ir ļoti liela nozīme, savā ģimenes ārsta praksē novērojusi ģimenes ārste, fitnesa trenere Justīne Rudzīte, kuras pacienti ir pārsvarā senioru vecumā: "Tie pacienti, kuriem nevajag asinsspiediena zāles, kā likums ir saglabājuši veselīgu svaru un vienmēr bijuši fiziski aktīvi – vai nu mērķtiecīgi sportojot, vai vienkārši ikdienā esot kustībā."

Par Eiropas Sporta nedēļu

Eiropas Sporta nedēļa ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas notiek katru gadu septembrī un ir vērsta uz fizisko aktivitāšu veicināšanu visā Eiropā. Latvijā kampaņu organizē Latvijas Sporta federāciju padome sadarbībā ar partneriem. Kampaņas mērķis ir ne tikai mudināt cilvēkus sportot, bet arī veidot ilgtermiņa ieradumus veselīgam dzīvesveidam.

Organizatoriskais un sabiedrības atbalsts

Eiropas Sporta nedēļas pasākumu nacionālais koordinators Latvijā ir Latvijas Sporta federāciju padome, projekta iniciators un finansētājs ir Eiropas Komisija. #BeActive pārgājienu līdzfinansē: Izglītības un zinātnes ministrija. Lielākie pasākumi notiek sadarbībā ar: Eiropas skolu Sporta dienu, Engures sportam, Latvijas Florbola savienību, Latvijas Peldēšanas federāciju, Latvijas Orientēšanās federāciju, Latvijas Veselības un Fitnesa asociāciju, Mārupes novada pašvaldību. Pasākumus un aktivitātes reģionos rīko: pašvaldības, izglītības iestādes, sporta un fitnesa klubi un biedrības. Fiziski aktīvu dzīvesveidu atbalsta arī: Balticovo, Delfi, FJORD Strong Omega-3, Omniva, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, Lidl, Sportland, Venden.

Arī ikviens entuziasts, sporta vai fitnesa klubs, uzņēmums vai skola tiek aicināti izmantot iespēju organizēt savu sporta pasākumu, to reģistrējot Eiropas Sporta nedēļas pasākumu kartē.

Visa informācijas par Eiropas Sporta nedēļas notikumiem atrodams mājaslapā beactive.lv.

Informācijai seko arī Latvijas Sporta federāciju padomes sociālo mediju kontos: Facebook.com/lsfp.lv/, Twitter.com/LSFP_LV, Instagram.com/lsfp.lv/.

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu