Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

"TTT Rīga" ar jaunajām spēlētājām sastāvā mērķi ir uzvara Latvijas čempionātā un Baltijas līgā

Latvijas sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" valdes loceklis Juris Švanders (no kreisās), "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts un "TTT Rīga" komandas kapteine Karlīne Pilābere
Latvijas sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" valdes loceklis Juris Švanders (no kreisās), "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts un "TTT Rīga" komandas kapteine Karlīne Pilābere Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas sieviešu basketbola vienības "TTT Rīga" mērķi 2024./2025. gada sezonā ir uzvaras "BioSil" Baltijas Sieviešu basketbola līgā (WBBL) un Latvijas čempionātā ar gados jaunām spēlētājām, ceturtdien Rīgā pirmssezonas preses konferencē teica "TTT Rīga" valdes priekšsēdētājs Juris Švanders.

Komandas sastāvs ir krietni mainījies, klubā paliekot tikai trim profesionālām basketbolistēm.

"Mūsu uzdevums ir noturēties iekarotajās vietās - šajā sezonā ar mazām atlaidēm. Eiropas kausā mūsu mērķis ir "play-off" spēles, WBBL - medaļas un, bez šaubām, zelts Latvijā," ceturtdien teica Švanders.

Viņš paziņoja, ka šosezon sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) un Rīgas sporta skolām ir atjaunotas "TTT Rīga" junioru un kadetu komandas, lai radītu sistēmu basketbolistu attīstībai.

Švanders uzsvēra, ka Iepriekšējās četrās sezonās ar klubam pieejamajiem resursiem tiks sasniegti "maksimālie sportiskie mērķi".

"Skatoties tālāk, saprotam, ka resursu ir par maz, lai ilgtermiņā sasniegtu vairāk," teica Švanders, uzsverot, ka ar resursiem tiek saprasti gan finanšu līdzekļi, gan spēlētāju resursi.

"Ceļš uz augšu ir diezgan vienkāršs - sporta skolas, "TTT Rīga" sistēma (kadetes, juniores, lielā komanda), jaunatnes izlases," skaidroja "TTT Rīga" valdes priekšsēdētājs. "Pēc tam pieaugušās meitenes var lemt, kurā profesionālā komandā viņas spēlēs un pelnīs naudu."

Klubā uzskata, ka ir jāveido spēlētāju fiziskās sagatavotības un veselības vēsture, sākot no 10 gadu vecuma. Pilnvērtīga fiziskā sagatavotība ļauj preventīvi izvairīties no savainojumiem, bet sadarbība ar LBS un sporta skolām ļaus novērst pārslodzes riskus.

"Tā ir pārdomāta ilgtermiņa programma - gribētu, lai meiteņu būtu vairāk un lai viņas gribētu spēlēt basketbolu," uzsver Švanders.

Pirms pagājušās sezonas kluba valdes priekšsēdētājs izvirzīja augstākus mērķus: ""TTT Rīga" mērķis šajā sezonā ir atgriezties un nostiprināties Eirolīgā. Trīs gadu plāns paredz atgriešanos izslēgšanas spēlēs, bet pēc tam - arī cīņu par medaļām."

Ceturtdien Švanders uzsvēra, ka "TTT Rīga" ir jābūt piramīdas galvgalī un jāsasniedz pēc iespējas labāki rezultāti, bet lielai lomai klubā ir jābūt jaunietēm.

Švanders skaidroja, ka ilgtermiņā no augstiem rezultātiem klubs nav atteicies, varbūt tikai medaļu pieminēšana bija lieka.

"Trīs gados medaļas nebūs. Pievērsāmies sistēmiskajai pusei, un medaļām būs vajadzīgi vairāk nekā trīs gadi," skaidroja "TTT Rīga" valdes priekšsēdētājs.

"TTT Rīga" atgādina, ka Rīgas dome pirms gada ieplānoja klubam finansējumu divām sezonām - 1,1 miljons eiro jeb vidēji 550 tūkstoši eiro sezonā. Ar šo finansējumu bija paredzēts kvalificēties Eirolīgai un tajā spēlēt.

Eirolīgai kvalificēties neizdevās, toties izdevās pirmo reizi sasniegt Eiropas kausa ceturtdaļfinālu.

Pagājušajā sezonā kluba plānotais budžets bija 850 tūkstoši eiro. Šogad tas ir aptuveni divas reizes mazāks, ziņo klubs, piebilstot, ka "TTT Rīga" junioru un kadetu komandas finansējumu saņem no citiem līdzekļiem.

"Neslēpšu, ka pagājušās sezonas pārtēriņš tika segts no šīgada sezonas līdzekļiem," atzīst Švanders. "Tomēr šīgada budžets nosedz mūsu vajadzības, un turpinām spēlēt Eiropas kausā."

Iepriecināts par kluba jauno koncepciju ir "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

"Galvenais, kas uzrunāja, ir iespēja veidot sistēmu ar junioru komandām, lai būtu iespējams attīstīt spēlētājas un radīt vidi, kurā viņas var augt un sasniegt sportiskos mērķus," skaidro Zībarts.

Viņš stāsta, ka vasara pagāja, meklējot talantīgākās jaunās spēlētājas.

"Domāju, ka šobrīd izdevies piesaistīt visas Rīgas un tuvējā reģiona talantīgākās spēlētājas, sākot no 14 gadu vecuma. Ieguldot darbu, viņas var kļūt par Latvijas valstsvienības spēlētājām un profesionālēm, kurām var pavērties ceļš uz ārzemēm," saka Zībarts, piebilstot, ka mērķis ir izveidot sistēmu, kurā var izaugt jaunās spēlētājas.

Šobrīd ir izdevies radīt komandas modeli, kurā ir pieredzējušāku spēlētāju piecinieks un jaunās spēlētājas.

Zībarts nenoliedz, ka sezonas mērķi ir pietiekami ambiciozi, taču viņš sagaida komandas izaugsmi, koncentrējoties katrai nākamajai spēlei un katrā mačā cīnoties par uzvaru.

No pērnā sastāva komandā ir palikusi tikai Tīna Grausa, ko Zībarts dēvē par sarežģītu situāciju.

"Šobrīd mums ir jāizveido stabils komandas kodols no spēlētājām, kuras gatavas apvienot trenēšanos ar darbu vai studijām," norāda treneris, atgādinot, ka šobrīd komandā ir deviņas spēlētājas, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.

Sastāvā ir septiņas 14-17 gadus vecas spēlētājas - Anna Liepiņa, Zane Straudovska, Marta Ploriņa, Mila Luzgina, Sindija Miščenko, Šarlote Skrebele un Sindija Sondore.

"Domāju, ka 2025. gada pavasarī pēc sešu mēnešu treniņiem un spēlēm viņas būs cita līmeņa spēlētājas," uzsver Zībarts. "Ja viņas izdosies komandā noturēt vēl divus līdz trīs gadus, tas būs labs pamats, lai "TTT Rīga" varētu pakāpeniski virzīties uz augstākiem mērķiem."

Klubs ziņo, ka sastāvā ir tikai trīs profesionālas spēlētājas - Maja Loida, Ketija Vihmane un Ilze Jākobsone, kurai ir atvērtais līgums, kas paredz došanos uz ārvalstu klubu izdevīga piedāvājuma gadījumā.

Annai Dreimanei vakaros ir attālinātais darbs, bet komandā spēlējošās medicīnas studentes ir noslogotas studijās. Turklāt Luīze Šepte iziet rehabilitāciju pēc savainojuma.

Eiropas kausa izbraukumos TTT dosies ar desmit spēlētājām.

"Ļoti uzrunāja ideja par Latvijas jaunajām spēlētājām, kurām būs iespēja attīstīties," preses konferencē uzsvēra "TTT Rīga" kapteine Karlīne Pilābere. "Esmu pagodināta, ka treneris Zībarts aicināja uzņemties atbildību viņu audzināšanā."

Kapteine apvieno spēlēšanu ar darbu un divu dēlu audzināšanu.

"Treniņdarbs ir pielāgots skolniecēm un studentēm, jo treniņi notiek vakaros. Tas ir man izdevīgi - varu veltīt laiku otram darbam un savus bērnus izvadāt uz treniņiem," bilst Pilābere.

Par kluba piramīdas veidošanu gandarīts ir arī "TTT junioru" galvenais treneris Aigars Nerips.

"Tā ir viena no retajām iespējām visām jaunajām Rīgas basketbolistēm samērot spēkus, trenēties ar labākajiem un piedzīvot izaugsmi," uzsver Nerips. "Mūsu uzdevums ir sagatavot meitenes pārejai no jaunatnes uz pieaugušo basketbolu."

"TTT Rīga" basketbolistes 2024./2025. gada sezonā spēlēs "BioSil" Baltijas Sieviešu basketbola līgā (WBBL) un FIBA Eiropas kausa izcīņā, kā arī cīnīsies par Latvijas čempionāta zelta medaļām.

Iepriekšējā sezonā "TTT Rīga" uzvarēja WBBL un Latvijas čempionātā, bet Eiropas kausā grupā uzvarēja visās sešās spēlēs, pārvarēja divas "play-off" spēļu turnīra kārtas un ceturtdaļfinālā divu spēļu summā ar 148:171 zaudēja Lauras Melderes pārstāvētajai Venēcijas "Umana Reyer".

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu