Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Viens, divi, trīs... Un medaļas kabatās?

"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Valmiera FC/Facebook

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā neliels, bet tomēr jauns pavērsiens - "Valmiera FC" praktiski atjaunoja savas trešās vietas stabilitāti un tā vien izskatās, ka "viens, divi, trīs" varam teikt puslīdz droši, jo pirmais trijnieks praktiski ir zināms. Ja vien situāciju nemainīs blakusapstākļi ārpus futbola laukuma... Cīņā par ceturto vietu un par palikšanu virslīgā, kā arī par izvairīšanos no pārspēlēm (9. vieta) intriga ir lielāka, kaut gan tur arī, jo tuvāk finišs, jo skaidrība lielāka. Interesanti, vai pirms pēdējās spēļu kārtas vēl kāda intriga paliks? Vismaz vienai jābūt.

Kārtas spēle

FK "Liepāja" un FK "Auda". Vieniem – jātiek pēc iespējas tālāk no 9. vietas (desmitā jau ir pietiekami tālu), otriem – jāmēģina vēl tomēr ķert rokā Valmieras komandu un bronzas medaļas. Vieniem – izdevās, otriem – neizdevās. Iepriekšējā abu komandu spēlē "Auda" beidzot uzvarēja liepājniekus virslīgā, bet tad pārspēja Liepājas komandu arī Latvijas kausa izcīņas pusfinālā. Šīs sezonas pēdējā savstarpējā spēlē punktus nedrīkstēja zaudēt abas komandas - "Auda", lai vēl tomēr saglabātu reālākas izredzes cīņā par "bronzu", bet FK "Liepāja", lai muktu tālāk no 9. vietas jeb pārspēlēm par vietas saglabāšanu virslīgā. "Audas" futbolisti jau zināja par Valmieras komandas uzvaru pār Grobiņas SC/LFS komandu, tā ka nekāda viņu papildus noskaņošana uz spēli nebija vajadzīga.

Neviena komanda nespēs aizvadīt visu sezonu vienā elpas vilcienā, vienai kritums sniegumā nav tik ļoti manāms, citai – acīmredzams. Cik liels tas ir "Audai", to rādīs spēles pēc izlašu pauzes, taču kritums komandas sniegumā pēc neizšķirta ar "Riga FC" un uzvaras Valmierā ir manāms un tas izpaužas rezultātos (1:1 pārceltajā spēlē ar Tukuma komandu un tagad zaudējums Liepājā), tas izpaudās arī spēlē Liepājā (droši vien, ka "Audai" pat labi, ka tagad ir izlašu pauze). Liepājā bija līdzvērtīgu komandu spēkošanās, ko apliecina arī spēles statistika (bumbas kontrolē un stūra sitienu skaita ziņā pārsvars viesiem, bet kopējais sitienu skaits un sitieni vārtos vairāk ir liepājniekiem), taču tikai un vienīgi statistika pilnībā nevar raksturot spēli. Liepājnieki uzvarēja ar 2:1, uzlaboja savu situāciju un pasliktināja "Audas" situāciju. Tagad "Audu" no Valmieras komandas šķir 12 punkti un "Audai" ir par vienu spēli mazāk.

Vai tas nozīmē, ka bronzas medaļu liktenis izšķirts?

Ja arī nē, tad kaut ko mainīt "Audai" būs ļoti grūti un ne tikai no tās pašas snieguma tagad viss ir atkarīgs. Un ne tikai no Valmieras komandas snieguma... Atgādināšu, ka Valmieras komandai šosezon jau tika atņemti trīs punkti. Aizkulisēs runā, ka var tikt atņemti vēl punkti (cik?), jo parādu astes vēl tomēr nav dzēstas. Šajā sakarā... Valmieras komanda šosezon un agrāk nav pirmā un vienīgā, kurai ir vai bija lielāki vai mazāki parādi un tajā skaitā nodokļu parādi, taču līdz šim tamlīdzīga sodīšana – punktu noņemšana un nepielaišana spēlēm Eiropas kausu izcīņā – ne reizes netika piemērota. Katrs tāds gadījums, protams, ir atšķirīgs.

Trešās vietas liktenis ir ja ne gluži izlemts, tad tuvu tam, bet spēkošanās par titulu arī tikai varbūt vēl tomēr būs intriģējošāka. Abi līderi guva uzvaras. "Riga FC" ar 2:0 uzvarēja Jelgavā, bet RFS ar 3:0 – Daugavpilī. BFC "Daugavpils" tikšanās ar RFS komandu uz pārējo spēļu fona arī būtu kaut nedaudz izceļama. RFS komandas ierašanos Daugavpilī pēc 2:2 ar Stambulas "Galatasaray" UEFA Eiropas līgā gaidīja īpaši triju cilvēku dēļ. RFS galvenais treneris Viktors Morozs savu pirmo panākumu guva tieši ar BFC "Daugavpils" - viņa vadībā komanda atgriezās virslīgā, aizvadīja tajā labu sezonu un Morozs nonāca RFS. Viktora asistents Daugavpils komandā bija Vladimirs Žavoronkovs, kurš savulaik dzimtajā pilsētā sāka spēlētāja un trenera karjeru un kurš vēlāk pievienojās Morozam arī RFS komandā. Viens no mača varoņiem ar "Galatasaray" Sedriks Kuadio ieradās Daugavpilī 2017. gada jūlijā. Neviens par viņu neko nezināja, viņš spēlēja, guva vārtus un meta salto pēc katra panākuma ne tikai 1. līgā, bet arī pēc ranga 3. līgā. Tieši Daugavpilī viņu pamanīja RFS komandas treneri un kluba vadība. Tas, ka RFS nospēlēja 2:2 ar "Galatasaray", nenozīmēja, ka Daugavpilī komandu sagaidīs ar sarkanu paklāju, kurā galā būs nolikti trīs punkti (pirmajā riņķi šeit abu komandu spēlē bija neizšķirts – 1:1).

Mūsu virslīgas līmenis ir labs, tas nav tik zems, kā dažreiz izskan (īpaši no tiem, kuri – kā paši izsakās – futbolam nemaz īpaši neseko un sen nav bijuši nevienā virslīgas spēlē).

Galu galā – spēlējot vājā līgā, nav iespējams sagatavot komandu, kas iekļūst UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā. Bija viegli paredzams, ka RFS izies laukumā gandrīz visi labākie spēlētāji (nesen jau secinājām, ka izteikta tā sauktā otrā astāvā RFS nemaz nav) un ka viesiem būs pārsvars. Daugavpilieši izmantoja katru izdevību pretuzbrukumam, tā ka viesi nedrīkstēja aizmirst arī par aizsardzību. Puslaika galotnē nepilnu divu minūšu laikā Jānis Ikaunieks guva divus vārtus un mača liktenis praktiski bija izšķirts. Otrajā puslaikā mājinieku vārtos stājās 17 gadus vecais Lukass Žuravļovs un dažas reizes glāba komandu. Viņš ir BFC "Daugavpils" U19 komandas, kura pirmā no Latvijas komandām iekļuva UEFA Jaunatnes līgas otrajā kārtā, pamatvārtsargs. Visi šīs komandas spēlētāji, tāpat kā visi – izņemot divus leģionārus, divus izīrētos spēlētājus un rēzeknieti Armanu Galaju – pašreizējie lielās komandas spēlētāji ir pašu futbola audzēkņi (Rinalds Aizups ir no Madonas, taču Daugavpilī viņš trenējas un spēlē, šķiet, kopš 15 gadu vecuma). Nākotne Daugavpils komandai rādās laba un droša, atliek tikai rast iespējas īstenot izaugsmi. Pašreiz – spēkošanās par 4. vietu vai vismaz 5. vietas saglabāšana.

"Valmiera FC" jau 2. minūtē zaudēja vārtus, bet tomēr ar 4:1 viesos pārspēja Grobiņas SC/LFS komandu. Spēles gaitu un varbūt arī lielākā vai mazākā mērā galarezultātu ietekmēja pēc pusstundas uz mājinieku vārtiem nozīmētais ļoti strīdīgais 11 m soda sitiens (bija arī VAR, bet tas neko nemainīja). Droši vien, ka Grobiņas komandas galvenajam trenerim Viktoram Dobrecovam tiks piemērots arī kāds sods par tiesneša kritizēšanu, taču nebija neviena no bijušajiem tiesnešiem un plus viena kolēģa aptaujātais lietuviešu tiesnesis (tā teikt, ar neitrālu skatu no malas), kuri piekristu lēmumam piešķirt 11 m soda sitienu. Protams, ka tie nav argumenti, lai cik vienprātīgi arī būtu vērtējumi. Var jau arī teikt, ka viena epizode nedrīkst izšķirt spēles likteni, bet patiesībā futbolā var gan un tā tas noticis arī visaugstākā līmeņa turnīros un TOP līgu spēlēs.

Ļoti svarīgu uzvaru viesos pret FK "Tukums 2000/TELMS" komandu guva FK "Metta" - 1:0 (laukuma saimnieku nesaprašanās savu vārtu priekšā). Tas metiešiem ļāva attālināties no 9. vietas četru punktu attālumā. Tas nav daudz, taču arī spēļu vairs nav daudz. Tukumniekus savukārt no 9. vietas šķir trīs punkti, bet Liepājas komandu – divi punkti. 9. vietu pašreiz ieņem Grobiņas SC/LFS komanda un tieši spēkošanās par izvairīšanos no 9. vietas varētu būt tā intriga, kas saglabāsies līdz pēdējai spēļu kārtai. Vai tas nozīmē, ka FS "Jelgava" liktenis jau izlemts? No 9. vietas šķir 8 punkti un atlikušas 6 spēles. Teorētiski vēl visu var labot, bet praktiski... Kamēr komandai ir izredzes palikt virslīgā, tikmēr nav korekti to sūtīt uz Nākotnes jeb 1. līgu, lai cik sarežģīta arī būtu jelgavnieku situācija.

Latvijas meistars

Viena izteikta pašmāju futbolista, kuru varētu izcelt starp pārējiem, šoreiz man nav. Tāpēc minēšu dažus un varbūt vēl kādu arī nepelnīti nebūšu pieminējis... FK "Metta" rindās svarīga loma bija komandas pieredzējušākajam spēlētājam Daniila Ulimbaševam un viņš Tukumā laukuma vidusdļā bija viens no galvenajām personām. Liepājas komandā labu spēli, veikdams arī lielu darba apjomu, aizvadīja Jānis Grīnbergs, savukārt "Riga FC" komandai daudz raižu sagādāja Jelgavas komandas vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs. Jau minētu 17 gadus veco daugavpiliešu vārtsargu Lukasu Žuravļovu un pieminēšu viņu vēlreiz – RFS būtu guvis vēl vismaz 2-3 vārtus, ja ne Žuravļovs mājinieku vārtos. Tā rūdās jaunie spēlētāji un Daugavpils komandā tādi ir lielākā daļa.

Nākamā spēļu kārta sāksies 19. oktobrī – pēc izlašu pauzes, taču jau 17. oktobrī notiks 28. kārtas pārceltā spēle starp RFS un FK "Auda". Savukārt 33. kārtā pirms tās sākuma kā centrālo izcelšu spēli starp "Valmiera FC" un FK "Liepāja". No otras puses (no turnīra tabulas raugoties) abpusēji vēl svaīgāka būs spēle starp FK "Metta" un Grobiņas SC/LFS. RFS tiksies ar Tukuma komandu, FK "Auda" spēlēs ar Jelgavas komandu, bet "Riga FC" dosies uz Daugavpili.

Standings provided by Sofascore
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu