Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

"Viņš nebija to pelnījis." NHL kluba "Panthers" treneris slavē Balinski un Vilmani

Latvijas hokeja aizsargs Uvis Jānis Balinskis
Latvijas hokeja aizsargs Uvis Jānis Balinskis Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionvienības Floridas "Panthers" galvenais treneris Pols Moriss preses konference paudis uzslavas Latvijas hokejistiem – aizsargam Uvim Balinskim un uzbrucējam Sandim Vilmanim.

"Panthers" sezonas pirmo spēli aizvadīs plkst. 2.00 naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika. Floridas vienība savā laukumā uzņems Bostonas "Bruins".

NHL pirmssezonas pārbaudes spēlēs sevi lieliski apliecināja Vilmanis, kurš guva trīs vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles.

20 gadus vecais Vilmanis nosūtīts uz fārmklubu Šarlotas "Checkers", lai gūtu pieredzi Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Vilmanis pavasarī ar "Panthers" vienojās par trīs gadu debitanta līgumu. Latvijas hokejistu var nosūtīt uz AHL jebkurā laikā, jo viņš nav jāievieto atteikumu draftā, kas būtu risks, ka spēlētāju var iegūt cita komanda.

"Pēdējie lēmumi savā ziņā bija sarežģīti. Loģistikas ziņā ir jādomā gudri, lai iekļaujamies algu griestos un nepazaudējam spēlētājus atteikumu draftā," preses konferencē norādīja Moriss.

"Mēs uz viņu (Vilmani) raugāmies līdzīgi kā uz Makiju Samoskeviču. Viņš pērn parādīja vairākas lietas, kas atbilst NHL spēlei. Viņam bija jāiemācās saglabāt intensitāti katrā maiņā no sākuma līdz beigām," sacīja treneris.

21 gadu vecais Samoskevičs, ar kuru tiek salīdzināts Vilmanis, iepriekšējā sezonā NHL piedalījās septiņos regulārā čempionāta mačos un trīs "play-off" spēlēs, taču ar rezultativitāti neizcēlās. AHL pamatturnīrā amerikānis spēlēja spilgti – 62 spēlēs 54 punkti (22+32). Noprotams, ka Vilmanim tagad sevi būs jāpierāda AHL, lai iegūtu iespēju spēlēt NHL.

"Viņš ir labs slidotājs, viņam ir labs metiens. Viņš spēlē kreatīvi. Un viņam ir vēlme spēlēt neatlaidīgi. Viņam ir jāgūst pieredzi, smagi strādājot katrā maiņā. Amerikas Hokeja līga ir ļoti spēcīga," par Vilmani izteicās Moriss.

28 gadus vecais Balinskis savā NHL debijas sezonā piedalījās 26 mačos, guva vienus vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles. 

Balinskis sezonas lielāko daļu pavadīja fārmklubā, AHL regulārajā čempionātā "Checkers" sastāvā 37 mačos sakrājot 21 punktu (3+18).

Sezonas beigu daļā Balinskis nespēlēja, taču bija kopā ar "Panthers" komandu, kas izcīnīja Stenlija kausu.

Starpsezonā ir notikušas izmaiņas sastāvā. Balinskim šosezon loma "Panthers" komandā gaidāma daudz lielāka. 

Dienu pirms NHL sezonas pirmās spēles Balinskis tika iespēlēts skaitliskā vairākuma otrajā brigādē. Arī pārbaudes spēlēs viņš spēlēja vairākumā.

"Viņš šo darbu darīja, pirms nonāca NHL. Viņam ir pieredze," par Balinska spēlēšanu skaitliskajā vairākumā sacīja Moriss.

"Man patīk, ka viņš spēlē neatlaidīgi. Viņš uzņem spēka paņēmienus, viņš izpilda spēka paņēmienus. Viņš darīs visu iespējamo, lai katrā epizodē nospēlētu līdz galam. Tā ir viņa stiprā puse. Viņš nebija pelnījis palikt ārpus sastāva iepriekšējā sezonā," vērtēja "Panthers" galvenais treneris.

Moriss uzskata, ka Balinskim iepriekšējā sezonā vērtīgāk bija daudz spēlēt AHL, nevis reti tikt laukumā NHL mačos.

"Mēs negribējām viņu nosēdināt kā septīto aizsargu. Viņam bija jādodas spēlēt. Mūsu prātos viņš bija NHL aizsargs jau iepriekšējā sezonā. Tagad ir cits skatījums uz viņu – ir lielākas gaidas, ir cits partneris. Ticu, ka viņš var regulāri spēlēt NHL."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu